Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου της «Motor Oil» για το εργατικό «ατύχημα» (φωτο)


Εξόρμηση στην πύλη του διυλιστηρίου της «Motor Oil» με αφορμή το εργατικό «ατύχημα», που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων εργαζομένων, έκαναν το πρωί της Δευτέρας στην αλλαγή της βάρδιας το
Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από την Αττική και την Κόρινθο.

Στη βάρδια που έπιανε δουλειά και αυτή που σχολούσε τα μέλη του Συνδικάτου και των άλλων αντιπροσωπειών μοίρασαν την ανακοίνωση του Συνδικάτου, που καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα και τονίζει πως πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για τη προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας τους.
Εξάλλου, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η πρόκληση και η ειρωνεία που προκαλεί η φωτεινή επιγραφή, ακριβώς μπροστά στην είσοδο του διυλιστηρίου, που αναβοσβήνει εναλλάξ σε αγγλικά και ελληνικά, με το μήνυμα «Πρώτα η ασφάλεια»!
Η κατάσταση των τραυματιών
Την ίδια ώρα, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση των τεσσάρων εργαζομένων, ενός νοσοκόμου 37 ετών και τριών εργατών 55, 38 και 41 ετών.
Oι τέσσερις τραυματίες - εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Γεννηματάς», σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνώθηκαν καθώς φέρουν εκτεταμένα και βαθιά εγκαύματα. Λόγω έλλειψης κρεβατιών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εγκαυμάτων του «Θριασίου», οι δύο εγκαυματίες παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για ένα 24ωρο και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Τελικά, το μεσημέρι του Σαββάτου ο 41χρονος τραυματίας μπήκε στη ΜΕΘ επειδή άδειασε κρεβάτι και το βράδυ ο 55χρονος εγκαυματίας μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του ΚΑΤ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση του 55χρονου που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ παρουσιάζει επιδείνωση λόγω σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας που προκλήθηκε από εισπνευστικό έγκαυμα. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και των υπολοίπων 3 εγκαυματιών που παραμένουν διασωληνωμένοι.
Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις σε δημόσια κρεβάτια στις ΜΕΘ
Για άλλη μια φορά αποκαλύπτονται με τραγικό τρόπο οι τεράστιες ελλείψεις σε δημόσια κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εδώ και 15 χρόνια το 25% των υπαρχουσών δημόσιων κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστές. Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 750 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, εξοπλισμό έχουν τα 650 και λειτουργούν μόλις τα 560 λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ (θα έπρεπε το 20% των συνολικών κρεβατιών να είναι ΜΕΘ, αλλά είναι μόλις το 6%). Το ημερήσιο κόστος για ένα ιδιωτικό κρεβάτι ΜΕΘ ανέρχεται σε 2.500 - 3.000 ευρώ. Καθημερινά πάνω από 30 βαρέως πάσχοντες περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ στη χώρα μας, καθώς οι ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες κλίνες έχουν πληρότητα 100%.
Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο της «Motor Oil» αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του «Θριάσιου» και των ΚΥ της περιοχής, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο».
Ανακοινώσεις - καταγγελίες για το εργοδοτικό έγκλημα στη «Motor Oil»
«Οι τέσσερις εργάτες που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο της “Motor Oil” αποκαλύπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν σε χώρους δουλειάς», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, «καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών και ζητά να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια».
Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του εργοδοτικού εγκλήματος στη «Motor Oil».
«Το εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στις εγκαταστάσεις της "Μότορ Όιλ" (ΜΟΗ) στους Αγίους Θεοδώρους, το βράδυ της Παρασκευής (31/01/2020)», καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, απαιτώντας «από τα αρμόδια όργανα να διαλευκανθούν πλήρως οι αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, καθώς και την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην επιχείρηση».







https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom