Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Αγιασμός των υδάτων στο Μπαμπαλιό Αιτ/νίας και κοπή Βασιλόπιτας του Ποντιακού Μουσείου Μπαμπαλιού (φωτο)


Η μεγάλη Χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, η εορτή των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στο Μπαμπαλιό Αιτωλοακαρνανίας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου Μπαμπαλιού ακολούθησε η τελετή της κατάδυσης του Σταυρού στα πανέμορφα, καταγάλανα αλλά και κρύα νερά της παραδεισένιας λίμνης του Μπαμπαλιού.

“Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε,...” έψαλλε ο Πάτερ και οι “βουτηχτάδες”, οι οποίοι ήταν ο Φάνης Αποστολάκης, ο Γιώργος Αποστολάκης, ο Γιάννης Κοντοχρήστος, ο Γιάννης Σωτηριάδης, η Άννα Σαλταούρα, ο Άρης Σαλταούρας και ο Μάρκος Κρούσκος, αψηφώντας το δριμύ ψύχος βούτηξαν στα παγωμένα νερά.

Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και τα λευκά περιστέρια ελευθερώθηκαν και πέταξαν στον ουρανό. Ο τυχερός που έπιασε τον σταυρό ήταν ο Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος τιμήθηκε με ένα χρηματικό ποσό από τον Πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού “Αξέχαστες Πατρίδες” κ. Θεοφάνη Κοντοχρήστο.

Προς έκπληξη όλων εμφανίστηκε μέσα από τη λίμνη ο Άγιος Βασίλης μαζί με το ξωτικό του κουβαλώντας δυο σάκους με δεκάδες δώρα για τα μικρά παιδιά που ήταν εκεί. Αφού μοίρασε σε όλους καραμελίτσες για να τους γλυκάνει, έδωσε τις ευχές του για καλοχρονία και έπειτα έδωσε σε όλα τα παιδιά το δώρο τους. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη και τα χαμόγελα φώτιζαν τα πρόσωπά τους περιμένοντας το δώρο που θα τους δώσει ο Άγιος Βασίλης.

Ωστόσο υπήρξε μια ευχάριστη αλλά και συνάμα συγκινητική εξέλιξη, η οποία αξίζει να σημειωθεί. Ένα από τα μικρά παιδάκια, όταν της έδωσε το δώρο του ο Άγιος Βασίλης έβαλε τα κλάματα γιατί είπε ότι δεν ζήτησε το συγκεκριμένο δώρο από τον Άγιο Βασίλη και ζητούσε από τη γιαγιά της να την πάει κοντά του γιατί ήθελε κάτι να του πει. Την πήγε λοιπόν η γιαγιά της και κάθισε στην αγκαλιά του Αγιου Βασίλη. Όταν λοιπόν την ρώτησε ο Άγιος Βασίλης τί ήταν αυτό που ζήτησε, εκείνη του απάντησε: Άγιε Βασίλη, εγώ δεν σου ζήτησα κούκλα, εγώ σου ζήτησα να φέρεις ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ για όλο τον κόσμο....!!!!! Το μικρό κορίτσι είναι η Δέσποινα Αποστολάκη, κόρη του Απόστολου Αποστολάκη και της Βαρβάρας Φαρμάκη, η εγγονή του Προέδρου του χωριού Αναστάσιου Αποστολάκη.

Στη συνέχεια η ζεστή αίθουσα του Ποντιακού Μουσείου Μπαμπαλιού τους περίμενε για να γίνει η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας. Ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού “Αξέχαστες Πατρίδες” κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος, έχοντας δίπλα του τα μέλη του Δ.Σ. Σπύρο Πελαγίδη, Παναγιώτη Θεοδωρίδη και Άννα Μαρία Προκοπίδου, καλωσόρισε τον κόσμο και έδωσε τις ευχές του για καλή φώτιση και μια ευλογημένη χρονιά με ευημερία.

Αφού ενημέρωσε για τα πεπραγμένα του Ποντιακού Μουσείου Μπαμπαλιού, έδωσε το βήμα στους επίτιμους προσκεκλημένους για να κόψουν το κομμάτι της πίτας και να δώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τις ευχές τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσούλας ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μπαμπαλιού Αναστάσιος Αποστολάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας Σοφία Ανδρίκουλα, Νικόλαος Νίκας, Ανδρέας Ρεγκούτας, Λεωνίδας Κατσαντάς, ο υποδιοικητής Α.Τ. Εμπεσού Χαράλαμπος Κολύδας, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του συλλόγου Ποντίων Αιτ/νίας “Δημήτριος Ψαθάς” Κυριακή Κανακίδου. Φίλτατους χαιρετισμούς απέστειλαν: ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λέβεντης, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Χρίστος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας Παναγιώτης Χολής και ο Πρόεδρος του συλλόγου Χαλκιοπουλητών Αθήνας Ευάγγελος Τσούνης.

Κομμάτια βασιλόπιτας μοιράστηκαν φυσικά σε όλους και η τυχερή του φλουριού της βασιλόπιτας ήταν η Σοφία Σωτηριάδη Γιαννούτσου, η οποία κέρδισε μια πρόσκληση για την ετήσια χοροεσπερίδα του συλλόγου.

Στη συνέχεια δεν θα μπορούσε να λείπει το κέρασμα. Ένα μεγάλο καζάνι με γίδα βραστή απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι συνοδεία διαφόρων εδεσμάτων που προσέφεραν οι κυρίες του χωριού. Το γεύμα συνοδεύτηκε από άφθονο κρασί, τσίπουρο και αναψυκτικά.

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά:

Την εταιρεία Λακιώτης Α.Ε. για την προσφορά του, που ήταν τα δώρα των παιδιών,
Το Σ.Μ. Σκλαβενίτης για τα αναψυκτικά, τα νερά και τα γλυκά,
Το “Κελαρικό” και τον Ανδρέα Κλεισαρχάκη για το κρασί και το τσίπουρο,
Τον Βασίλη Σφήκα και την εταιρεία “Quick Sercice” για τη δωρεά των κρεάτων,
Τον Γρηγόρη Μηλιόρδο για την επιμέλεια των κρεάτων,
Τον Παύλο Σωτηριάδη και τον Γρηγόρη Κοντοχρήστο για το μαγείρεμα της γίδας,
Την ταβέρνα “Οι Φοίνικες” και τον Κώστα Σαριανόγλου για την οικονομική ενίσχυση,
Το ζαχαροπλαστείο Sweet Corner του Παναγιώτη Βρέκου για τα μελομακάρονα,
Τον Γιώργο Καραχρήστο για την παραχώρηση των τραπεζιών (αφιλοκερδώς),
Τον Κωνσταντίνο Κουρουβασίλη που φόρεσε τη στολή του Άγιου Βασίλη και τον Δημήτρη Σωτηριάδη που “εκτέλεσε χρέη” ξωτικού.
Το κανάλι TV Αχελώος
Όλες τις κυρίες του χωριού που προσέφεραν τα εδέσματά τους,
Όλους όσους μερίμνησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Καλή χρονιά με υγεία, ευλογία και ευημερία στα σπιτικά όλων!!!!



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom