Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα για παρεμπόδιση στη διανομή του Τύπου

Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμα απο 5.000 εως 50.000 ευρώ για τους παραβάτες

Με τροπολογία εξπρές το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θέλει να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη, όπως υποστηρίζεται, διανομή Τύπου και πρόσβαση σε αυτόν από τους πολίτες.

Η ρύθμιση αυτή, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα, με δημοσίευση σε ΦΕΚ- πιθανόν από Δευτέρα, 10 Ιουνίου- καθώς αποτελεί προσθήκη σε ήδη υπάρχοντα νόμο του 2017 την οποία η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μέσω νομοσχέδιου του υπουργείου Υγείας, χθές Παρασκευή, τελευταία ημέρα λειτουργίας της.

Η τροπολογία θέλει να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη διανομή έντυπου Τύπου και πρόσβαση σε αυτόν απο τους καταναλωτές

Το άρθρο (18Α) που προστίθεται και αφορά στην παρακώλυση κυκλοφορίας του Τύπου αποσαφηνίζει τί σημαίνει (λογίζεται η μη διανομή όλων των φύλλων του τιράζ εφημερίδων- περιοδικών σε όλα τα υπάρχοντα σημεία πώλησης αλλά και η απόκρυψη του έντυπου Τύπου από τις επιχειρήσεις που τον πωλούν) και ορίζει χρηματικές και ποινικές κυρώσεις.

Η με πρόθεση παραβίαση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 έως 50.000 ευρώ. Αν συμβεί από αμέλεια προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο, ενώ για τον υποτροπιασμό του πιθανού παραβάτη η φυλάκιση θα είναι τουλάχιστον δύο ετών.

Η επίμαχη διάταξη έρχεται να προστεθεί στον νόμο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τη σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου και το σύστημα ειδικής σήμανσης γραμμωτού κώδικα για τις έντυπες εκδόσεις, με τον οποίον επιθυμούσε η κυβέρνηση να φέρει τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ.

Η τροπολογία μπήκε σφήνα σε νομοσχέδιο κύρωσης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο για αναβάθμιση υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας. Κρίνεται δε ως «κατάλληλη και αναγκαία για τη διασφάλιση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης διανομής των εντύπων προς τα σημεία πώλησης και το καταναλωτικό κοινό».

Με την ίδια τροπολογία δίδεται παράταση στην εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής
Μαζί με εκείνη , με άλλη ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου, δίδεται παράταση επιπλέον 11 μηνών για την υπαγωγή του συνόλου των υπουργείων και των άλλων φορέων του Δημοσίου στο σύστημα έκδοσης διοικητικών πράξεων και λοιπών εγγράφων αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών- με δύο λέξεις «ηλεκτρονική υπογραφή και χρονοσφραγίδα».

Πάντως από εκείνο το νόμο πέραν της σύστασης μητρώου για τον περιφερειακό και τον τοπικό Τύπο, εν τέλει ούτε η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης διαφημιστικού χρόνου υλοποιήθηκε αλλά ούτε και το μέτρο του barcode που θα έβαζε σε τάξη το θολό τοπίο στην τηλεοπτική διαφήμιση και θα έβαζε τέλος στο περίφημο «καπέλο» στον έντυπο Τύπο (πλασματικές κυκλοφορίες).
https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom