Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Εφοδος του ΣΔΟΕ στη Μόρια: Στο στόχαστρο 11 ΜΚΟ - Κάτι τρέχει με τα κονδύλια


Το ΣΔΟΕ μπήκε στη Μόρια και ήδη έχει αρχίσει ελέγχους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Οκτωβρίου έφθασε στα γραφεία του ΣΔΟΕ
έγγραφο από την Αρχή Καταπολέμησης βρώμικου χρήματος, με το οποίο δινόταν εντολή διενέργειας ελέγχων στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μόρια και στις άλλες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

Η εντολή συνοδευόταν από μια λίστα με τα ονόματα 11 ΜΚΟ, οι οποίες θα έπρεπε να ελεγχθούν για τυχόν παρατυπίες και κακοδιαχείριση σχετικά με κονδύλια που ενδεχομένως έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν και το ΣΔΟΕ δίνει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLAF) από τους ελέγχους που διενεργεί, η έρευνα στις ΜΚΟ της Μυτιλήνης δεν συνδέεται με τους ελέγχους που διενεργεί η OLAF στα χρήματα για τη σίτιση μεταναστών στην Ελλάδα που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο νησί
Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, μετά την εντολή που πήρε από την Αρχή Καταπολέμησης βρώμικου χρήματος, βρέθηκε στο νησί και ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα βιβλία και τα παραστατικά των 11 ΜΚΟ.

Για τις 10 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο πρώτος έλεγχος ολοκληρώθηκε και οι έρευνες συνεχίζονται μόνο για μία ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν έδειξαν σοβαρές παρατυπίες. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα έσοδα των ΜΚΟ προέρχονται κυρίως από δωρεές επιχειρήσεων και ιδιωτών, ενώ από τον έλεγχο δεν υπήρξαν στοιχεία ή ενδείξεις ότι κατευθυνόταν στις συγκεκριμένες οργανώσεις μαύρο χρήμα μέσα από σκοτεινές διαδρομές.

Οι παραβάσεις που εντόπισε το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ ήταν φορολογικές. Πιο συγκεκριμένα, σε κάποιες περιπτώσεις για τις δωρεές που είχαν λάβει δεν είχε πληρωθεί στην Εφορία ο φόρος δωρεάς.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, τα πρώτα 1.000 ευρώ που δέχεται μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με τη μορφή δωρεάς κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, από οποιοδήποτε πρόσωπο, είναι αφορολόγητα.

Οταν οι δωρεές υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 0,5% και τον φόρο θα πρέπει να τον καταβάλει ο λήπτης της δωρεάς, δηλαδή η ΜΚΟ. Σε πολλές περιπτώσεις, ο φόρος δωρεάς δεν είχε πληρωθεί.

Μετά τον έλεγχο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έστειλαν στις αρμόδιες ΔΟΥ πληροφοριακά στοιχεία με τα αποτελέσματα των ερευνών τους προκειμένου οι εφοριακοί να προχωρήσουν σε έλεγχο και διασταυρώσεις των στοιχείων για τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν τις δωρεές προς τις ΜΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom