Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ευρωπαϊκό σχέδιο για ελάφρυνση των ελληνικών και ιταλικών τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια»


Οι Βρυξέλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει ως σκοπό να «ελαφρύνει» το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται οι τράπεζες όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία που πασχίζουν να ξεφορτωθούν ένα «βουνό» από κόκκινα δάνεια, ίσως λάβουν σύντομα χείρα βοηθείας από τα όργανα χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει ως σκοπό να «ελαφρύνει» το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται συνήθως οι τράπεζες όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ζημιά για τις ίδιες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν συσσωρεύσει το μεγαλύτερο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων στην ΕΕ, και το οποίο είναι δύσκολο να ξεφορτωθούν.

«Αυτό θα το κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά assets, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια και ικανότητα δανεισμού», αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Ουσιαστικά το έγγραφο παρουσιάζει μια πρόταση συμβιβασμού σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Το πλαίσιο χαράσσουν το Ευρωκοινοβούλιο και η Αυστριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η πρόταση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής της ΕΕ θέλουν να εφαρμόσουν λιγότερο αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, μετά από συνεχή αιτήματα των τραπεζών, οι οποίες πασχίζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους έπειτα από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και σκληρού ανταγωνισμού από τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Η νέα αυτή «θεραπεία» του προβλήματος των κόκκινων δανείων μέσω της μαζικής ξεφόρτωσης NPLs αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναπροσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζικών νόμων που ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Τι (θα) ισχύει για το ρίσκο ενεργητικού

Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, η κάθε τράπεζα πρέπει να προσαρμόζει τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, προκειμένου να μετρήσει τον κίνδυνο των περιουσιακών της στοιχείων όταν πουλάει ένα πακέτο κόκκινων δανείων με μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έχουν προβλέψει τα μοντέλα. Οι προσαρμογές/ρυθμίσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο κεφαλαικό πρόβλημα σε μια τράπεζα.

Το νέο πλαίσιο θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποφεύγουν τέτοια κεφαλαιακά σοκ, όταν πουλάνε με ζημιά χαρτοφυλάκια με πολλά συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια.

Το νέο μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει για πωλήσεις κόκκινων δανείων που έγιναν μετά τις 23 Νοεμβρίου 2016, και θα πάψει να ισχύει τρία χρόνια αφότου μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η προϋπόθεση που πρέπει να πληροί μια τράπεζα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό, είναι να πουλήσει περισσότερο από 20% του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου της υπό το νέο πλαίσιο.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει φυσικά να υπογράψουν το νέο αυτό πακέτο κανόνων, και θα το συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των πολέμιων της πρότασης αυτής περιλαμβάνεται η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής εποπτείας της ΕΚΤ, η οποία υποστηρίζει πως το πλαίσιο αυτό «σκοτώνει» την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών μοντέλων μέτρησης ρίσκου, σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους.
www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom