Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Οφελος έως 300€ τον μήνα από τη μη περικοπή συντάξεων


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη νόμου του υπουργείου Εργασίας με την οποία θα ακυρώνεται η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Αλλωστε, οι συντάξεις Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν στους δικαιούχους, βάσει του σχεδιασμού, πριν από τα Χριστούγεννα, ήτοι σε μόλις 5 βδομάδες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις θα καταργούν τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 4472 που ψηφίστηκε το 2017 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεων που υπάρχει προσωπική διαφορά, σε ποσοστό έως 18%, για περίπου 1,42 εκατ. συντάξεις. Για κάποιους, εφόσον γλιτώσουν και την περικοπή της εναπομείνασας προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις, το όφελος ενδέχεται να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα.

Η μη περικοπή αφορά όχι μόνο τις κύριες συντάξεις, αλλά και τις επικουρικές όπως και τα συγκαταβαλλόμενα με τη σύνταξη οικογενειακά επιδόματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, περίπου 620.000 συνταξιούχοι, για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη με το νέο σύστη-μα από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα, θα δουν κανονικά τις συντάξεις τους να αυξάνονται εντός Δεκεμβρίου (σύνταξη Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, η μέση αύξηση θα φτάσει αθροιστικά, μέσα σε 5 χρόνια, στα 90 με 96 ευρώ, καθώς θα εξακολουθήσει να ισχύει η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 5 δόσεις, από το 2019 έως το 2023.

Αφορά συνταξιούχους ΙΚΑ που αποχώρησαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και ικανοποιητικές συντάξιμες αποδοχές καθώς και συνταξιούχους που ασφαλίζονταν στα πρώην ευγενή Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών.

Παράλληλα βέβαια όλες οι υπόλοιπες συντάξεις θα παραμείνουν «παγωμένες» στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν αναμένεται κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη διατήρηση όλων των υπόλοιπων συντάξεων έως το 2022 στα σημερινά επίπεδα, ανεξάρτητα από την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οπως άλλωστε «παγωμένες» θα παραμείνουν –εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση τα επόμενα χρόνια– και όλες οι συντάξεις που σήμερα «διασώζονται», καθώς ο νόμος του 2016 που θα παραμείνει ενεργός, προβλέπει την εις βάθος χρόνου εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς.

Αυξήσεις, από το 2022 και μετά, προβλέπεται να λάβουν μόνο οι νέοι συνταξιούχοι που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές, αλλά και αυτοί που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα διαμορφώνονται με βάση συντελεστή που καθορίζεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Περίπου 200.000 συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα γλιτώσουν τις περικοπές των επικουρικών τους, ο επανυπολογισμός των οποίων έχει ολοκληρωθεί το 2016. Η απόσυρση της επίμαχης διάταξης αναμένεται να διασώσει πρώην μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους του πρ. ΕΤΕΑΜ –όσοι πέφτουν κάτω από τα 1.300 ευρώ συνολικό συνταξιοδοτικό εισόδημα διατηρούν σήμερα σημαντική προσωπική διαφορά–, εμποροϋπαλλήλους του ΤΕΑΥΕΚ, ναυτιλιακούς και τουριστικούς πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην τραπεζοϋπαλλήλους της Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤ) και συνταξιούχους δικηγόρους.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom