Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Πλέονασμα 6,4 δισ. με πολιτική κατά της ανάπτυξης

Υπερπλεόνασμα 1,6 δισ. στο 10μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ», ύψους 6,4 δισ. ευρώ, εμφανίζει ο προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Το υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα αφενός της άτυπης στάσης πληρωμών (κυρίως της υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων), αφετέρου της μείωσης του ποσού των επιστροφών φόρων. Μάλιστα, ενώ στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού οι επιστροφές φόρου ήταν μειωμένες κατά 770 εκατ. ευρώ, πλέον με την αναθεώρηση των στοιχείων (με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2019), οι επιστροφές φόρου είναι... εντός στόχου, καθώς απλώς αυτός άλλαξε.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, έχει δοθεί 1,3 δισ. ευρώ λιγότερο για δημόσιες επενδύσεις και είναι αμφίβολο εάν στο διάστημα που απομένει θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση. Βέβαια, κάθε χρόνο περικόπτονται ποσά, όπως για παράδειγμα το 2017, κατά το οποίο το ΠΔΕ «έκλεισε» με υποχρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Συγκράτηση των δαπανών, όμως, καταγράφεται και στις επιχορηγήσεις. Για παράδειγμα, τα κονδύλια που έχουν δοθεί στον ΟΑΕΔ ανέρχονται στα 350 εκατ. και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να αποδοθούν ακόμα 105 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό εκτέλεσης ανέρχεται στο 69,3%. Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες για κοινωνική προστασία. Μέχρι στιγμής έχει αποδοθεί μόλις το 54,7% των κονδυλίων, κάτι που σημαίνει ότι το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου πρέπει να αποδοθούν περί τα 773 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει, επίσης, ότι τη μερίδα του λέοντος στις εισπράξεις έχουν οι έμμεσοι φόροι, ενώ φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν περί τα 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

Εσοδα. Τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν στα 38,69 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 22,604 δισ. προέρχονται από την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ και φόροι κατανάλωσης) και τα 16,086 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά από φόρους περί τα 10 δισ., αυξημένα κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2017.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, οι επιχειρήσεις έχουν ακόμα δύο δόσεις (Νοέμβριο και Δεκέμβριο), ενώ πρέπει να καταβληθούν η τρίτη και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Δαπάνες. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,697 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 300 εκατ. έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 234 εκατ. και οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 87 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι μέρος των αρχικών πιστώσεων των επιδοτήσεων γεωργίας αφορούσαν προγράμματα τα οποία πλέον εκτελούνται από το ΠΔΕ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 358 εκατ. ευρώ. Εχουν καταβληθεί επιπλέον 230 εκατ. για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και 203 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα. Τέλος, οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν στα 2,089 δισ., παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1,321 δισ. ευρώ.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom