Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Μυρίζει «μπαρούτι» στη Μαύρη Θάλασσα: Συνελήφθησαν Ουκρανοί ναύτες - Στρατιωτικός νόμος για 60 ημέρες


Τραυματίες τρεις από τους συλληφθέντες - Κήρυξη στρατιωτικού νόμου υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος - Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε το Κίεβο - Η Μόσχα κατέλαβε χθες τρία ουκρανικά πλοία με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα

Τη σύλληψη 24 Ουκρανών ναυτών που βρίσκονταν χθες πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς ανακοίνωσε η Ρωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος ανέφερε, ακόμη, ότι τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα στην Μαύρη Θάλασσα, με την Ουκρανία να ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την επίλυση της νέας στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία στην περιοχή της Κριμαίας, με αφορμή τη χθεσινή «κατάληψη» τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ουκρανία

Για την επίλυση της κρίσης η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ η Ε.Ε κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να ενεργήσουν με σύνεση για να εκτονωθεί η κρίση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια κι έθεσε τον στρατό σε πλήρη ετοιμότητα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Kλίμκιν τονίζει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητα.

Η εντολή να τεθούν οι ένοπλες αρχές της Ουκρανίας σε πλήρη ετοιμότητα δόθηκε σήμερα, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Κήρυξη στρατιωτικού νόμου υπέγραψε ο Ποροσένκο

Διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στον απόηχο της αναζωπύρωσης της έντασης με την Ρωσία.

Το διάταγμα απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση ώστε να τεθεί σε ισχύ. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα εντός της ημέρας. Το ουρανικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη θέσει το στράτευμα σε επιφυλακή.

Η κίνηση του κ. Ποροσένκο ήλθε μια ημέρα αφότου το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αιχμαλώτισε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους στην Θάλασσα του Αζόφ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρά από τότε που το Κρεμλίνο προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014.
Εφόσον ενεργοποιηθεί, ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ για δύο μήνες, έως τις 25 Ιανουαρίου, και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινητοποιεί ταχύτερα τις ένοπλες δυνάμεις.

Η Κομισιόν κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.

«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας».
https://www.protothema.gr/

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Η Μαυρη θαλασσα δεν ειναι Αιγαιο οπου σουλατσαρουν οι τουρκοι ασυδοτοι
Καθημερινα Οι ναζι του Κιεβου ειναι πολυ γελασμενοι αν νομιζουν οτι μπο
ρουν να παραβιαζουν τα συνορα μιας αλλης χωρας

Unknown είπε...

Για τη ναζιστικη κυβερνηση του Ποροσενκο που πραξικοπηματικα πηρε
την εξουσια η ΕΕ δεν ξερει τιποτα

Unknown είπε...

Εσυ Τσιπρα με ποιους εισαι τωρα ?Με τους ουκρανους ναζι την ΕΕ η τη Πωσια?

Read more: Go to TOP and Bottom