Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Δουλέμπορος από τη Συρία με… άσυλο - Ψάχνουν τον αρχηγό του κυκλώματος

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΣΑΠΙΟ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΛΑΚΩΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το σκάφος των δουλεμπόρων ξεκινούσε από τη Βάθεια Λακωνίας με προορισμό την Ιταλία. Οι μετανάστες μεταφέρονταν οδικώς από την Αθήνα και τον Εβρο.

Ο επαγγελματίας δουλέμπορος από τη Συρία είχε άσυλο! Ο ασύλληπτος αρχηγός του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών έχει απασχολήσει από το 2014.

Με σάπιο σκάφος επιχείρησε να μεταφέρει 46 μετανάστες, εκ των οποίων δύο ανήλικα παιδιά, από τη Βάθεια Λακωνίας προς Ιταλία, με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να εκτιμούν ότι αυτό το σκάφος θα ναυαγούσε καταγράφοντας μία ακόμη τραγωδία στη θάλασσα.

Ο «εμπειρικός» καπετάνιος του Σύρου «αρχηγού» είχε κινητό τηλέφωνο με θερμική κάμερα για να εντοπίζει τη νύχτα τους «πελάτες»-μετανάστες που περίμεναν την επιβίβασή τους σε ακτές της Λακωνίας. Είχε συλληφθεί το 2017 για παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλλά άγνωστο πώς είχε αποφυλακιστεί και έκανε το ίδιο.

Μαζί του συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του σκάφους και ένας ακόμη αλλοδαπός, που έκανε τον προπομπό των οχημάτων που μετέφεραν τους μετανάστες από τον Εβρο στην Αθήνα και από εκεί στην Πελοπόννησο προκειμένου να επιβιβαστούν σε σκάφη με προορισμό την Ιταλία. Το «τιμολόγιο» του κυκλώματος, είχε ως εξής: 1.500 ευρώ το άτομο για να μεταφερθεί από την Τουρκία στον Εβρο και 3.000-3.500 ευρώ προκειμένου να μεταφερθεί οδικώς στην Αθήνα, στη συνέχεια Πελοπόννησο και έπειτα με σκάφος στην Ιταλία.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα συνέλαβαν αυτά τα τρία άτομα, έχουν ταυτοποιήσει τον αρχηγό από τη Συρία και το «δεξί του χέρι», ενώ παραμένουν αταυτοποίητα ακόμη επτά άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψης χρησιμοποιήθηκαν και δύο αεροσκάφη της FRONTEX από τη Δανία και τη Λετονία με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες κ.ά.), για τον εντοπισμό του σκάφους και έναρξης της επιχείρησης με την επιβίβαση των μεταναστών στο σκάφος. Από τον περασμένο Αύγουστο το δουλεμπορικό κύκλωμα φαίνεται να έχει προβεί σε τουλάχιστον τέσσερις διακινήσεις, περίπου 150 μεταναστών.

Ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος, τόνισε πως απετράπη την τελευταία στιγμή η επιβίβαση 46 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, στο σκάφος, ενώ συνεχάρη τους αστυνομικούς και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την άριστη συνεργασία τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Λαγκαδιανός, επεσήμανε την επικινδυνότητα της μετακίνησης των μεταναστών με τέτοιο σκάφος: «Στις 05:20, στις 23 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, διότι όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε υπήρξε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του σκάφους, ως συνέπεια της προσάραξής του στη βραχώδη ακτή».

Το πλωτό σκάφος δεν είχε σωσίβια, φωτοβολίδες ή καπνογόνα. Πρόκειται για σκάφος αναψυχής κλειστού τύπου, μήκους 12 μ., είχε την ονομασία «SUNBIRD», σημαίας Delaware, με αριθμό νηολογίου D 916. Για το προσαραγμένο σκάφος γίνεται έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και του ιδιοκτήτη του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 27/11/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom