Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Κλιμάκωση της κρίσης στην Κριμαία: Η Ρωσία εγκατέστησε τους S-400


Υλοποιώντας τις χθεσινές της προειδοποιήσεις, η Ρωσία προχώρησε στην εγκατάσταση των πυραύλων S-400 στην Κριμαία, σύμφωνα με όσα
μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εγκατάσταση των πυραύλων έγινε στην περιοχή Τζανκόι στα βόρεια της χερσονήσου.

Χθες, ο Βαντίμ Αστάφιεφ, εκπρόσωπος Τύπου της νότιας πτέρυγας του ρωσικού στρατού είχε προεξαγγείλει ότι οι πύραυλοι θα μεταφερθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στην Κριμαία και θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η απόφαση για την εγκατάσταση των S-400 φαίνεται ότι είχε ληφθεί πριν από το σοβαρό ναυτικό επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στον πορθμό του Κερτς, την πρώτη απευθείας ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών ύστερα από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

Η δημοσιοποίησή της όμως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μεταφράζεται ως συμβολική απάντηση της Μόσχας στην επιβολή στρατιωτικού νόμου από την ουκρανική κυβέρνηση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο – μια εξίσου συμβολική κίνηση, χωρίς άμεσο πρακτικό αντίκρισμα στη διένεξη μεταξύ των δύο κρατών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τα κράτη - μέλη του NATO και ειδικά τη Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, για να υποστηρίξουν το Κίεβο στο μπρα ντε φερ του με τη Μόσχα, μετά το επεισόδιο της Κυριακής με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα ανοικτά της Κριμαίας.

«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέντευξή του στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα.

«Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε» ανέφερε ο Ποροσένκο.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom