Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΣΔΟΕ: Οργιο παραβατικότητας εντοπίστηκε σε ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων


Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τέθηκαν πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης στα οποία πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι που απέδειξαν ότι η παραβατικότητα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα πάνω από το 62% εντοπίστηκε με παραβάσεις για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή, ενώ βρέθηκαν και παράνομες υπόγειες δεξαμενές χωρητικότητας 7.000 λίτρων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΣΔΟΕ:

Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 11 πρατήρια για τη διάθεση υγραερίου κίνησης και διαπιστώθηκαν, με απολογιστική μέθοδο εκ των υστέρων ελέγχου, παραβάσεις σε 7 εξ αυτών, ήτοι παραβατικότητα πλέον του 63%.

Οι σημαντικότερες παραβάσεις αφορούσαν σε λαθρεμπορία, για ποσότητες που ξεπερνούν το 1.665.000 λίτρα υγραερίου, με τον κύριο όγκο να αφορά σε ένα πρατήριο. Σε 5 εξ αυτών διαπιστώθηκε και μη έκδοση μεγάλου αριθμού φορολογικών στοιχείων (φοροδιαφυγή).

Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5 πρατήρια υγρών καυσίμων και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 3 εξ αυτών, ήτοι παραβατικότητα 60%. Διαπιστώθηκαν, με απολογιστική μέθοδο εκ των υστέρων ελέγχου, παραβάσεις λαθρεμπορίας για ποσότητες 27.000 λίτρων βενζίνης αμόλυβδης και 41.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης.

Επίσης διαπιστώθηκε νοθεία υγρών καυσίμων, με χημικούς διαλύτες, ελαφρά λάδια κ.λ.π., σε ποσότητες 6.000 λίτρων βενζίνης αμόλυβδης, 3.500 λίτρων πετρελαίου κίνησης και 1.700 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.

Μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν ο έλεγχος, συντονίστηκε από το Σ.Ε.Κ. και συμμετείχαν πολλές εκ των συναρμόδιων υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε σε ένα εκ των ανωτέρω πρατηρίων υγρών καυσίμων, όπου εντοπίστηκαν εγκατεστημένες δύο παράνομες υπόγειες δεξαμενές.

Η μία από αυτές, χωρητικότητας περίπου 7.000 λίτρων, διέθετε αγωγούς πλήρωσης και απάντλησης απευθείας από και προς βυτιοφόρα οχήματα, ενώ η δεύτερη, συνολικής χωρητικότητας περίπου 14.000 λίτρων σε δύο διαμερίσματα, συνδέονταν με πλήρες δίκτυο σωληνώσεων και βαλβίδων και με αντλία υγρών καυσίμων.

Η μηχανολογική εγκατάσταση, οι δεξαμενές, οι οδεύσεις από τους αγωγούς πλήρωσης και αυτές προς την αντλία υγρών καυσίμων ήταν πλήρως καλυμμένες με βιομηχανικό σκυρόδεμα ενώ και οι αγωγοί απάντλησης ήταν καλυμμένοι με πρόχειρο τσιμεντοκονίαμα. Οι παράνομες δεξαμενές ελέγχονταν, ως προς το περιεχόμενό τους, από ηλεκτρονικά λιτρόμετρα και ανάλογη εφαρμογή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις νόμιμες αλλά και παράνομες δεξαμενές ήταν όλα, εκτός από ένα, μη κανονικά. Κατασχέθηκε και μία αντλία υγρών καυσίμων προκειμένου, εκτός των άλλων, να μελετηθούν οι παρεμβάσεις που είχαν υπάρξει σε αυτή. Η όλη εγκατάσταση ήταν μηχανολογικά άρτια, γεγονός που παραπέμπει σε έμπειρο κατασκευαστή και θέτει προβληματισμό για την έκταση του φαινομένου στην αγορά των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, η σημαντική τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, από τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης, θα αποτελέσει οδηγό για τη διενέργεια και άλλων τέτοιων ελέγχων. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΣΔΕΟΕ διερευνά την αγορά συσκευών που θα βοηθήσουν τον ευχερέστερο εντοπισμό αδήλωτων – παράνομων δεξαμενών.

Περαιτέρω το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών από ελλιποβαρείς παραδόσεις υγραερίου κίνησης, προχώρησε στην προμήθεια συσκευής ελέγχου ακρίβειας διανομέων υγραερίου κίνησης, προκειμένου να ελέγχει την ακριβή παράδοση των ποσοτήτων υγραερίου κίνησης από τις αντλίες των αντίστοιχων πρατηρίων. Η συσκευή θα παραδοθεί στην υπηρεσία έως το τέλος του έτους.
https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom