Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Κατάφεραν να διχάσουν και τον μαθητόκοσμο! Καταλήψεις για την «Μακεδονία» στα Σχολεία - Κόντρα συλλαλητήριο στα Προπύλαια


Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα στην μαθητική κοινότητα που εμφανίζεται διχασμένη και ξαφνικά ένα μέρος της έχει ξεσηκωθεί για το «Μακεδονικό»,
ενώ σήμερα η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» καλεί τους μαθητές στις 12 σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», καλεί στο συλλαλητήριο «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».
Και συνεχίζουν: «Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας».
Το κείμενο αναρτήθηκε στο Facebook, και ημειώνεται: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Τι γίνεται με τις καταλήψεις στα σχολεία

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 καταλήψεις σε όλη την χώρα. Από την Θεσσαλονίκη έως τα Δωδεκάνησα, σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην Θεσσαλία αλλά και στην Αττική. Στην Πάτρα, σύμφωνα με το tempo24.gr  7 συνολικά σχολικά συγκροτήματα της περιοχής τελούν υπό κατάληψη, την ώρα που οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί αναβρασμός στη μαθητική κοινότητα, με τις αντεγκλήσεις μεταξύ μαθητών να είναι συχνό φαινόμενο. Ειδικότερα στο 8ο Λύκειο Πατρών, πηγές αναφέρουν στο tempo24.news, πως υπήρξε φραστικό επεισόδιο, σχετικά με το εάν θα κλείσει ή όχι το σχολείο. Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα λειτουργεί κανονικά.
Επίσης, σύμφωνα με το XanthiNea.gr υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Πέμπτης σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη.
Τα σχολεία συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση μαθητών με θέμα το Μακεδονικό. Μαθητές έχουν τοποθετήσει αλυσίδες, λουκέτα, ελληνικές σημαίες και κάδους σκουπιδιών στις εισόδους σχολείων της περιοχής. Υπό κατάληψη είναι και σχολεία στην Λαμία.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τις καταλήψεις στα σχολεία

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι «Αυτές τις ημέρες, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα κ.α. Αφού η πρώτη απόπειρά τους απέτυχε, επιδίδονται τώρα σε μια άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία και προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Καλούν από τα διαδικτυακά μέσα σε συντονισμό καταλήψεων σχολείων στις 29/11, με ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους και κέλτικους σταυρούς) κ.α.
Την ίδια στιγμή στοχοποιούν καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό. 
Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ,  εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά μορφώματα.
Η επίθεση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνιστική  ριζοσπαστικοποίησή της απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αποδυναμώσουν τους αγώνες της ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων, στη διαρκή λιτότητα και στην ανεργία. Επιχειρούν να πείσουν τη νεολαία ότι για τα προβλήματα, φταίει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, ο γειτονικός λαός, οι πρόσφυγες, ο μετανάστης, ο «άλλος», ο διαφορετικός και να νομιμοποιήσουν έτσι στη συνείδηση της, το ξέπλυμα της Χ.Α.  ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά και δηλώνει απερίφραστα ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους με πρόσχημα το μακεδονικό ζήτημα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Σε όσους προσπαθούν να μεταστρέψουν την αγάπη κάθε λαού για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα σε μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους λαούς».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvstar.gr, XanthiNea.gr, tempo24.gr,newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom