Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Παραιτήθηκε μετά από δύο εβδομάδες και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας - Στη θέση του ο Γιάννης Ταφύλλης

Δεύτερο «χτύπημα» μετά την παραίτηση Τόσκα για τις φωτιές

Μετά την παραίτηση Τόσκα, ήρθε και η δεύτερη - Παρελθόν ο Γιάννης Καπάκης από την θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας - Μια παραίτηση που θεωρούνταν ως θέμα ωρών μετά το "αντίο" του αναπληρωτή
υπουργού Προστασίας του Πολίτη - Συνεχίζουν να "πέφτουν" κεφάλια για μια υπόθεση στην οποία οι Αρχές... δυσκολεύονταν να βρουν λάθη! - Νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Ταφύλλης - 

Από χθες, παρελθόν αποτελούν και οι επικεφαλής Αστυνομίας και Πυροσβεστικής - Ποιοι τους αντικαθιστούν - Οι παραιτήσεις, οι σκέψεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό και το "τσουνάμι" εξελίξεων μετά τις φονικές πυρκαγιές
Την παραίτησή του υπέβαλε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης. Ο κ. Καπάκης επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, 06.08.2018, τον κ. Σκουρλέτη, στον οποίο και υπέβαλε την παραίτησή του.
Σε μια λιτή ανακοίνωση αναφέρεται στην οποία αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, ανακοινώνεται ότι νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Ταφύλλης.
Η εξέλιξη θεωρείτο θέμα ωρών μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Αλλά και την αντικατάσταση των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Εδώ να σημειωθεί πως στην συνέντευξη Τύπου – παρωδία της 26ης Ιουλίου του 2018, οι συμμετέχοντες στο «πάνελ», δήλωναν υπερήφανοι για τις αντιδράσεις της κρατικής μηχανής στις φονικές πυρκαγιές και ουσιαστικά έλεγαν πως όλα ήταν… καλώς καμωμένα.
Μόλις 10 ημέρες αργότερα, οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ακέραια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις συγκεκριμένες καθαιρέσεις.
Εδώ, επίσης θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου, ο Γιάννης Καπάκης δεν είχε δώσει καν το παρών. Κάτι που άμεσα μεταφράστηκε ως «μήνυμα» γι’ αυτό που τελικά έγινε σήμερα. Δηλαδή την παραίτησή του…

Ποιος είναι ο Γιάννης Καπάκης

Γιάννης Καπάκης

Όπως αναφέρεται στο επίσημο site της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο Γιάννης Καπάκης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1958.
Υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα από το οποίο αφυπηρέτησε το 2013.
Για το μεγαλύτερο διάστημα της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σε διάφορες θέσεις, όπως του Υπευθύνου Έκδοσης του Περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση» και του Διευθυντή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, με παράλληλα καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του Σώματος.
Ο Γιάννης Ταφύλλης ορίστηκε νέος επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας

Ο Γιάννης Ταφύλλης,ο μέχρι σήμερα διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών, καθώς και Ψηφιακής Πολιτικής, είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει νέος επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στη θέση του Γιάννη Καπάκη, ο οποίος υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας την παραίτησή του στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης.

Ο Γιάννης Ταφύλλης, από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας.

Ωστόσο, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Γνωρίζει σε βάθος τόσο το πλαίσιο συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας, όσο και τις ανάγκες της σε σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.

Κατά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα ΥΠΕΘΑ τού ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: