Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Μήνυση για την τραγωδία στο Μάτι κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα (ηχητικό)


της Άννας Κανδύλη

« Ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης» χαρακτήρισε τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου η επικεφαλής της «Πλεύσης ελευθερίας» Ζωή Κωσταντοπούλου η οποία κατάθεσε σήμερα μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κίνησης Διαμαντή Καραναστάση μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με αυτή στρέφονται όπως είπε και σε δήλωση της η κ. Κωνσταντοπούλου, σε βάρος κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των οποίων πράξεις και παραλήψεις συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο δεκάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

« Στους θανάτους αυτούς, στους βαρείς τραυματισμούς και στον κίνδυνο ζωής συντέλεσε με τρόπο καθοριστικό σειρά πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Μαραθώνα, της ηγεσίας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κατά παράβαση των υπηρεσιακών και θεσμικών τους καθηκόντων, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου απώλειας ανθρωπίνων ζώων και με την κυνική αποδοχή πραγμάτωσης αυτού του κινδύνου» επισημαίνει στην αναφορά της η κ. Κωνσταντοπουλου.

Μέσα στις 17 σελίδες αυτής περιγράφει σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την οποία επήλθε θάνατος ή βαριά βλάβη της υγείας.

«Παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμη και στον Πρωθυπουργό , οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτός μάχης» αναφέρει. Προσθέτει δε ότι «Το παράπονο των επιζώντων όλων των ηλικιών ήταν « Δεν μας είπε κανείς τίποτα, δεν χτύπησε η καμπάνα δεν ακούσαμε μια σειρήνα...».

Η αναφορά της κ. Κωνσταντοπουλου αναμένεται να συσχετιστεί στη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η οποία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος των μαρτύρων διευρύνεται κάθε ημέρα καθώς πρόσωπα που εξετάζονται φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία που βοηθούν ουσιωδώς στην αναζήτησή ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία οι επικοινωνίες που έχουν καταγράφει μεταξύ των εμπλεκομένων πριν και μετά την καταστροφή προκειμένου να τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα.

Χρήσιμα συμπεράσματα φέρεται να απεκόμισαν από την αυτοψία που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή για 6 και πλέον ώρες οι εισαγγελείς παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην καμμένη περιοχή.
http://www.enikos.gr/

Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Realfm: Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα

Στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη στον Real Fm 97,8 μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγο πριν καταθέσει τη μήνυση "για ανθρωποκτονία κατά συρροή των συνανθρώπων μας που κάηκαν στο Μάτι και τις γύρω περιοχές, και για απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος".

Ερωτηθείσα πώς αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση, απάντησε: "Είναι μια πρωτοβουλία που την ανακοινώσαμε από την πρώτη στιγμή, από τις 25 Ιουλίου, αμέσως μετά την επίσκεψη στον χώρο της τραγωδίας στο Μάτι, την επομένη της πυρκαγιάς. Είναι αυτονόητο καθήκον η υποβολή αυτής της μήνυσης γιατί αυτό που συνέβη δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα και το έγκλημα αυτό δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο, όπως ατιμώρητη δεν πρέπει να μείνει και η απόπειρα συγκάλυψής του", ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της "Πλεύσης Ελευθερίας".

Σχετικά με το τι θεωρεί αυτή ότι έφταιξε, δήλωσε: "Εμείς λέμε ευθέως ότι υπήρξε ευθύνη τόσο των κυβερνώντων όσο και τον επιτελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κανένας τους δεν έπραξε το καθήκον του. Άφησαν αβοήθητους τους συνανθρώπους μας. Δεν τους ενημέρωσαν καν για τον κίνδυνο που διέτρεχαν".

"Μιλάμε για ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο ή ενσυνείδητη αμέλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι είτε υπολόγισαν το ενδεχόμενο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και το αποδέχθηκαν, είτε υπολόγισαν το ενδεχόμενο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και απλώς πίστεψαν ότι δε θα πραγματωθεί. Και στις δυο περιπτώσεις, η ευθύνη τους είναι βαριά. Για το αδίκημα της έκθεσης που τους μηνύουμε, η ευθύνη τους είναι κακουργηματική. Γιατί εξέθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο ζωής και στη συνέχεια τους άφησαν να πεθάνουν. Εμείς μιλάμε για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικής ανθρωποκτονίας με την έννοια του ενδεχόμενου δόλου και βεβαίως για τη διάπραξη του κακουργήματος της έκθεσης από την οποία προήλθαν θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί", επισήμανε προσθέτοντας ότι θα προσκομίσουν και υλικό.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε επικοινωνιακή διαχείριση, καταγγέλλοντας ότι την ώρα που γινόταν η σύσκεψη θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλές ανθρώπινες ζωές: "Επειδή εδώ και μια βδομάδα παρακολουθούμε να αποκαλύπτεται η απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος, παρακολουθούμε και μαθαίνουμε ότι την ώρα της τραγωδίας και ενώ οι συνάνθρωποί μας πάλευαν για τη ζωή τους, η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει επικοινωνιακό χειρισμό, απέκρυψε την ύπαρξη των δύο βεβαιωμένων νεκρών που υπήρχαν κατά την ώρα εκείνη. Αν εκείνη τη στιγμή έκαναν απόπειρα διάσωσης, εμείς πιστεύουμε ότι θα είχαν σωθεί πολλοί συνάνθρωποί μας που χάθηκαν στη θάλασσα".

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: