Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Κατακρημνίζεται η τουρκική λίρα - Ερντογάν: Μετατρέψτε σε λίρες τα δολάρια και το χρυσό

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

Να ανταλλάξουν τα ξένα «σκληρά» νομίσματα με τουρκικές λίρες κάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τους πολίτες της χώρας θέτοντας την οικονομική κρίση της χώρας σε πλαίσιο «εθνικής μάχης εναντίον οικονομικών εχθρών«. Ανακοινώσεις κάνει αυτή τη ώρα ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ.

Η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της από τις αρχές του χρόνου έναντι του δολαρίου. Και κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ενρτογάν συναλλάσσεται προς 6,05 δολάρια.

«Το δολάριο δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο μας. Μην ανησυχείτε», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Μπαϊμπούρτ.

«Ωστόσο το λέω ξανά και από εδώ. Εάν υπάρχει κάποιος που έχει δολάρια ή χρυσό κάτω από τα μαξιλάρια του, θα πρέπει να πάει να το ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζές μας. Αυτός είναι ένα εθνικός πόλεμος», πρόσθεσε

«Αυτή θα είναι η απάντηση του λαού μας σε όσους κήρυξαν πόλεμο εναντίον μας».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Κατακρημνίζεται η τουρκική λίρα - Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

Η τιμή της τουρκικής λίρας έχασε περισσότερες από δέκα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Παρασκευή, το οποίο έπιασε την υψηλότερη τιμή του τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας η οποία περνά μέσα από κύματα στις παγκόσμιες αγορές.

Από νωρίς το απόγευμα  της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ, η ισοτιμία δολαρίου - λίρας ήταν στο 6,21 τιμή που αποτελεί ρεκόρ χαμηλού για το τουρκικό νόμισμα.

Ο δείκτης δολαρίου DXY ήταν κατά 0,6% υψηλότερος στο 96. Το ευρώ υποχώρησε 0,8% στα 1,445 δολάρια, την πιο αδύναμη τιμή του από τον Ιούλιο του 2017.

«Για λίγες ημέρες, οι παγκόσμιες αγορές αντιμετώπιζαν την πτώση της τουρκικής λίρας με περιέργεια, παρά ανησυχία, θεωρώντας ότι αποτελεί πρόβλημα μόνο της Τουρκίας και κανενός άλλου», δηλώνει ο Sean Callow, σχεδιαστής νομισματικής στρατηγικής στο Westpac και συνεχίζει: «Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει».

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από 20% την εβδομάδα που πέρασε.

Αναλυτές και επενδυτές απέδωσαν την σφοδρή πίεση στο τουρκικό νόμισμα στην διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για μεγάλα δάνεια της χώρας σε δολάρια και άλλα νομίσματα αλλά και την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας θα μπορούσαν να την ωθήσουν να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

«Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο των αποθεμάτων, νομίζω ότι η Τουρκία θα χρειαστεί το ΔΝΤ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πολ Μακναμάρα, διευθυντής επενδύσεων για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στη GAM International Management.

«Το διπλωματικό ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, προσθέτει στις προκλήσεις που πλήττουν τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε λίρα», τονίζει ο Μάικλ Έβερι, ανώτερος σχεδιαστής στρατηγικής στης Ράμπομπανκ.

Πηγή: Wall Street Journal
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: