Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ζάκυνθος: Μαίνονται οι δύο πυρκαγιές - Εφτασαν ενισχύσεις από την Πελοπόννησο


Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στα δάση της Ζακύνθου, με τις μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά Κοιλιωμένος και Μαχαίραδο να είναι σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν τα δύο χωριά.

Μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή είναι η πυρκαγιά στο χωριό Κοιλιωμένος, καθώς έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα - ένα με κατεύθυνση προς το χωριό, και το άλλο να καίει πευκοδάσος της περιοχής.

Σημαντική βοήθεια στο έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου, αναμένεται να προσφέρουν οι ενισχύσεις, που έφτασαν στο νησί, από την Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, με το πλοίο της γραμμής έφτασαν στο λιμάνι της Ζακύνθου, και από εκεί στα μέτωπα ένα πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες καθώς και ένα όχημα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τα Λεχαινά.
Η νύχτα στα δύο μέτωπα της Ζακύνθου, θα είναι μεγάλη με όλη τη πυροσβεστική δύναμη να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να μην φτάσουν οι φλόγες στα δύο χωριά, τα οποία μέχρι στιγμής δεν διατρέχουν κίνδυνο.
Οι πυροσβέστες αλλά και οι τοπικές αρχές που βρίσκονται στο σημείο αγωνιούν για τυχόν αλλαγή των ανέμων, που μπορεί να στρέψει τις φλόγες προς κατοικημένες περιοχές.
φωτο Γ. Πομώνης
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
ΩΡΑ 17.00 / Δυο ακόμη δασικές πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη από νωρίς σήμερα -09.08.2018/16.40μμ- το απόγευμα οπότε και ειδοποιήθηκε το κέντρο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ζακύνθου για δυο εστίες μια στο Κοιλιωμένο και μια στην περιοχή Καταλούπου κοντά στο Λαγοπόδο που ξέσπασαν με μικρή χρονική διάρκεια και κάτω από ύποπτες συνθήκες.
Και στα δυο μέτωπα επιχειρούν επίγειες δυνάμεις αποτελούμενες από 13 οχήματα και 30 άνδρες, 5 υδροφόρες ενώ υπάρχει πεζοπόρο τμήμα και εναέρια μέσα αποτελούμενα από το ελικόπτερο «Αφροδίτη» δυο αεροσκάφη τύπου pzl και ένα canader.
Η Εφημερίδα μας και το ΙΟΝΙΑΝ βρίσκεται στα μέτωπα των πυρκαγιών και θα σας μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και τις προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο!
φωτο Γ. Πομώνης
φωτο Γ. Πομώνης
φωτο Γ. Πομώνης
ΩΡΑ: 19.55 / Υπο μερικό έλεγχο έχουν τεθεί και τα δυο μέτωπα. Λόγω του ότι έχει αρχίσει να σκοτεινιάσει αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και επιχειρούν τα επίγεια. Από την πρώτη στιγμή κοντά στον Διοικητή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πύραρχο Δημήτρη Πατράκη βρίσκονται ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Π. Κολοκτσάς ενώ τη δική του συμβολή έχει και ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρ. Πανόριος. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει και πλέον αυτοί είναι ο μόνος αντίπαλος των Πυροσβεστών αφού εάν αυξηθούν τότε μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση. Αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει σε δύσβατη δασική έκταση…


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου (αριστερά)


ΩΡΑ: 21.25 / Τα παιχνίδια του ανέμου ειναι εκείνα που σε άλλες περιπτώσεις κατευνάζουν την πυρινη μανία και σε άλλες την αναζωπυρώνουν. Σε ότι αφορά στο μέτωπο του Κοιλιωμένου που έχει σπάσει στα δυο με το ένα να είναι σε ύφεση και το άλλο να τείνει προς αυτή την κατάσταση. Για δε εκείνο στου Καταλούπου πότε κινείται προς τον Αγαλά και πότε προς τη Λιθακιά. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή ή περιουσίες. Επίσης πριν λίγο έφτασαν στη Ζάκυνθο με το πλοίο της γραμμής 5 πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα και οδηγούντα στα πύρινα μέτωπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom