Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

«Δώρο» της κυβέρνησης σε δικαστικούς για... την ομαλή λειτουργία των ανωτάτων δικαστηρίων


Επισπεύδονται κατά ένα έτος, με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι προαγωγές αρεοπαγιτών σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου καθώς και αρεοπαγιτών ή αντεισαγγελέων του Αρειου Πάγου σε εισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου.
Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των αντιπροέδρων τους Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απαιτούμενων για την προαγωγή ετών μειώνεται από τρία σε δύο και, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση καθίσταται αναγκαία εξαιτίας της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού αρεοπαγιτών, αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και αντιπροέδρων.

Ωστόσο, ανώτατες δικαστικές πηγές, που εκ της θέσεώς τους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, έκαναν λόγο για «δώρο» της κυβέρνησης προς τους δικαστικούς ενόψει προεκλογικής περιόδου αλλά και ενόψει του «θερμού» δικαστικού έτους που επίκειται.

Αντίστοιχα είναι και τα σχόλια για την αύξηση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ, η οποία στην έκθεση αιτιολογείται ως αναγκαία ρύθμιση για την ομαλή λειτουργία των ανωτάτων δικαστηρίων και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Με το ίδιο ν/σ ενισχύεται το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων. Ειδικότερα, αφαιρείται χρόνος από την έκτιση της ποινής εάν πριν από την καταδίκη του κατηγορουμένου έχουν δημόσια πρόσωπα καταφερθεί με δηλώσεις τους κατά της αθωότητάς του.

Η αφαίρεση χρόνου από την έκτιση της ποινής θα μπορεί να γίνεται με αίτημα του κατηγορουμένου, ο οποίος επίσης θα έχει τη δυνατότητα χρηματικής ικανοποίησης για την υπέρβαση του εύλογου χρόνου διάρκειας της ποινικής δίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφαίρεση χρόνου από την έκτιση της ποινής δεν ισχύει σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης.

Παράλληλα, η έδρα των Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής θα καθοριστεί με Π.Δ., προβλέπεται αύξηση μονίμου προσωπικού των καταστημάτων κράτησης κατά 258 θέσεις για τη στελέχωση της νέας φυλακής στο Παρανέστι Δράμας, καθώς και ενίσχυση της θέσης της χώρας ως προς τη δυνατότητα άρνησης εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με ευρωπαϊκή οδηγία, θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που της διαβιβάζεται, αν ο εκζητούμενος με σκοπό την εκτέλεση της ποινής φυλάκισης δεν εμφανίστηκε στη δίκη που οδήγησε στην έκδοση της απόφασης.
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom