Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

73 χρόνια από το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας! - Η πρώτη ατομική βόμβα ρίχτηκε στη Χιροσίμα

Ανήμερα του Σωτήρος έρριξαν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και τρεις μέρες μετά στο Ναγκασάκι


«Ο κόσμος θα σημειώσει ότι η πρώτη ατομική βόμβα ρίχτηκε στη Χιροσίμα, μια στρατιωτική βάση. Αυτό έγινε διότι επιθυμούσαμε για την επίθεση να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν ο θάνατος αμάχων (sic). 

Ωστόσο η επίθεση είναι μόνο μία προειδοποίηση για αυτά που θα
ακολουθήσουν αν η Ιαπωνία δεν παραδοθεί, βόμβες θα ριχτούν στις πολεμικές τους βιομηχανίες και δυστυχώς χιλιάδες ζωές πολιτών θα χαθούν. Προτρέπω τους Γιαπωνέζους πολίτες να εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές πόλεις αμέσως και να σώσουν τους εαυτούς τους από την καταστροφή».

Τα παραπάνω λόγια αποτελούν μέρος του διαγγέλματος που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Χ. Τρούμαν και μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στις 9 Αυγούστου 1945.

Πέρασαν κιόλας 73 χρόνια από τότε που δυο πυρηνικές βόμβες κατέστρεψαν ολοσχερώς τη Χιροσίμα (6/8/1945) και το Ναγκασάκι (9/8/1945) αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και κληροδοτώντας τεράστια προβλήματα στις επόμενες γενιές των κατοίκων των δύο πόλεων.

Σήμερα κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν τις συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής και επαναφέρουν την πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο ακόμα και σαν την ...πράσινη λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.

Στις 6 Αυγούστου 1945, με το χάραμα, ο ουρανός φωτιζότανε όλο και πιο έντονα. Στο φόντο της αυγινής θάλασσας οι φοινικιές του νησιού Τινιάν φαίνονταν μαύρες, καρβουνιασμένες. Βλοσυροί, σα σκιές της Κόλασης, φάνταζαν κι οι άνθρωποι που διανυχτέρευαν δίπλα στα ισχυρά τετρακινητήρια αεροπλάνα Β-29. Τα αεροπλάνα, γαντζωμένα στη γη, έμοιαζαν φτερωτά μυθικά φαντάσματα.

- Μας αναμένει, -ανέφερε ο Τίμπετς,- η εκτέλεση της εντολής· η ρίψη ενάντια στον αντίπαλο μιας και μοναδικής βόμβας που ριζικά διαφέρει απ' όλες τις άλλες που προηγούμενα είχατε δει. Έχει καταστρεπτική ισχύ ισοδύναμη με 20.000 τόνους τρινιτροτολουόλης.

Ο στρατηγός Σπάατς έσφιξε το χέρι του κυβερνήτη του Β-29,του μοιραίου αεροπλάνου "Ενόλα Γκέι",συνταγματάρχη Τίμπετς λέγοντας του:
-Συνταγματάρχη, σας υπενθυμίζω γι' ακόμα μια φορά: αυτή η εντολή αποτελεί αναγνώριση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης. Με την πάροδο του χρόνου τ' όνομα σας θα περάσει στην αιωνιότητα στα χρονικά της χώρας μας.

.Ώρα 8.15'30"Έκρηξη.
-Σε κλάσματα δευτερολέπτου πάνω από τη γη αιωρήθηκε με εκτυφλωτικό φως ένας ακόμα ήλιος.
Ήτανε εκατό φορές λαμπρότερος από τον ουράνιο ήλιο.
Η πυρωμένη σφαίρα του έπεσε πάνω στην πόλη.
Στιγμιαία έκαψε ζωντανούς και παραμόρφωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Χιλιάδες σπίτια γίνηκαν στάχτη που το ρεύμα τ' ανέμου την ανέβασε ψηλά σε ύψος μερικών χιλιομέτρων. Κάτω, η πόλη άναψε σαν δαυλός...Τα θανατηφόρα σωματίδια άρχισαν το καταστροφικό τους έργο σε ακτίνα ενάμισι χιλιομέτρου.

Στη Χιροσίμα σκοτώθηκαν 240.000 και τραυματίστηκαν 163.000 άτομα. Αυτοί που πέθαναν στις 6 του Αυγούστου υπέφεραν λιγότερο από τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, διάβαιναν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια, και τα θύματα του ατομικού βομβαρδισμού συνέχιζαν να πεθαίνουν. Στη Χιροσίμα σημειώθηκαν όλα τα είδη ασθενειών που προκαλούνται από ραδιενεργά κατάλοιπα: λευχαιμία, καταρράκτης, πλαστική αναιμία. Και σήμερα ακόμα το ποσοστό καρκινοπαθών στη Χιροσίμα είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ιαπωνία.

Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που με τον τρόμο που προκάλεσε αναδείχτηκε σύμβολο υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού. Οδήγησε στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα.

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στις 6/8/1945 ανήμερα του Σωτήρος και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση στην ιστορία.Διαβάστε ολόκληρο το χρονικό του ολέθρου 

6 Αυγούστου 1945

Ωρα 1.37, τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα «Β-29» απογειώθηκαν από τη νήσο Τινιάν. Μισή ώρα αργότερα, θα τα ακολουθήσει ένα άλλο, βομβαρδιστικό «Β-29». Στην πλώρη του έγραφε «Enola Gay» («Ενόλα Γκέι») και στην «κοιλιά του» μεταφέρει κάτι το εντελώς καινούριο: Μόνο μια βόμβα, που δεν περιείχε κοινή εκρηκτική ύλη, αλλά ουράνιο 235, την ατομική βόμβα με το όνομα «Little boy» («Αγοράκι»).
Ωρα 7.09, από τα ανιχνευτικά αναγγέλλεται ότι «ο ουρανός είναι αίθριος πάνω από τη Χιροσίμα». Στις 8.11 η πόλη φαινόταν καθαρά από τα μέλη του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι». Δυόμισι λεπτά αργότερα, ο κυβερνήτης Τίμπετς διατάζει το σκοπευτή του, επισμηναγό Τόμας Φίρμπι, ν' αφήσει τη βόμβα στο κενό.
Ωρα 8.15.17, το «Little boy» απελευθερώνεται και 45 δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή αστραπή τυφλώνει τους αεροπόρους που φοράνε γυαλιά οξυγονοκολλητών. Επειτα, ένα τεράστιο κοκκινωπό μανιτάρι υψώνεται στον ουρανό...

9 του Αυγούστου 1945

Ωρα 2.56 π.μ. ξεκινά την πορεία του το αεροσκάφος «Β-29» με το όνομα «Bocks' Car». Μεταφέρει μια εξίσου καταστρεπτική με αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα βόμβα, μόνο που ετούτη, η «Fat man» («Χοντρομπαλάς»), δεν περιέχει ουράνιο 235, αλλά το ατομικό της φορτίο αποτελείται από πλουτώνιο, ένα υπερ-ουρανικό στοιχείο, που δεν υπάρχει στη φύση. Η διαταγή που είχε δοθεί ήταν ο «Fat man» να ριχτεί στην ιαπωνική πόλη Κοκούρα, κι εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατό ως δεύτερος στη σειρά στόχος οριζόταν το Ναγκασάκι.
Ωρα 11.01, ο «Fat man» απελευθερώνεται πάνω από το Ναγκασάκι. «Προσγειώνεται» ύστερα από 52,5 δευτερόλεπτα, κονιορτοποιεί τα πάντα σε μια έκταση τριών - τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων από το σημείο μηδέν και προκαλεί σοβαρές ζημιές στον υλικό πολιτισμό σε τριπλάσια έκταση, ενώ μια ορμητική καταιγίδα φωτιάς κατακαίει κι αποτεφρώνει τα πάντα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαϋλώθηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και του στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δύο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος Τρούμαν. Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης. Στόχος ήταν ο εκφοβισμός ολόκληρης της ανθρωπότητας που είδε τότε και εξακολουθεί να βλέπει ως σήμερα το φρικώδες πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: