Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Οι ιστορίες θυμάτων του πύρινου εφιάλτη της 23ης Ιουλίου


Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι, στο γήπεδο μπάσκετ το οποίο βρίσκεται στο λιμανάκι του οικισμού, τη συζήτηση μονοπώλησαν κυρίως πρακτικά θέματα της επόμενης μέρας.

Πώς θα απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα, πόσο ασφαλής είναι πλέον ο αέρας που αναπνέουν μετά την καταστροφή, πώς μπορούν οι πληγέντες να οργανωθούν μαζικά για να διεκδικήσουν όσα τους αναλογούν. Υπήρχε, όμως, κι ένα ακόμη αίτημα που ειπώθηκε από αρκετούς: Να γνωστοποιηθούν τα ονόματα όλων των θυμάτων για να φτιαχτεί ένα μαρμάρινο μνημείο στην περιοχή. Να μην τους ξεχάσει κανείς.

Χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία 91 θυμάτων (δύο σοροί δεν ταυτοποιήθηκαν γιατί αν και υπάρχει διαθέσιμο DNA δεν αναζητήθηκαν από συγγενείς). Οι ιστορίες αρκετών εξ αυτών είχαν γίνει γνωστές ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή. Τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους κυκλοφορούσαν σε άτυπες λίστες αγνοουμένων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια των οικείων τους να τους εντοπίσουν ζωντανούς.

Ετσι δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η ιστορία των εννιάχρονων δίδυμων κοριτσιών, Σοφίας και Βασιλικής Φιλιπποπούλου που τελικά ταυτοποιήθηκαν μεταξύ των θυμάτων μαζί με τον παππού και τη γιαγιά τους. Το ίδιο συνέβη και με τον βετεράνο ποδηλάτη Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο του παιδιά Ανδρέα και Εβίτα που χάθηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Στις 28 Ιουλίου ταυτοποιήθηκε και ο 13χρονος Δημήτρης Αλεξόπουλος που έκανε διακοπές στην περιοχή μαζί με τον θείο, τον παππού και τη γιαγιά του. Ολοι μαζί είχαν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του θείου του, με την ελπίδα να φτάσουν στη θάλασσα.


Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα ήταν η Σμαράγδα Κανδαλέπα, 95 ετών, γεννηθείσα στη Βυτίνα Αρκαδίας, και το μικρότερο ένα βρέφος έξι μηνών, γιος πυροσβέστη που εκείνη την ώρα επιχειρούσε στην περιοχή.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται ο 70χρονος Βασίλειος Κατσαργύρης και η 73χρονη ενοικιάστριά του Μαρία Παγωμένου που εγκλωβίστηκαν με το όχημά τους στην οδό Ισμήνης στον Νέο Βουτζά προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες. Και οι δύο ήταν εκπαιδευτικοί. Ο Κατσαργύρης υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου της Αλγεβρας για την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου το 2009 και μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ο 20χρονος Πάρις Κατσουλάκης ήταν βασικός συντελεστής του τουρνουά μπιτς βόλεϊ που διεξαγόταν στο Μάτι τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με κατοίκους, τα μέλη της οικογένειάς του είχαν ανακαινίσει το σπίτι τους στην πληγείσα περιοχή και επρόκειτο να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.

Τέσσερα μέλη της οικογένειας Χερουβείμ εντοπίστηκαν μετά την καταστροφή στον λόφο Ζούγκλας. Ο Ιάκωβος Κλάδιος και οι γονείς του είχαν χωριστεί κατά τη διαφυγή τους από τον άλλο γιο της οικογένειας, ο οποίος επί ημέρες τους αναζητούσε στο νεκροτομείο Αθηνών και στη Ραφήνα, μέχρι την τελική ταυτοποίησή τους.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και η Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της, Δημήτρης Τουρναβίτης. Συγγενείς και φίλοι της ηθοποιού και του καθηγητή μουσικής ήλπιζαν για μερικά 24ωρα ότι ίσως ήταν ζωντανοί. Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, το ζευγάρι έχασε τη ζωή του μαζί με ακόμα 25 ανθρώπους όταν εγκλωβίστηκε σε οικόπεδο στην οδό Ειρήνης, στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Την Αθηνά (Νέλλη) Καραλή αναζητούσε η κόρη της, που είχε απευθύνει έκκληση μέσω του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ. Η Καραλή προσπάθησε να διαφύγει στη θάλασσα για να σωθεί μαζί με τον σκύλο της. Το σπίτι της τελικά δεν επλήγη από τις φλόγες, εκείνη, ωστόσο ταυτοποιήθηκε μεταξύ των θυμάτων.

Ιχνη από τον 40χρονο εναερίτη Σπύρο Κάκαρη έψαχναν στενός του φίλος, με τον οποίο το θύμα είχε μιλήσει τελευταία φορά στις 18.10 της 23ης Ιουλίου, αλλά και η οικογένειά του. Ο Κάκαρης είχε υπηρετήσει στη Δεύτερη Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και εξακολουθούσε να κάνει πτώσεις με αλεξίπτωτο αλλά και καταδύσεις. Το βράδυ της Δευτέρας συνομίλησε στο τηλέφωνο με φίλο του, προκειμένου να σπεύσουν στο Λύρειο Ιδρυμα για να κόψουν δένδρα, ώστε να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. «Δένω τα κορδόνια μου, έλα να με πάρεις», ήταν τα τελευταία του λόγια.

Οι ξένοι τουρίστες

Στα θύματα περιλαμβάνονται και ξένοι τουρίστες. Ο 64χρονος Βέλγος Μπόντε Ντερκ δεν ακολούθησε άλλους συμπατριώτες του που βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. Διέφυγε στη θάλασσα με βάρκα και πνίγηκε όταν αυτή αναποδογύρισε, ενώ σώθηκε ο γιος του. Στη θάλασσα έχασαν τη ζωή τους όταν βούλιαξε και η δική τους βάρκα δύο Πολωνοί τουρίστες, η 40χρονη Μπεάτα - Τερέζα Κορζενιόφσκα με τον εννιάχρονο γιο της Κάσπερ - Νικολάι.

Ο Ιρλανδός Μπράιαν Ο’ Κάλαχαν - Γουέστροπ βρισκόταν στο Μάτι για το ταξίδι του μέλιτος μαζί με τη σύζυγό του Ζόε Χόλοχαν. Εκείνη εντοπίστηκε και διασώθηκε με εγκαύματα στα χέρια, στο στήθος και στα πόδια. Ο σύζυγός της όμως δεν πρόλαβε να γλιτώσει. Είχαν παντρευτεί στις 19 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν από τη φωτιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom