Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Περσείδες 2018: Θεαματική βροχή αστεριών απόψε (βίντεο)


Όλα είναι ιδανικά σήμερα το βράδυ για να παρακολουθήσετε την βροχή των αστεριών που έχει το όνομα Περσείδες. Δεν θα υπάρχει φεγγάρι, ο ουρανός είναι δίχως σύννεφα οπότε εξοπλιστείτε με υπομονή και απολαύστε το θέαμα.

Είναι μια βροχή αστεριών που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα βλέπουμε 60 με 70 αστέρια να πέφτουν κάθε ώρα.

Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα άρχισαν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου.

Η βροχή των αστεριών ή τα πεφταστέρια είναι περισσότερο πιθανόν να τα δούμε μετά τα μεσάνυχτα και κυρίως προς την ώρα που χαράζει. Φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.Τι είναι οι Περσείδες
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στο πέρασμά του ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που βρίσκεται στο περιήλιό του.

Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2.000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια.

Το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη. Αυτά τα σωματίδια που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, «καίγονται» στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.

Ονομάζονται «πεφταστέρια» γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό. Επίσης, τους δόθηκε η ονομασία Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Ο κομήτης Swift-Tuttle ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Lewis Swift και Horace Tuttle. Πρόκειται για έναν μεγάλο κομήτη με πυρήνα 26 χιλιομέτρων, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο του μεγέθους του αντικειμένου που εικάζεται ότι προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: