Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πόλεμος Δικαιοσύνης - ΥΠΕΞ και Ν.Δ. - Κυβέρνησης για την αναβολή της δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens


Αντιδράσεις και κόντρες προκάλεσε η αναβολή επ' αόριστον (που μπορεί να γίνει και παραγραφή) της δίκης για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, με την εισαγγελία να έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης,η οποία εκτόξευσε καρφιά κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΥΠΕΞ: Δεν καθυστερήσαμε τη μετάφραση του βουλεύματος για τη Siemens

Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τα περί καθυστερήσεων της μετάφρασης του ογκωδέστατου βουλεύματος της Siemens και με σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι το έργο της μετάφρασης ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε έγκαιρα στην Εισαγγελία Εφετών.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές της Εισαγγελίας Εφετών διέρρεαν ότι το βούλευμα δεν ήταν ολόκληρο αλλά μόνο το «δια ταύτα».

Μάλιστα, από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε γνωστό ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας που προσδιορίζει τις δίκες, Ιωάννης Προβατάρης είχε κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 2.11.2014 ενώ οι υπόλοιπες 880 σελίδες στις 13.05.2016.

«Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών» τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, και ολοκληρώνει: «Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες».

Αντιδράσεις από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Οι σημερινές εξελίξεις προκάλεσαν τη δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να εξαπολύουν δριμείες επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Πηγές της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν ότι «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη».

Την ίδια ώρα, πρόσθεταν ότι είναι οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρει «ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη στη δίκη της Siemens».

«Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει τη δίκη, δεν έκανε τίποτα για να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία και τα μεταφρασμένα κείμενα που χρειάζονταν. Και σήμερα απλώς επιχειρεί να μεταβιβάσει την ευθύνη. Όχι μόνο δεν υπάρχει αυτή η ευθύνη σε άλλους, αλλά νομίζουμε ότι πλέον λειτούργησε βάσει σχεδίου, αυτού της συγκάλυψης των ευθυνών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι αντιμετωπίζει με την απαραίτητη υπευθυνότητα τη δίκη της Siemens» τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου στη σχετική ανακοίνωση.

Καρφιά κυβερνητικών κύκλων για τον Κυριάκο: Λίγη αιδώς για τα ταμεία της Siemens

Με δικά τους «πυρά» απάντησαν στην επίθεση της Νέας Δημοκρατίας κυβερνητικοί κύκλοι, που ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι «πιο μετρημένη στις διαρροές της».

«Tα συνεχόμενα “λάθη” που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα “δωράκια”, όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας» τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, που διαβεβαίωναν την ΝΔ ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί και πώς όλα θα έρθουν στο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom