Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

104 άτομα στο σκαμνί για το «παραδικαστικό Νο 2» - Καταπέλτης η εισαγγελέας

Δικηγόροι,επιχειρηματίες,συμβολαιογράφοι κλπ

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας παραπέμπονται 104 άτομα στο εδώλιο για την υπόθεση του αποκαλούμενου "παραδικαστικού νο2".

Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 1143/2016 βούλευμα του Συμβουλίου
Εφετών, παραπέμπονται σε δίκη μεταξύ άλλων οι: Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο Ιάκωβος - Παύλος Γιοσάκης, ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος, καθώς και άλλοι δικηγόροι, επιχειρηματίες και συμβολαιογράφοι.

Κατά περίσταση τα αδικήματα που τους βαρύνουν είναι συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση και άλλα.

Επιπλέον, στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται πως ο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο διατάσσει τη διατήρηση της ισχύος συνολικά 36 ενταλμάτων σύλληψης, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί από τις αρχές, αλλά και τη σύλληψη ενός ακόμη κατηγορούμενου και την προσωρινή του κράτηση έως την οριστική εκδίκαση των σε βάρος του κατηγοριών.

Την ίδια στιγμή, διαβιβάζονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων. Τα έγγραφα αυτά, όπως αναφέρεται, σχετίζονται με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες περιγράφονται σε μία εκ των συνολικά επτά εισαγγελικών προτάσεων που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ογκωδέστατη δικογραφία που επί χρόνια χειρίστηκαν οι ειδικοί εφέτες ανακριτές, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ως μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίας άλλων μελών του κυκλώματος.

Καταπέλτης η εισαγγελέας-κλειδί ο μάρτυρας
Το βούλευμα έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου, η οποία μέσα σε 4.720 σελίδες ογκώδους δικογραφίας κατέγραψε τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικογραφία οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία, εκτός των άλλων στοιχείων, περιλαμβάνονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). 

Κομβικό ρόλο όμως έπαιξε ο δικηγόρος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2009, ενεπλάκη στο κύκλωμα και τελικά αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές και να μετατραπεί σε προστατευόμενο μάρτυρα. Ο συγκεκριμένος εκτίει ποινή ισοβίων για την άλλη μεγάλη υπόθεση της Αιξωνής.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας σε διάφορες περιοχές, τα οποία, είτε ήταν ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, είτε οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό είτε ήταν υπέργηροι ή είχαν σοβαρά νομικά προβλήματα ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα, εγκαθιστώντας περίφραξη (σ.σ.: όταν επρόκειτο για οικόπεδα) ή εμφάνιζαν ως υποτιθέμενους ιδιοκτήτες αυτών κάποιες απ’ τις εικονικές εταιρείες που είχαν συστήσει ή μέλη των εταιρειών αυτών. 

Αφού ενημερώνονταν, από τα δελτία του Ταμείου Νομικών, ότι ακίνητα είχαν κατασχεθεί και επρόκειτο να τεθούν σε πλειστηριασμό, δημιουργούσα, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις νομικά κωλύματα κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, επιτυγχάνοντας έτσι, με εξαπάτηση των αρμοδίων Δικαστηρίων, Συμβολαιογράφων και άλλων εμπλεκομένων αρμοδίων οργάνων, τη ματαίωσή τους. Η συνέπεια ήταν η πρόκληση μεγάλης ζημίας σε βάρος της περιουσίας των δανειστών. Για τις ενέργειές τους αυτές, εισέπρατταν ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά από τους οφειλέτες-ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες και αφού τους διαβεβαίωναν ψευδώς ότι είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, -ώστε να εξασφαλίσουν ευνοϊκή έκβαση στις υποθέσεις τους- τούς έπειθαν να καταβάλουν χρήματα, προκειμένου να δωροδοκήσουν, δήθεν, τους Δικαστές και Εισαγγελείς, που συγκροτούσαν τη σύνθεση του εκάστοτε Δικαστηρίου! Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις η «ταρίφα» για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ήταν 25.000 ευρώ. 

Την πελατεία του κυκλώματος εξασφάλιζαν δικηγόροι και επιχειρηματίες καθώς και πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα όπως ο φοροτεχνικός ή ο γνωστός συνδικαλιστής από τον χώρο εμπορίας κρεάτων, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη θέση του προχωρούσε σε άγρα «πελατών».

Πρόκειται για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, που αν αποδειχθούν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» είχαν αναδείξει όλες τις πτυχές του Παραδικαστικού 1 και του μεταγενέστερου κυκλώματος, με τη Δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις στους πρωταγωνιστές.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom