Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Το ΕΣΠΑ, η Κομισιόν και τα... καρτέλ

Η Επιτροπή έδωσε εντολή για «πάγωμα» εκταμιεύσεων μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση
Διαψεύδει η κυβέρνηση το πάγωμα του ΕΣΠΑ

«Δύσκολα» φαίνεται πως βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής φέρεται να έχει εισηγηθεί «πάγωμα» στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο λόγος είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση του καρτέλ εργολάβων τα τελευταία 27 χρόνια και η εν εξελίξει έρευνα.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής εισηγείται προσωρινή διακοπή εκταμιεύσεων μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση των «στημένων διαγωνισμών» στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση του καρτέλ του κατασκευαστικών εταιρειών, την οποία είχε αποκαλύψει πρώτη η «ΕΦ.ΣΥΝ.» από τον Μάρτιο του 2015, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απόφαση για το πάγωμα των κονδυλίων ελήφθη την περασμένη Παρασκευή και αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα «New Europe» την Τρίτη, ανήμερα της επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα.

Η ιστοσελίδα δημοσίευσε σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, το οποίο υπογράφει ο επικεφαλής Βάλτερ Ντέφαα και σε αυτό επικαλείται την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενημερώνοντας ότι προσανατολίζεται στο να δώσει εντολή να «παγώσουν» οι εκταμιεύσεις από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η διακοπή των εκταμιεύσεων θα γίνει ουσιαστικά μέχρι τις 21 Ιουλίου, όταν θα εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή μέχρι να βρεθεί άλλα φόρμουλα.

Όπως επισημαίνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σημερινό αναλυτικό ρεπορτάζ της, με βάση το άρθρο 83 του κανονισμού, η αναστολή χρηματοδότησης για 6 έως 9 μήνες προβλέπεται εφόσον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σημαντικών ανεπαρκειών στη λειτουργία των συστημάτων διαχείρισης ελέγχου ή οι δαπάνες συνδέονται με σοβαρές παρατυπίες.

Ψυχραιμία και διορθώσεις

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε μέσω του υπουργείου Οικονομίας το οποίο σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει το πρόβλημα, αλλά εμφανίζεται καθησυχαστικό.Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αναφορικά με διαρροές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με την φημολογούμενη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.
Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ουδέν σχόλιον από τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, κατά την προσφιλή της συνήθεια απάντησε μέσω εκπροσώπου ότι δεν... σχολιάζει διαρροές εσωτερικών εγγράφων.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές. Γνωρίζουμε την υπόθεση. Είναι πρώτα απ’ όλα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή έχει ζητήσει λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση και θα την εξετάσει, μόλις συλλέξει όλες τις πληροφορίες» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι έτοιμη να πράξει τα δέοντα όταν αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. «Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί

Διαψεύδει η κυβέρνηση το πάγωμα του ΕΣΠΑ λόγω λειτουργίας «καρτέλ»

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom