Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Σενάριο τρόμου από τη Γερμανία: Έλεγχος κεφαλαίων ή οικονομική απομόνωση


- To γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει πως θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή για την Ελλάδα
- Εάν δεν υπάρξει λύση οι δανειστές θα ζητήσουν από το Μαξίμου να ψηφίσει νόμο για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων
- Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει πως στη Σύνοδο Κορυφής θα συμφωνηθεί παράταση του προγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο
- Το νέο πρόγραμμα δηλαδή τρίτο μνημόνιο θα ισχύσει έως το 2018 και θα περιλαμβάνει νέο δάνειο 35 δισεκατομμύριων ευρώ



Άλλο ένα δημοσίευμα του γερμανικού τύπου δείχνει ποια είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση, μετά το αδιέξοδο που διαφαίνεται στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung ήδη έχει αποφασιστεί πως τα επόμενα βήματα για τη λύση του ελληνικού ζητήματος είναι τα εξής:

- Πάμε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου εάν δεν υπάρξει λύση του ελληνικού θέματος, θα συγκληθεί την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή Σύνοδος Κορυφής

- Στην έκτακτη αυτή Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή θα αναζητηθεί μία πολιτική λύση

- Εάν δεν υπάρξει λύση ούτε εκεί τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο νόμο, τότε έχει αποφασιστεί να απομονωθεί η Ελλάδα από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega υπάρχει και ένα καλύτερο σενάριο για το ελληνικό ζήτημα. Στη Γερμανία θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο πως θα υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup και πως το βάρος θα πέσει στη Σύνοδο Κορυφής όπου θα αναζητηθεί πολιτική λύση.

Μία τέτοια πολιτική λύση θα είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο έτσι ώστε μέχρι τότε να έχει δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018.

Την ίδια ώρα, αρθρογράφος του Spiegel καλεί τη Μέρκελ να βάλει στην άκρη τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε και το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: “θα ήταν καλό να θυμηθεί ο Σόιμπλε τι έκανε πριν από 25 χρόνια. Αν δεν το κάνει θα ήταν καλύτερα η Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει πραγματικά -όπως άλλωστε φημολογείται- από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Έτσι η Μέρκελ θα αναδειχθεί σε αυτό που της αρνούνταν μέχρι τώρα: ότι είναι μια μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης”.

Δείτε ΕΔΩ ένα άρθρο για το τι σημαίνει έλεγχος κεφαλαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom