Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Αρχίζει η δίκη της Χρυσής Αυγής - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της

Τις πρώτες μέρες τουλάχιστον θα 'ναι το σήριαλ των ημερών,στη συνέχεια θα ξαναπιάσουν τη χρεοκοπία οι... κυρίαρχοι των 8:00 μ.μ.

Σε λίγες ώρες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πάρουν τις θέσεις τους στην Έδρα του δικαστηρίου,σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, που καλείται να δικάσει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και να αποδώσει Δικαιοσύνη για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.

Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Καλούνται ταυτόχρονα να αποδώσουν με την ετυμηγορία τους δίκαιο για τα θύματα της βίας κατηγορουμένων, καθώς θα κρίνουν επί της ουσίας τρεις συγκεκριμένες αιματηρές υποθέσεις που κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», αποτελούν στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών "αρχών" και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.

Η δίκη, αφού ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:
  • Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα». Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ πέντε άτομα μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ είναι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.
Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

  • Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ενώπιον των δικαστών θα λογοδοτήσουν επίσης άλλοι 16 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία -και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος- είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών, που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν.Μιχαλολιάκος, Ηλ.Κασιδιάρης, Ι.Λαγός, Ν.Μίχος, του οποίου οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά, Στ.Μπούκουρας και Χρ.Παππάς, ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).

Το ποινικό και το πολιτικό διακύβευμα

Η δίκη της ηγεσίας και στελεχών της Χρυσής Αυγής και η νομική τεκμηρίωση της απόφασης που θα λάβει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την «εγκληματική οργάνωση» και τις ενέργειές της θα έχει ποινική αλλά και πολιτική σημασία, καθώς για πρώτη φορά ένα ποινικό δικαστήριο θα απαντήσει αν η παρουσία του κόμματος στην πολιτική ζωή και στη Βουλή έγινε με «καταχρηστική άσκηση δικαιώματος στην ίδρυση κόμματος».

Το ερώτημα και εντέλει διακύβευμα της δίκης τέθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο με την πρότασή του για την μεγάλη υπόθεση. Ο εισαγγελέας αναφέρει σε ειδικό κεφάλαιο στην πρότασή του ότι η «ένωση προσώπων» που «υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος» δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ασκεί καταχρηστικά το δικαίωμα στην ίδρυση κόμματος.

Η θέση του εισαγγελικού λειτουργού είναι πως δεν πρόκειται για νόμιμο ένα κόμμα, που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας. Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται διαρκώς πως «η ολιγομελής ναζιστικού τύπου ομάδα», που συγκροτείται στα τέλη του 1980 είναι η ίδια που μετεξελίσσεται σε κόμμα καταθέτοντας καταστατικό στον Άρειο Πάγο το 2012.

Όπως τονίζει ο εισαγγελέας αναφερόμενος στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης: «...απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία, υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Σημειώνεται ότι η δίκη εισάγεται με ένα βούλευμα (αριθμ 215/2015) στο οποίο καταγράφεται η μειοψηφία του εισηγητή της υπόθεσης Νίκου Σαλάτα ως προς το βασικό αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο εφέτης σε περίπου 30 σελίδες διατυπώνει την άποψη -που επικαλούνται και οι «διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση» νυν και πρώην βουλευτές- ότι η κατηγορία πρέπει να εκπέσει, καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος για τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας. Κατά τον κ. Σαλάτα βάσει της σύμβασης του Παλέρμο, που υπέγραψαν 180 χώρες το 2000, η εγκληματική οργάνωση υφίσταται ως κατηγορία εφόσον από τη δραστηριότητα των μελών της προκύπτει οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος της ηγεσίας και των μελών της.

Η άποψη του κ. Σαλάτα, που θα κριθεί εντέλει από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δεν έγινε δεκτή όχι μόνον από τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που παρέπεμψαν τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από δεκάδες νομικούς, που τονίζουν ότι η Ελλάδα, από το 2001, αποσυνέδεσε με νόμο την εγκληματική οργάνωση από οικονομικά οφέλη των μελών της, καθώς ενέταξε στην κατηγορία και τρομοκρατικές ενέργειες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου 

Το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου 2015 κληρώθηκαν οι Δικαστές και εισαγγελείς που θα δικάσουν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πρόεδρος του Δικαστηρίου θα είναι η Μαρία Λεπενιώτη, αναπληρωτής πρόεδρος η Μαρία Βάρκα , μέλη οι Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου και αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Ανέστης. Εισαγγελέας της έδρας θα ειναι η Αδαμαντία Οικονομου με αναπληρωματικό της τον κ. Στέλλιο Κωσταρέλλο. 

Οι πρωταγωνιστές της δίκης

Η "δίκη του αιώνα" για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αρχίζει με 69 κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο συνεδριάζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ωστόσο αναμένεται να έχουν πέντε πρόσωπα που και σύμφωνα με την Δικαιοσύνη φαίνεται να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης".

Νίκος Μιχαλολιάκος
Ως απόλυτος αρχηγός σκιαγραφείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στο 1109 σελίδων βούλευμα, το οποίο υιοθέτησε πλήρως, την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, επισημαίνεται πως η Χρυσή Αυγή από το 2008 και μετά παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης και από το 2012 και μετά κορυφώνει τη δράση της. Στην κορυφή της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος «ως επικεφαλής και απόλυτα κυρίαρχος αρχηγός» και ακολουθούν οι βουλευτές-περιφερειάρχες και ο υπεύθυνος κάθε τοπικής οργάνωσης-πυρηνάρχης.

Ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος αποτελεί σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα τον «απόλυτο κυρίαρχο» της εγκληματικής οργάνωσης καθώς «ως ιδρυτής και κατ ουσία αρχηγός και ηγέτης της , διηύθυνε αυτήν, καθ όλο το διάστημα της λειτουργίας της». Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα λογοδοτήσει για δύο αδικήματα, τα οποία διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για αυτά της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η "ιεραρχική δομή" της οργάνωσης δρούσε : «παρέχοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της (οργάνωσης) γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειες τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών τους και με μέσον τη διάπραξη εκ μέρους των μελών της διαφόρων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Στην δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται δεκάδες ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου. Σε μία από αυτές ανέφερε : "Δεν έχουν καταλάβει ότι όταν θα έχουμε δύναμη δεν θα δείξουμε οίκτο. Όταν γίνουμε δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί, λερώνουμε τα χέρια μας. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει “Τάγματα Εφόδου”. Τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου της
προσωρινής κράτησης των 18 μηνών και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

 Χρήστος Παππάς
Ηγετικό ρόλο αποδίδει το βούλευμα και στον Χρήστο Παππά, για τον οποίο αναφέρει ότι «διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση από τις 20 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι της συλλήψεως του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, παρέχοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της, γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους». Μεταξύ των ενεργειών που αποδίδονται είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο Χρήστος Παππας σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες και φίλους του Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς συμμετείχε στην Χρυσή Αυγή από την ίδρυση της. 'Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά έγγραφα της δικογραφίας είνι η εγκύκλιος του αναφέρεται χαρακτηριστικά : « … θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος , σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην Ιεραρχία. Ζήτω η Νίκη. Ζήτω ο Αρχηγός ». Εντύπωση είχε προκαλέσει η ανεύρεση στη μονοκατοικία του Χρήστου Παππά στα Γιάννενα ενός "μικρού ναζιστικού μουσείου".

Όπως και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής έτσι και ο Χρήστος Παππάς αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και για κατοχή όπλων σε βαθμό πλημμελήματος.

Ηλίας Κασιδιάρης
"Ως επίσημο εκφραστή" των θέσεων της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Ηλία Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα αναφέρει πως : «εντάχθηκε στην οργάνωση, γνωρίζοντας με κάθε τρόπο και μέσο τις επιδιώξεις της, ανέβηκε στην ιεραρχία της και αναδείχθηκε επίσημος εκφραστής των θέσεων, των δράσεων και των στόχων της αναφερόμενος απευθείας στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, σύμφωνα με το βούλευμα: "ως ηγετικό στέλεχος «παρά τω Αρχηγώ», συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης, αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας, υποτασσόμενοι στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του «εχθρού»". 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Ιούλιο του 2014 όταν με απόφαση των ειδικών εφετών ανακριτών και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχή. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει παραπεμφθεί και για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης όπως και τα υπόλοιπα πρώην και νυν κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Γιάννης Λαγός
Ο περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στον Περαιά και βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Λαγός, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ακροαματικής διαδικασίας, κυρίως όσο αφορά την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα. 

Ο ίδιος με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο έχει χαρακτηρίσει στην συμπληρωματική του απολογία την δολοφονία ως ένα "μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό" λέγοντας ότι δεν είχε ούτε εκείνος ούτε η ηγεσία του κόμματος γνώση του περιστατικού. «Αν για ένα ατυχές γεγονός, οπως είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου , διώκονται βουλευτές και αρχηγός τρίτου κόμματος στην Ελλάδα, τι θα έπρεπε να γίνει με διάφορα ποδοσφαιρικά σωματεία στα οποία έχουν γίνει προκαθορισμένα ραντεβού και έχουν υπάρξει νεκροί και τραυματίες; Θα έπρεπε οι πρόεδροι των κομμάτων αυτών ή τα στελέχη των Δ.Σ. να βρίσκονται στη φυλακή;" είχε αναρωτηθεί μάλιστα. Ακόμα ο Γιάννης Λαγός έχει υποστηρίξει ότι κανένα στοιχείο δεν υπάρχει σε βάρος του αναφέορντας ότι είναι περιφερειάρχης της Χ.Α. στον Πειραιά από το 2006 και «το διάστημα 2006-2012» δεν υπάρχει καμμία εγκληματική πράξη.

Ωστόσο, όσα περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και κυρίως τα μηνύματα του προς τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, είναι αποκαλυπτικά για την λειτουργία της τοπικής οργάνωσης. Για παράδειγμα ο Γιάννης Λαγός λίγο πριν από την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στέλνει στον Γιώργο Πατέλη μήνυμα στο κινητό με το εξής περιεχόμενο:"...και πολύ καλά έκανες, παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα, έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά τριαντάρα και πάνε από εκεί..", ενώ, ένα λεπτό μετά την επίθεση ενημερώνει και πάλι τον Γιώργο Πατέλη με το εξής περιεχόμενο «...πήραν μία πρώτη απάντηση...». 

Δύο ημέρες μετά στέλνει και άλλο μήνυμα, με το εξής περιεχόμενο: «Έγινε Γιωργάρα, όλα καλά, τους γαμάμε σε όλα τα επίπεδα, δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν σαν κυνηγημένοι, μέχρι της τελικής νίκης, το εννοώ".

Ο Γιάννης Λαγός αποφυλακίστηκε και αυτός μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο λόγω παρέλευσης των 18μηνών της προσωρινής κράτησης και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Κάθεται στο εδώλιο με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Γιώργος Ρουπακιάς
Ο κάθ´ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της δίκης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη για την δολοφονία. 

Έχει υποστηρίξει αλλάζοντας τον αρχικό ισχυρισμό του (ήμουν σε καφετέρια, μου επιτέθηκαν, ενώ πήγαινα στο αυτοκίνητό μου), ότι το μοιραίο βράδυ (17 Σεπτεμβρίου) βρισκόταν στο σπίτι του και γύρω στις 23.30 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Δήμου,ο οποίος του είπε για κάλεσμα στην τοπική και έπειτα πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής να δει τι συμβαίνει. Εκεί φέρεται ότι περιέγραψε πως είδε «10-12 μηχανές στις οποίες επέβαιναν 17-18 άτομα».

Οταν έφτασε κοντά στη καφετέρια Κοράλι, ο Ρουπακιάς επιμένει (η ιατροδικαστική εξέταση δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του) ότι δέχτηκε επίθεση από τον Παύλο Φύσσα, «που ερχόταν καταπάνω μου, ακολουθούμενος από άλλους, απευθύνοντας σε εμένα τη φράση “έλα εδώ, ρε μ...”. Πριν προλάβω να καταλάβω καλά καλά τι συμβαίνει, κάποιος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου μου -δεν ξέρω αν ήταν ο Φύσσας ή κάποιος άλλος- και άρχισε να με τραβάει έξω. Κατάλαβα ένα ή δύο ζευγάρια χέρια να με τραβούν βίαια έξω από το αυτοκίνητο. Σε μια υποδοχή δίπλα στις ταχύτητες και δεξιά μου είχα προσωπικά μου αντικείμενα και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι (σουγιά) που είχα για αυτοπροστασία. Ενστικτωδώς προσπάθησα να το πιάσω για να αυτοπροστατευτώ. Δυστυχώς, κατάφερα να το πιάσω με το δεξί μου χέρι και μόλις βρέθηκα έξω από το αυτοκίνητο, συρόμενος, τυφλά χτύπησα αυτόν που με χτυπούσε».

Πλέον μένει να φανεί η στάση του στο ακροατήριο όπου θα δικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο Γιωργος Ρουπακιάς παραμένει στις φυλακές. 


Μνήμες Παύλου Φύσσα στην πρεμιέρα της ιστορικής δίκης - “Φρούριο” ο Κορυδαλλός

- Η “δίκη του αιώνα” αρχίζει με πρώτο μάρτυρα τον πατέρα του δολοφονηθέντα Παύλου Φύσσα
- Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η ΕΛ.ΑΣ στον Κορυδαλλό
- Αντιφασιστικές και αντιναζιστικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια

Έφθασε η ώρα των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αποδώσουν δικαιοσύνη για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται σε μέλη και ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η ιστορική δίκη ξεκινάει με πρώτο μάρτυρα τον πατέρα του δολοφονηθέντα Παύλου Φύσσα.

"Φρούριο" ο Κορυδαλλός Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει σχεδιάσει η ΕΛ.ΑΣ για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκινά τη Δευτέρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κανείς δεν θα μπορεί να πλησιάζει σε μεγάλη ακτίνα στο κτίριο που θα διεξαχθεί η δίκη, ενώ δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν την ειδική διαπίστευση για την κάλυψη της δίκης. Οι δημοσιογράφοι, δηλαδή, οι μάρτυρες, οι κατηγορούμενοι, βεβαίως, και οι δικηγόροι, τόσο της υπεράσπισης όσο και της Πολιτικής Αγωγής, ενώ κατά περίπτωση θα επιτραπεί η είσοδος σε συγγενείς των κατηγορουμένων.

Παράλληλα και επειδή ήδη αντιφασιστικές και αντιναζιστικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, διμοιρίες των ΜΑΤ θα βρίσκονται σε επιφυλακή περιμετρικά του κτιρίου που θα διεξαχθεί η δίκη, με σκοπό βέβαια να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια

Ακόμα και στο εσωτερικό της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας, θα υπάρχει επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη για τον φόβο προπηλακισμών των μαρτύρων κατηγορίας με χρυσαυγίτες που θα βρίσκονται στο ακροατήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom