Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΤΩΡΑ: Ο Μανώλης Γλέζος ζωντανά στο Newsit!


Από τις 14.00 έως τις 15.00 στο studio του Newsit.gr ο Νίκος Ευαγγελάτος με τους δημοσιογράφους Ελένη Καλογεροπούλου και Τάκη Χατζή, από το newpost.gr, συζητούν ζωντανά για τις αυτοδιοικητικές και τις περιφερειακές εκλογές αλλά και την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Τώρα ζωντανά στο studio ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος!

Παρακολουθείστε ζωντανά τη συνέντευξη:



Η συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου κράτησε περίπου 1 ώρα,κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πολλά ενδιαφέροντα

- «Αν το βουλώσω δεν θα είμαι ο Γλέζος» - Τι είπε για το Ποτάμι
- Για την υποψηφιότητά του: «Δεν θα δεχόμουν ποτέ να λειτουργήσω ως αντιπερισπασμός»
- «Δίνω περιθώριο ένα χρόνο να μείνω στην ευρωβουλή» - «Αν προηγηθούν εθνικές εκλογές θα επιστρέψω»
- «Εχουμε συζητήσει στον ΣΥΡΙΖΑ αν μας συμφέρει να μείνουμε στο ευρώ»
- Με την ιστορική μορφή της Αριστεράς και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο στο studio του newsit ξεκίνησαν οι εκλογικές εκπομπές του newsit και του Νίκου Ευαγγελάτου
- Μαζί του στο στούντιο κάθε μέρα οι δημοσιογράφοι Τάκης Χατζής και Ελένη Καλογεροπούλου

Για το πόσο θα μείνει στην ευρωβουλή, για το αν έπρεπε η όχι να πάει ο Αλέξης Τσίπρας στο ντιμπέιτ για την Ευρώπη, για το αν πρέπει να μείνουμε ή όχι στο ευρώ και αν έχει συζητηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, για το αν είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και για το ποιούς έλληνες θεωρεί πλούσιους, μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στο newsit.

Εγκαινιάζοντας την σειρά εκπομπών του newsit, ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην υποψηφιότητά του και πως ελήφθη η απόφαση να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «δεν θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσω ως αντιπερισπασμός».

Ο κ. Γλέζος είπε επίσης ότι δίνει περιθώριο ενός έτους για την παραμονή του στην ευρωβουλή και πρόσθεσε ότι αν γίνουν νωρίτερα εθνικές εκλογές εκείνος θα επιστρέψει πίσω. Είπε επίσης ότι είχε προηγηθεί πρόταση από συνιστώσα για την υποψηφιότητά του και αυτό δεν αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή για την στραφεί αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης.
Είπε επίσης ότι ο κόσμος τον θέλει περισσότερο εδώ, παρά στην ευρωβουλή.

Και πρόσθεσε: «Θέλησα να παω στο ευρωκοινοβούλιο για να μεταφέρω το καινούριο που γεννιέται στην Ελλάδα. Εμείς δεν μιλάμε απλώς για ανατροπή της κυβέρνησης και της τρόικας αλλά για ανατροπή του συστήματος για να εφαρμοστεί η λαική κυριαρχία όπως το Σύνταγμα ορίζει.»

Ο κ. Γλέζος όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν έσωσε την παρτίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Δεν είναι εκτέλεση εντολής κόμματος είναι εκτέλεση εντολής όλων όσων έχουν θυσιασθεί για την λευτεριά της πατρίδας.»

Για το εσωτερικό του κόμματος είπε: «Όποιος διακατέχεται από την αυταπάτη ότι αν παω και μείνω στο ευρωκοινοβούλιο θα τον αφήσω ήσυχο εδώ, αυταπατάται. Σήμερα πρέπει να χαίρεται όλος ο κόσμος που υπάρχουν διαφορετκές αποψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το βουλώσει ο Γλέζος δεν θα είναι πια Γλέζος».

Στο ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πηγαίνει στα debate, είπε: « Δεν φτιάχνει μοναχός του το πρόγραμμά του ο Αλέξης. Εαν κακώς το επιτελείο του δεν του είχε παραχωρήσει τον χρόνο για να πάει και δεν πήγε; Εγώ θα ήθελα να πάει».

«Επίσης», είπε ο κ. Γλέζος, «θα ήθελα να γίνουν πολλά debate και με τον Σαμαρά. Όχι ένα, πολλά.»

«Η κυβέρνηση έχει μια νομότυπη δεδηλωμένη. Αν δεν είχε τις 30 έδρες δεν θα την είχε. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης», είπε επίσης συνδέοντάς το με το ενδεχόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Παρουσίασε μάλιστα και την δική του δημοσκόπηση λέγοντας: «Δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές όταν ψαχνεις να βρεις εκλογικούς αντιπροσώπους είσαι χαμένος απο χέρι. Οταν έρχονται από μόνοι τους... Από τώρα έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ευρώ είπε: «Εμείς εξηγούμε στον ελληνικό λαό τον ρόλο του χρήματος. Το χρήμα είναι δημιουργός αγαθών και αξιών; Μόνο ο εργαζόμενος με την εργασία του το κάνει αυτό. Πρέπει να εξετάσουμε, το εξής: αυτό το χρήμα εκφράζει τα αγαθά και τις αξίες που υπάρχουν; Δεν αποκλείεται λέω, ως εκατοστό θέμα να εξεταστεί εαν συμφέρει ή δεν συμφέρει. Το εχουμε εξετάσει. Δεν είμαστε δέσμιοι της μορφής του χρήματος. Ποιός θα είναι ο ιδιοκτήτης του χρήματος.»

Για το δημοψήφισμα που προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιό θα είναι είπε: «Εμείς θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί γι αυτό το πράγμα. Οταν λέμε διαπραγμάτευση, τι εννοούμε; Αυτοί θα έρθουν σ εμάς. Θα καλούμε έναν έναν αυτούς που τους χρωστάμε. Και θα τους λέμε: «μας δάνεισες τόσα. Πόσες φορές τα έχεις πάρει πίσω;»

Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που διακοπεί η ρευστότητα από τους δανειστές, αν κλείσει η κάνουλα, θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις των ελλήνων.

Στο ερώτημα αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να κυβερνήσει είπε: «Εσωτερικά, δεν έχουμε ακόμα δουλέψει στον βαθμό που χρειάζεται ώστε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο πανέτοιμο να αντιμετωπίσει προβλήματα. Όμως για να γίνει η πέτρα πελέκι, πόσες εκατονταδες χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν; Ήταν έτοιμος από την αρχή ο άνθρωπος να φτιάξει το αεροπλάνο; Το θέμα είναι να ανοίξεις την στρόφιγγα για να αρχίσει ο λαός να δημιουργεί. Και μόνο αυτό να είχαμε. Να πούμε στον λαό, έλα η εξουσία ανήκει σ εσένα, θα γίνουν θαύματα.»

Στο ερώτημα ποιόν θεωρεί πλούσιο είπε: «Εμείς θα φορολογούμε μόνο το εισόδημα. Να πω 30.000; Να πω 40.000; Θα το δούμε αυτό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκείνοι που θα θεωρηθούν έχοντες θα κληθούν να βοηθήσουν οχι εθελοντικά αλλά υποχρεωτικά.

Για τις τράπεζες είπε: «Αν δεν δεχθούν να δώσουν οι τράπεζες τα 5 δις, τότε θα τις κρατικοποιήσουμε.»

Για το Ποτάμι είπε: «Ενα Ποτάμι για να υπάρχει πρέπει να υπάρχουν χείμαροι ή πηγές που το δημιουργούν το Ποτάμι. Εγω αναρωτιέμαι ακόμα ποιές είναι οι πηγές που το δημιούργησαν. Και που θα εκβάλλει; Θα δημιουργήσει προσχωγενείς πεδιάδες;»

Πρόσθεσε ότι: «το Ποτάμι παίρνει από αλλού. Δεν παίρνει από εμάς. Μερικοι λένε ότι είναι κακό που υπάρχουν 42 κόμματα που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές. Εγώ λέω ότι είναι καλό. Δείχνει τον πλούτο του λαού.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom