Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Δωράκι περιμένει ο Σόιμπλε

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΠΩΣ «ΟΙ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΕΣ» * ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΙΚ

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
a.klossas@eleftherotypia.net

Χωρίς δώρα και εκπλήξεις για την ελληνική κυβέρνηση καταφθάνει αύριο στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν έρχεται για να δώσει, αλλά για να πάρει».

Για την ακρίβεια, ο κ. Σόιμπλε έρχεται να πάρει δεσμεύσεις σχετικά με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, αλλά κυρίως να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει νέα πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές, που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στην Ανγκελα Μέρκελ και στον ίδιο.

Σε μια καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτίθεται να επισημάνει τη «βοήθεια» που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά και να τονίσει την πίστη του ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. Οπως είναι προφανές, ο κ. Σόιμπλε δεν θα ήθελε να ανοίξει αυτή τη στιγμή καμία κουβέντα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, πόσω μάλλον για νέο κούρεμα χρέους, που θα αποδείκνυε ότι το πρόγραμμα, του οποίου ο ίδιος ήταν από τους βασικούς σχεδιαστές, είναι αποτυχημένο.

Αντιδρούν οι τραπεζίτες

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία αναφέρει ότι «Ο Γερμανός υπουργός πηγαίνει στην Αθήνα υπερασπιζόμενος το δίκαιο του χρηματοδότη και της ανησυχίας για τα χρήματά του», καθώς όπως έχει τονίσει αρκετές φορές ο γερμανικός λαός έχει πληρώσει πολλά χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας.

Επ' αυτού, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε θα προτείνει να καλυφθεί το κενό με τα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ.

Την πρόταση αυτή δεν τη βλέπουν όμως με καλό μάτι οι τραπεζίτες, καθώς όπως λένε τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και όχι για την κάλυψη του ελλείμματος. Στο ενημερωτικό της δελτίο μάλιστα η Eurobank αναφέρει ότι η «συγκεκριμένη πρακτική είναι πιθανό να δυσχεράνει σημαντικά τη μελλοντική λειτουργία του ΤΧΣ».

Μήνυμα στήριξης

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά προσδοκά να αποκομίσει τουλάχιστον επικοινωνιακά οφέλη, προσβλέποντας σε ένα μήνυμα στήριξης και παράλληλα αναγνώρισης της προσπάθειας, που καταβάλλει η κυβέρνηση, να υλοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας, καθώς γνωρίζει ότι αν και τα ελληνικά αιτήματα είναι πολλά, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει καμία κουβέντα για αλλαγή του προγράμματος πριν από τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

Παρ' όλα αυτά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα τεθούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ενώ θα επιχειρηθεί να τεθεί στον κ. Σόιμπλε το θέμα του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Φοβού τους... Γερμανούς
Οσωστός σχεδιασμός της αναπτυξιακής πολιτικής, που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα αποτελέσει από τις βασικές προτροπές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει στην Αθήνα.
Στην προσπάθειά του να στείλει μήνυμα ότι η Γερμανία θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων (KfW) στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με σκοπό τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Der Handelsblatt», επικαλούμενη κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τα κεφάλαια που θα διαθέσει η KfW για το σκοπό αυτό θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom