Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Συντάξεις και ασφαλισμένοι βορά σε ιδιωτικά «πιστοποιημένα γραφεία»


Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθέσει τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων – με το αζημίωτο – σε «πιστοποιημένους ιδιώτες» την ίδια ώρα που μεθοδεύει με το αντιασφαλιστικό τερατούργημά της την παράδοση των εισφορών της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στον χρηματιστηριακό και επενδυτικό τζόγο.

του Δημήτρη Σταμούλη 
«Εμμονικός» με τους ιδιώτες αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος περιμένει πώς και πώς «να μπουν οι ιδιώτες στον ΕΦΚΑ για να ξεμπερδέψει το πράγμα, όπως με τα εμβόλια (!)». 

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Έκανε μάλιστα λόγο για «μεγάλη τομή», προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή «πιστοποιημένων» επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, προσωρινής ή οριστικής.

Η κυβέρνηση παραμένει φανατικά πιστή στη λογική της «εισβολής» ιδιωτών σε οτιδήποτε είναι δημόσιο, από τις αστικές συγκοινωνίες και τη σχολική τηλεκπαίδευση μέχρι τη δημόσια υγεία μέσω «συνεργασίας» με μεγάλους κλινικάρχες.

Το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, ως γνωστόν, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς πάνω από 350.000 αιτήσεις περιμένουν στα συρτάρια του ΕΦΚΑ και εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς είναι στα όρια της επιβίωσης. Η κυβέρνηση πρόσφατα παρουσίασε ως λύση του προβλήματος το ξεροκόμματο της… προκαταβολής σύνταξης των 360-380 ευρώ, το οποίο θέτει σε ενεργοποίηση η παρούσα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ξεχνώντας τις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις του προκατόχου του Γ. Βρούτση περί ψηφιακών συντάξεων, οι οποίες τελικά δεν ήρθαν ποτέ.

Ο Κ. Χατζηδάκης τις τελευταίες ημέρες κλιμάκωσε τον επικοινωνιακό του «πόλεμο». Μέχρι που… κατασκονίστηκε για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ στα υπόγεια του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Μισθωτών Αττικής, θέλοντας να δείξει πόσο απαρχαιωμένος είναι ο μηχανισμός του ΕΦΚΑ. Λες και η ΝΔ το 2019 ήρθε για… πρώτη φορά στην κυβέρνηση, μίλησε για «γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ» και για… «Κόπρο του Αυγείου» με φόντο στοίβες φακέλων! Τώρα θυμήθηκαν όλοι αυτοί, οι οποίοι έχουν ρημάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, ότι είχαν… αρχαίους υπολογιστές με «Windows 2000» και με κομπασμό μας λένε ότι διέθεσαν – εκτός από Ραφάλ και αστυνομικό εξοπλισμό – και λίγα ευρώ για «1.700 νέα PC».

Το σενάριο είναι γνώριμο. Απογειώνουν την… αχρηστία του διαλυμένου από τις πολιτικές τους Δημοσίου, κατηγορούν τους υπαλλήλους ως «γραφειοκράτες» επειδή τόλμησαν να διατυπώσουν προβληματισμό μήπως κάποιοι πάρουν προκαταβολή σύνταξης χωρίς να το δικαιούνται, για να καταλήξουν ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει τη συνολική προσπάθεια για την επιτάχυνση της καταβολής των συντάξεων».

Η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα ασχοληθεί συστηματικά μόνο με την απονομή συντάξεων, και υιοθετεί μορφές Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δρομολογώντας την πρόσληψη πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Οι οποίοι θα ασχολούνται με εργασίες που υποτίθεται ότι είναι υποθέσεις του κράτους και όχι μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής και βέβαια αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους με πλήθος προσωπικών δεδομένων – με ονοματεπώνυμο, τον ασφαλιστικό βίο τους, τον συντάξιμο μισθό τους, διευθύνσεις κατοικίας και πολλά ακόμη στοιχεία που δεν είναι απρόσωπα.

Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης

Οι ιδιώτες αυτοί θα μπορούν να ασχολούνται με τον χρόνο ασφάλισης και την έκδοση σχετικών βεβαιώσεων, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου αλλά και την έκδοση αποφάσεων προσωρινής ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Θα μπορούν επιπλέον να ασχοληθούν με εκκρεμείς αιτήσεις αλλά και νέες οι οποίες θα υποβάλλονται εφεξής.

Επικουρικά στους ιδιώτες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε και στην «επιστράτευση» – χωρίς… φύλλα πορείας αυτή τη φορά – 100 πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα, με 700 ευρώ το μήνα και σκοπό να «βγάζουν» 60 συνταξιοδοτικούς φακέλους το μήνα. Πιο φθηνή και προσωρινή επίσης λύση από την πρόσληψη εργαζόμενων.

Γι’ αυτή την κατάσταση έχει σημαντικές ευθύνες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου, το 2016, επέβαλε την ενοποίηση-τερατούργημα του ΕΦΚΑ, ενώ πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε το έργο της μηχανογράφησης σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες συνεργάζονται είτε απευθείας μέσω ΕΦΚΑ είτε μέσω της ΗΔΙΚΑ, με πολλά λάθη, δυσλειτουργίες και προβλήματα.

Η παράδοση του έργου των συντάξεων σε «μάνατζερ» και «πιστοποιημένους ιδιώτες πάει χέρι-χέρι με την παράδοση των εισφορών της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στην κεφαλαιαγορά με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έχει στα σκαριά, αποδεικνύοντας πως απώτερος σκοπός της είναι η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

«Θα φάνε τα μούτρα τους οι ιδιώτες»!

Σχολιάζοντας στο Πριν εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), εκτίμησε ότι «οι ιδιώτες θα φάνε τα μούτρα τους» καθώς το έργο της ψηφιοποίησης χιλιάδων ασφαλιστικών φακέλων είναι χρονοβόρο και κοπιαστικό και για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα απαιτείται εργασία μηνών για κάθε φάκελο.

Η ΠΟΠΟΚΠ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παραβλέπει, συνειδητά και από επιλογή, τόσο την ακραία επιδείνωση της κατάστασης κατά τη διετή διακυβέρνησή της όσο και την πεισματική άρνηση όλων των κυβερνήσεων καθώς και των διοικήσεων του υπερταμείου να το ενισχύσουν με άμεσους και μόνιμους διορισμούς». 

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του Κ. Χατζηδάκη, η Ομοσπονδία τονίζει πως «ανοίγει – για πρώτη φορά – την πόρτα του e-ΕΦΚΑ στα “γραφεία” που έχουν οικονομικό συμφέρον και στων οποίων τον “κύκλο εργασιών” ανήκουν οι συνταξιούχοι. {…} Με αυτό τον τρόπο αμφισβητεί ξεκάθαρα το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με προέκταση μάλιστα στις ίδιες τις θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom