Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Κακοποίηση στην ενόργανη γυμναστική: Πώς φτάσαμε στην επιστολή με τις καταγγελίες και ο διεθνής αντίκτυπος


Μια συνομιλία ενός γκρουπ στο messenger του facebook μεταξύ αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, στην οποία αποκαλύφθηκε ένα περιστατικό σωματικής βίας σε αθλήτρια από προπονητή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των όσων είχαν βιώσει εδώ και χρόνια σε αυτό το άθλημα.

Είκοσι δύο αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν σε αυτό το γκρούπ το οποίο αριθμεί πάνω από 150 μέλη, αποφάσισαν μέσω δικηγόρου να συντάξουν την επιστολή που έφθασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις απίστευτες καταγγελίες για άσκηση σωματικής σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας από προπονητές της ενόργανης γυμναστικής κατά την χρονική περίοδο από το 1985 έως το 2010.

Οι αποκαλύψεις περί άγριας σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας καθώς και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις προκάλεσαν ραγδαίες εξελίξεις ενώ μπήκαν και στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» κατόπιν σχετικής εντολής της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή η υπόθεση παίρνει και διεθνείς διαστάσεις αφού όπως αναφέρει στο protothema.gr ο δικηγόρος των αθλητών που συνέταξαν την επιστολή, Αλέξανδρος Αδαμίδης έχει δεχθεί μηνύματα από αθλήτριες της ενόργανης άλλων χωρών οι οποίες θέλουν να καταγγείλουν τις δικές τους εμπειρίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη από τη στιγμή που πήρε μεγάλη δημοσιότητα η υπόθεση με τους 22 αθλητές της ενόργανης και άλλοι αθλητές θέλουν να προσυπογράψουν την εν λόγω επιστολή.

«Έχουν αυξηθεί οι αθλητές και αθλήτριες που θέλουν να προσυπογράψουν την επιστολή των 22. Αφορούν και την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική όπως επίσης έγινα δέκτης, επικοινώνησαν μαζί μου αθλήτριες από Ολλανδία και Βέλγιο της ενόργανης οι οποίες θέλουν να καταγγείλουν συμβάντα παρόμοια στις ομοσπονδίες τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως καταλαβαίνετε το θέμα ανοίγει, ξέρουμε ότι υπάρχουν περιστατικά τα οποία έχουν ήδη καταγγελθεί στο χώρο της ενόργανης στην Ισπανία στη Μεγάλη Βρετανία Ιταλία και ΗΠΑ. Νομίζω ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου».

Χθες, μετά το σάλο που προκλήθηκε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία προχώρησε σε έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής που θα διερευνήσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ο. σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, που συγκλήθηκε κατά παρέκκλιση των χρονικών διαδικασιών έπειτα από καταγγελίες πρώην αθλητών-αθλητριών Γυμναστικής για περιστατικά κακοποίησης από προπονητές, αφού εξέτασε αναλυτικά και επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής των καταγγελλόντων την οποία έλαβε σήμερα το πρωί (07/04/2021), αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

«Το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. εκφράζει την ισχυρή βούλησή του για πλήρη διαλεύκανση όλων των καταγγελιών και θα συνδράμει τους πρώην αθλητές-αθλήτριες προς αυτή την κατεύθυνση, για να έρθουν όλα στο φως και να μη μείνει καμία σκιά πάνω από το άθλημα της Γυμναστικής.

Μετά από εισήγηση του νομικού συμβούλου της Ε.Γ.Ο. Γιάννη Μούτλια, συγκροτείται τριμελής Επιτροπή Διερεύνησης των Καταγγελιών, που θα περιλαμβάνει ως τακτικά μέλη την Α’ Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ειρήνη Αϊνδιλή, τη Γ’ Αντιπρόεδρο Ειρήνη Μανδραβέλη και την Ταμία Θέμιδα Χαρίτου. Ως αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν η Ειδική Γραμματέας της Ε.Γ.Ο. Κωνσταντίνα Δήμα και το μέλος του Δ.Σ. Ελένη Μιχοπούλου.

Η Επιτροπή Διερεύνησης των Καταγγελιών τίθεται στη διάθεσή κάθε ενός από τους καταγγέλλοντες και επιφορτίζεται με την αρμοδιότητα να έλθει σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε εκείνοι να μπορέσουν να παράσχουν, με απόλυτη εμπιστευτικότητα, συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα πρόσωπα, τον χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες τέλεσης των καταδικαστέων πράξεων που καταγγέλλουν, προκειμένου η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών και να επιβάλει τυχόν κυρώσεις.

Ζητούμε από τους καταγγέλλοντες πρώην αθλητές-αθλήτριες να βοηθήσουν την Επιτροπή στο έργο της, παρουσιάζοντας όσα στοιχεία διαθέτουν, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι τυχόν υπαίτιοι και όχι η ίδια η ελληνική Γυμναστική στο σύνολό της.

Το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. θα συνδράμει τις εισαγγελικές Αρχές στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει με απόφαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εάν και εφόσον της ζητηθεί.

Η Ε.Γ.Ο. έχει το χρέος να διαφυλάξει το κύρος και τη δημόσια εικόνα της Γυμναστικής, η οποία έχει χαρίσει πολλές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας στους Έλληνες φιλάθλους και αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας χιλιάδες μικρά παιδιά στα γυμναστήρια. Για τους παραπάνω λόγους, επίσης, επιθυμούμε την άμεση διαλεύκανση και τεκμηρίωση των καταγγελιών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει και να μην υπάρξει καμία συκοφάντηση της ελληνικής Γυμναστικής και των υγιών εκπροσώπων αυτής.

Καλούμε, δε, τα πολυάριθμα μέλη της οικογένειας της ελληνικής Γυμναστικής, τα σωματεία, τους προπονητές, τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες, καθώς και τους γονείς τους, να συνεχίσουν να περιβάλλουν τα αθλήματα της Γυμναστικής με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο όπως έκαναν έως τώρα. Είναι τα υγιή κύτταρα, που οφείλουμε να προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Μούτλιας μιλώντας στο protothema.gr ήταν κατηγορηματικός: «Η γενική αρχή της Ομοσπονδίας είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να στηρίξουμε αυτούς που καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά όπως αναφέρονται στην επιστολή. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε το άθλημα της γυμναστικής και ειδικά την ενόργανη να γίνει βορά στον οποιονδήποτε Είναι το άθλημα το οποίο έχει δώσει Ολυμπιονίκες και σε κάθε περίπτωση θα προστατέψουμε το άθλημα είτε αποβάλλοντας ξένα σώματα σε αυτό εάν και εφόσον αποδειχθούν οι καταγγελίες είτε στηλιτεύοντας αυτούς που καταγγέλλουν αόριστα πράγματα. Αυτή είναι η απόφαση της ομοσπονδίας. Θα είμαστε δίπλα στους καταγγέλλοντες αλλά θέλουμε και αυτοί να βοηθήσουν με το να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία».

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που ξεκινάει και η οποία θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Απόστολο Ανδρέου, είναι η διερεύνηση τυχών τέλεσης αξιόποινων πράξεων όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, οι 22 αθλητές και αθλήτριες καταγγέλλουν πως προπονητές τους πετούσαν αντικείμενα, όπως καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις και τους ανάγκαζαν ακόμη και να χτυπούν συναθλητές τους.

«Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα» αναφέρουν, καταγγέλλοντας παράλληλα ακόμη και περαστικά σεξουαλικής παρενόχλησης: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο, ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό».

Πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, χωρίς να αποκαλύπτονται τα στοιχεία της, ανέφερε το ξύλο που παρουσιαζόταν ως συστατικό… επιτυχίας από τους προπονητές, το μπούλινγκ για το βάρος και τους γονείς που δεν αντιδρούσαν.

«Από τη στιγμή που μπαίναμε μέσα στο γυμναστήριο μέχρι τη στιγμή που βγαίναμε τρώγαμε ξύλο. Θυμάμαι να κατεβάζει μια αθλήτρια από την δοκό ισορροπίας, να παίρνει το κεφάλι της και να της το χτυπάει στον τοίχο. Τρώγαμε ξύλο γιατί μπορεί να είχαμε παχύνει, τρώγαμε ξύλο γιατί δεν εκτελούσαμε καλά την άσκηση, τρώγαμε ξύλο γιατί μπορεί να είχαν τα νεύρα τους με κάτι άλλο», καταγγέλλει η αθλήτρια η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, ενώ αποκάλυψε πως διάφοροι αθλητές έψαχναν φαγητό στα σκουπίδια των ξενοδοχείων λόγω της αυστηρής επιτήρησης της διατροφής τους, προσθέτοντας πως οι γονείς των αθλητών εκείνη την εποχή δεν αντιδρούσαν παρ’ ότι όλα αυτά αποτελούσαν κοινό μυστικό».

Βασίλης Γούλας - Λίνα Κεκέση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom