Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Διακίνηση μεταναστών με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής


Η υβριδική απειλή της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας επαναλαμβάνεται αργά αλλά σταθερά από τις αρχές του έτους, με αρκετούς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και στο Λιμενικό να εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πριν η Τουρκία αποφασίσει να δώσει το έναυσμα απόπλου σε καραβιές μεταναστών που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ 
Το τελευταίο διάστημα, οι απόπειρες εισόδου έχουν πυκνώσει. Δεν είναι μόνο τα έξι περιστατικά με τα σχετικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 2 Απριλίου. Ακολούθησαν άλλες πέντε οργανωμένες απόπειρες, βορειοανατολικά της Λέσβου, στις 6 Απριλίου. 

Οι εικόνες με σκάφη του τουρκικού λιμενικού να συνοδεύουν τις βάρκες μεταναστών προκαλούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε., η οποία χρηματοδοτεί την Τουρκία, υποτίθεται, για να αποτρέπει τέτοιου τύπου παράνομες εισροές.

Οι Τούρκοι έχουν «εμμονή» με την περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου και δεν είναι τυχαίο. Οπως μας εξηγούν λιμενικοί, «είναι η περιοχή πιο κοντά στα μικρασιατικά παράλια, με το Αϊβαλί απέναντι, όπου κοντά υπάρχει καταυλισμός μεταναστών». 

Η Realnews φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά ντοκουμέντα από ένα άγνωστο περιστατικό. Σημειώθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή, βορειοανατολικά της Λέσβου, στις 2 Ιανουαρίου. Ταχύπλοο της Sahil Guvenlik (τουρκική ακτοφυλακή) κινείται με ταχύτητα άνω των 37 κόμβων. Το πλησιάζει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού. Οι Τούρκοι έχουν εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Πρόκειται για το «TCSG-24», κλάσης KAAN 19, του τουρκικού λιμενικού. Το μήκους 22,5 μέτρων ταχύπλοο, εκτοπίσματος 30 τόνων, κινείται από δύο μηχανές παραγωγής 4.000 ίππων με θεωρητική μέγιστη ταχύτητα τους 60 κόμβους. Ομως, δεν μπορούσε να πιάσει τη μέγιστη ταχύτητα, καθώς ήταν γεμάτο. 

Το πρωί της 2ας Ιανουαρίου, ο κυβερνήτης του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής μετέφερε στο πίσω μέρος τουλάχιστον 15 άτομα. Ολοι τους μετανάστες. Ο Τούρκος είχε βάλει πλώρη για τα ελληνικά παράλια. «Συνήθως φτάνουν μέχρι ένα σημείο -πολύ κοντά στις ακτές- και μετά τους αφήνουν στο νερό με μια φουσκωτή βάρκα κι ένα κουπί να συνεχίσουν», εξηγεί λιμενικός στην «R», θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ωστόσο, αυτό το ντοκουμέντο είναι μοναδικό, αφού είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε εικόνα οι Τούρκοι να μεταφέρουν μετανάστες πάνω σε σκάφος της ακτοφυλακής. Το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού, εκείνη την ημέρα, επέδειξε παροιμιώδη αντίδραση και με αυταπάρνηση κατάφερε να πιέσει τον Τούρκο κυβερνήτη, ώστε αυτός να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί προς τα τουρκικά παράλια.

Στα ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή της η «R» φαίνονται τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού ταχυπλόου, αμέσως μετά την πρώτη προσέγγιση των Ελλήνων λιμενικών, να παίρνουν τους μετανάστες στο εσωτερικό του σκάφους, όταν αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι τους τραβούσαν βίντεο. Στη συνέχεια, μέλος του πληρώματος κράδαινε επιδεικτικά το όπλο του, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους Ελληνες λιμενικούς να προσεγγίσουν το σκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom