Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Σπείρα επιλεκτική και με σχέδιο «ρήμαζε» την Αθήνα - Αποκαλυπτικοί διάλογοι (φωτο)


Μια σπείρα που αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, όπως σας έχει πληροφορήσει από την Τετάρτη, 21.04.2021, το newsit.gr.

Οι Αρχές κατάφεραν να «απογυμνώσουν» την σπείρα που κρυβόταν πίσω από αμέτρητες ληστείες και κλοπές στο κέντρο της Αθήνας, με την εγκληματική δράση των μελών της να έχει και… προεκτάσεις τόσο στη διακίνηση ναρκωτικών, όσο και και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Συνολικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών πέρασε «χειροπέδες» σε 28 μέλη της συμμορίας, Αλγερινούς και Σύρους, την ώρα που στην δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 57 άτομα.

Αρκεί να σημειωθεί το εξής για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της… μπίζνας: Ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους σε 185 κλοπές (πορτοφολιών, τσαντών, από οχήματα, κ.λπ.) καθώς και 3 ληστείες.

Μεθοδικοί, προσεκτικοί… επιλεκτικοί – Οι κανόνες που είχε η σπείρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τα μέλη της σπείρας ήταν πολύ οργανωμένα. Όταν αποφάσιζαν να «μπουκάρουν» σε κάποιο σπίτι, πάντα μαζί με τους δράστες ήταν και δύο τσιλιαδόροι, ώστε να τους ειδοποιήσουν αν κάτι πήγαινε στραβά.

Επιπλέον, όταν έψαχναν… στόχους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φρόντιζαν να «χτυπήσουν» μόνο αν υπήρχε έντονος συνωστισμός. Αν η συνθήκη αυτή έλειπε, τότε… δεν επιχειρούσαν καν την κλοπή, ενώ πάντα ήταν σε εγρήγορση για να «ματαιώσουν την αποστολή» αν στο οπτικό τους πεδίο έμπαινε κάποιος αστυνομικός, ή κάποιος υπάλληλος στα ΜΜΜ.

Σύμφωνα δε, με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των μελών της σπείρας, ούτως ώστε να ειδοποιεί ο ένας τον άλλον σε περίπτωση που βρίσκονταν αστυνομικοί στην περιοχή «δράσης» τους.

Σε ό, τι αφορά την διακίνηση ναρκωτικών, χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος που εξασφάλισε το newsit.gr, μεταξύ ενός πελάτη κι ενός μέλους της σπείρας, που πλέον κατηγορείται.

«Έχει λεφτά, έχει κόκα, δεν έχει λεφτά…» η απάντηση του κατηγορούμενου στο… αίτημα για κοκαΐνη χωρίς «λεφτά στο χέρι».

Αναλυτικά ο διάλογος

Σ: Ε ακούς, μόλις έχεις λίγο χρόνο, να είσαι μόνος σου, να έρθω λίγο από εκεί, Άγιο Παύλο. Οκ;

Κατηγορούμενος: Έλα φίλε, έλα έλα έλα Άγιο Παύλο. Τι τέλεις; Κοκαΐνα και μαύρο, τι τέλεις; Εγώ τώρα από Άγιο Παύλο.

Σ: Αγάπη μου, απλά ξέρεις τι; Να έρθω. Αυτό ναι κόκα. Αλλά δεν έχω λεφτά. Θέλω λίγο γκραμ αλλά όχι λεφτά χέρι όλα. Να κάνω κι εγώ λίγο δουλειά, κατάλαβες; Αν μπορείς, αν δε μπορείς δεν πειράζει. Να μιλάω με άλλο παιδί.

Κατηγορούμενος: Ντεν έχω λεφτά, δεν έχω κόκα φίλο μου. Συγνώμη πάρα πολύ φίλο μου. Έχει λεφτά, έχει κόκα, δεν έχει λεφτά, (ακατάληπτο) Οκ; Συγνώμη φίλε.

Σ: Χαμπίμπι, άκουσε φίλε μου. Δεν θέλω λίγο, κατάλαβες, για πολύ λέω.

Κατηγορούμενος: Φίλε μου, πόσο θέλεις; Δύο γραμμάρια, τρία πάντα, πόσο θέλεις;

Σ: «25» (γραπτό μήνυμα).

Κατηγορούμενος: ακολουθεί απάντηση με emoticon thumbs up.

Σ: Κανονικά θέλω 50, αλλά βρήκα από ένα φίλο μου. Άμα μπορείς χαμπίμπι, σβήσε όλα αυτά. Ντιλίτ όλα μηνύματα μεσάζ.

Κατηγορούμενος: Φίλε, έλα κοίτα εάν είναι καλό πάρε, Αν δεν είναι καλό, τι να κάνω; Νταξ φίλε;

Σ: Τι κοίτα κοίτα να δω το δικό σου; Πως θα μου φέρεις πού; Χαμπίμπι (ακατάληπτο), Πόσο θα μου αφήσεις;

«Άκυρο» σε παλιό κινητό

Σε δεύτερο διάλογο που εξασφάλισε το newsit.gr, άλλος πελάτης προσπαθεί να «πλασάρει» ένα κινητό τηλέφωνο, με το μέλος της σπείρας να το… απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες επειδή ήταν παλιό.

Αναλυτικά ο διάλογος

Άγνωστος: Καλά, σου έχω στείλει στο βάιμπερ μία φωτογραφία.

D: Ναι αυτό παλιό μοντέλο.

Άγνωστος: Εντάξει αυτό πόσο θα πάρει;

D: Ε αυτά είναι φθηνά ρε φίλε.

Άγνωστος: Ε πόσο; Πόσο;

D: Τι να σου πω;

Άγνωστος: Ε;

D: Ξέρεις πόσο είναι αυτά.

Άγνωστος: Ξέρω εγώ; Πες μου εσύ πόσο.

D: ε;

Άγνωστος: Ένα 40άρι;

D: Όχι ένα 20άρι. 20-25.

Άγνωστος: Πόσο;

D: 20-25. Αυτό δεν κάνει για εμένα. Δεν μπορώ να πουλάω. Είναι παλιό μοντέλο.

Άγνωστος: Καινούργιο σχεδόν είναι.

D: Ε;

Άγνωστος: Καινούργιο σου λέω.

D: Είναι καινούργιο αλλά είναι μοντέλο παλιό πολύ παλιό. Αυτό είναι… κοντό πολύ, κατάλαβες;

Άγνωστος: Κατάλαβα.

D: Άμα είναι θα περάσω από εσένα.

σπείρα

Τα τρία «ορμητήρια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κακοποιοί είχαν τρία σπίτια στην Βίκτωρος Ουγκό, στην Σκύρου και στην Μάγιερ τα οποία ήταν και τα «ορμητήριά» τους. Εκεί έκρυβαν τα κλοπιμαία και από εκεί ξεκινούσαν. Τους έπαιρνε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να «ξαφρίσουν» κόσμο. Μάλιστα, ένας αστυνομικός επίσης κατηγορείται καθώς ενημέρωνε (!) έναν από τους εμπλεκόμενους, ότι τον παρακολουθούν…

Στα σπίτια – κρησφύγετα των κακοποιών κατασχέθηκαν, σύμφωνα με πηγές της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών διαρρηκτικά εργαλεία, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές και έγγραφα, που ταυτοποιούνται σε περισσότερες από 90 περιπτώσεις κλοπών.

Ανάμεσα στους 28 συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ο φερόμενος ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης

Να σημειωθεί ακόμη ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται 5 έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης αλλά και ο αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, κι ο οποίος κατηγορείται για «παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου».

Οι «προτιμήσεις» της σπείρας

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον κατά το τελευταίο χρόνο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και κλοπές από σταθμευμένα οχήματα, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.).

Δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη, ωστόσο, συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια και Ακρόπολη – Νέο Κόσμο

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, κατά την πραγματοποίηση κλοπών από πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα με συγκεκριμένα καθήκοντα και ειδικότερα:

-Το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες,
-Το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, ταξιδιωτικές βαλίτσες κ.λπ.) και
-Το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

Επιπλέον η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε: σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα, σπίτια, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ανασφάλιστες θύρες εισόδων κ.λπ. μέσα μαζικής μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), με τη μέθοδο υπαρκτού ή τεχνητού συνωστισμού.

Αντίστροφη μέτρηση για τη συμμορία

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τις πρωινές ώρες της Τρίτης (20.04.2021), με την συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια,
  • κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δακτυλίδια κ.λπ.) και έγγραφα προερχόμενα από κλοπές,
  • 3.870 ευρώ,
  • 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • 180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών,
  • 37 ελληνικές άδειες οδήγησης και
  • 92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ) αλλοδαπών Αρχών.

σπείρα σπείρα

Σημειώνεται ότι μέρος των κλοπιμαίων που κατασχέθηκε αφορούσε τουλάχιστον 90 από τις περιπτώσεις κλοπών, ενώ η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί πάνω από 200 φορές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Φωτογραφίες από: ΕΛ.ΑΣ.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: