Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Η δεύτερη “εκτέλεση” της μνήμης των 120 στο Αγρίνιο


Σαν σήμερα 14 Απριλίου 1944 εκτελέστηκαν 120 συμπατριώτες μας στο Αγρίνιο από τα Τάγματα Ασφαλείας και τους Γερμανούς κατακτητές.Το τραυματικό αυτό γεγονός από μόνο του “χρεώθηκε” την μετεμφυλιακή περίοδο στον κομμουνισμό από τη δημόσια μνήμη και ως δημόσια τελετή “αδρανοποιήθηκε”.

του Λίνου Υφαντή 
Αχτίδα φωτός για τη μνήμη των 120 πατριωτών ήταν η δεκαετία του ’60. Αμυδρά το τότε πολιτικό σύστημα άρχισε να αναδεικνύει τα τραυματικά γεγονότα της κατοχής από όλο το φάσμα του τότε πολιτικού συστήματος. Με άλλο βέβαια τρόπο το έκανε η δεξιά προσέγγιση με άλλο η αριστερή. Σημασία έχει ότι υπήρχε η βούληση ανάδειξης τέτοιων γεγονότων.

Η περίπτωση των 120 όμως λόγω της εμπλοκής των ταγμάτων ασφαλείας άργησε πολύ να έρθει στην επιφάνεια. Μπορεί να έγιναν θρησκευτικά μνημόσυνα, εκδηλώσεις μνήμης αλλά και σχέδια για αξιοποίηση του χώρου. Όμως όλα αυτά διακόπηκαν με την έλευση του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Οποιαδήποτε επίσημη τουλάχιστον εκδήλωση στο χώρο των εκτελεσθέντων στην Αγία Τριάδα έπαυσε. Ο χώρος εγκαταλήφθηκε στη λήθη.

Το χειρότερο όμως συνέβη και στην κεντρική πλατεία, σημερινή “Δημοκρατίας”, τον δεύτερο χώρο εκτέλεσης. Εκεί ενοχοποιήθηκαν στο δημόσιο διάλογο της εποχής ακόμα και δένδρα τα οποία θύμιζαν για κάποιους εκτελέσεις “κομμουνιστών” σύμφωνα με δημόσια έγγραφα.

Έπρεπε να έρθει η περίοδος της μεταπολίτευσης ώστε οι εκδηλώσεις μνήμης να επανέλθουν. Βέβαια μπήκαν σε άλλη σφαίρα πολιτικής αντιπαράθεσης, πιο έντονης, που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

Περισσότερα για τη διαχείριση της μνήμης και για το πως αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των 120 τη μεταπολεμική περίοδο αλλά και την επταετίας 1967-1974 στο υπό έκδοση βιβλίο

Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής, Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους.1900-1980, Γράμμα: Μεσολόγγι, 2021.

από https://www.agrinionews.gr/

Διαβάστε επίσης: 77 χρόνια από την Εκτέλεση των 120 στο Αγρίνιο, τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom