Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Σάμος: Δύσκολη νύχτα σε σκηνές ενώ η γη “χορεύει” - Τι λέει ο κ. Λέκκας για τους μετασεισμούς (βίντεο)


Την ώρα που η Σάμος θρηνεί για τα 2 παιδιά που χάθηκαν κάτω από τα συντρίμμια του μεγάλου σεισμού, η γη στο νησί εξακολουθεί να τρέμει.

Κάθε φορά που ένας δυνατός μετασεισμός καταγράφεται, οι κάτοικοι βγαίνουν στο δρόμο φοβισμένοι, χωρίς ακόμα να έχουν συνέλθει από τον προχθεσινό, μεγάλο σεισμό των 6,7 ρίχτερ…

Και απόψε, πολλοί κοιμήθηκαν σε σκηνές, άλλοι σε αυτοκίνητα και άλλοι σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα όσα έλεγε είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ “έχουμε πάνω από 250 μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 2,5 ρίχτερ. Βέβαια δεν έχουμε τον μεγάλο μετασεισμό που θα μπορούσε να κλείσει τη μετασεισμική ακολουθία αλλά μπορεί να εξομοιωθεί με πολλούς μικρούς μετασεισμούς”.

Ο κύριος Λέκκας συμπλήρωσε ότι δε θα έχουμε σεισμό μεγάλο στην Ελλάδα από την ενεργοποίηση των ρηγμάτων. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την Τουρκία καθώς εκεί, υπάρχει φόβος για ακόμα έναν μεγάλο σεισμό.

Η καταγραφή των ζημιών

Την ίδια ώρα, με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η καταγραφή των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή και υπό το συντονισμό του γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή στο νησί.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας έγιναν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Χθες Σάββατο ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.

Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από: · 16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος. · 21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος. · 5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε. · 4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών

Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom