Το σημερινό σκηνικό πολέμου που έστησαν κυβέρνηση και αστυνομία ενάντια στο ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας έχει αναλογίες μόνο με το χτύπημα της διαδήλωσης του 1999 κατά της επίσκεψης Κλίντον, καθώς σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση δεν υπάρχει ανάλογο αστυνομικό χτύπημα κατά κοινοβουλευτικού κόμματος.
Κοινό σημείο αναφοράς με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Ουδέποτε άλλοτε στη Μεταπολιτευτική ιστορία υπήρξε χτύπημα και μάλιστα σε τέτοια έκταση από την αστυνομία σε συγκέντρωση οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού κόμματος, παρά μόνο το 1999 και μάλιστα πάλι τότε ήταν Νοέμβρης και συνέπιπτε με τις ημέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Κοινό στοιχείο επίσης είναι το γεγονός ότι την τότε συγκέντρωση είχε πάρει την πρωτοβουλία να την διοργανώσει το ΚΚΕ και συμμετείχαν και άλλα κόμματα όπως ο τότε ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ όπως και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ κοινό σημείο αναφοράς σε αυτά τα δύο γεγονότα είναι ο …Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το 1999 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σήμερα κατέχει το ίδιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το σκηνικό του 1999
Ουσιαστικά με απόσταση 21 χρόνων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ΚΚΕ αναμετρώνται στο δρόμο για δεύτερη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Τότε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σήμερα με κυβέρνηση της ΝΔ.
Το σκηνικό παρόμοιο. Μέρες Νοέμβρη το 1999 στον απόηχο της παράδοσης Οτσαλάν και του ΝΑΤΟϊκού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας την περασμένη Άνοιξη εκείνης της χρονιάς.
Η επίσκεψη Κλίντον
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο αντιαμερικανικός θυμός εκφράστηκε με την διάθεση να αποδοκιμαστεί η επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα (ο οποίος παρεμπιπτόντως θα συνέχιζε το ταξίδι του στην Άγκυρα).
Μάλιστα τότε ήταν που για πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος είχε παραδεχτεί δημοσίως ότι οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει το πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967 και την εφτάχρονη δικτατορίας τους στην Ελλάδα.
Ήταν 19 Νοεμβρίου όταν ο Μπιλ Κλίντον προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια, εν μέσω μιας απαγορευμένης πόλης, στο προεδρικό Μέγαρο για την προς τιμήν του δεξίωση.
Η πρωτοβουλία και ο γύψος
Την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ και με τη συμμετοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων βρίσκονταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούσαν να προχωρήσουν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βασιλίσσης Σοφίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για δύο λόγους.
Ο ένας ήταν ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον και ο δεύτερος σε συνέχεια αυτού ήταν να σπάσει την τότε κυβερνητική απαγόρευση οποιασδήποτε συγκέντρωσης που θα ενοχλούσε τον «πλανητάρχη». Μάλιστα όπως αναφέρουν τα τότε δημοσιεύματα για ακόμα μια φορά «η Αθήνα είχε μπει στο γύψο».
Οι διαπραγματεύσεις και ο κλοιός
Πριν από το χτύπημα της αστυνομίας, η οποία με κλούβες των ΜΑΤ είχε αποκόψει τη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής, είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις εκεί από τον δρόμο μεταξύ της τότε ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίες απέβησαν άκαρπες και στην προσπάθεια των μπλοκ του ΚΚΕ να σπάσουν τον κλοιό η Αστυνομία εξαπέλυσε ένα απίστευτο ανθρωποκυνηγό μέσα στα στενά του κέντρου της Αθήνας που έφτασε μέχρι το Μοναστηράκι, το Μεταξουργείο και τον Κολωνό.
Ουσιαστικά όλος ο δήμος Αθηναίων, το ιστορικό κέντρο είχε πνιγεί στα χημικά και την αστυνομική βία που χτυπούσε αδιακρίτως νέους, γέρους, γυναίκες και παιδιά.
Μάλιστα τότε το ΚΚΕ χαρακτήριζε την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Σημίτη ως την «πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες».
Ομοιότητες και διαφορές
21 χρόνια μετά κατά κάποιο τρόπο επαναλαμβάνεται και αναβιώνει η ιστορία του 1999 με πρωταγωνιστές ξανά το ΚΚΕ και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και φόντο μια απαγορευμένη -Νοέμβρη μήνα πάλι- συγκέντρωση με κατεύθυνση την πρεσβεία των ΗΠΑ και φόντο τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και την επταετή δικτατορία των Απριλιανών.
Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε δεν υπήρχε πανδημία και επρόκειτο για μια τεράστια διαδήλωση με επικεφαλής τα στελέχη και τους βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ σήμερα τα αστυνομικά έκτροπα έγιναν με φόντο μια συμβολική κινητοποίηση στην οποία τηρήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο τα υγειονομικά μέτρα και όχι οι πολιτικές και κυβερνητικές απαγορεύσεις.
Αν υπάρχει ενδεχομένως μια ακόμα διαφορά είναι ότι τότε το ΚΚΕ προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό για να συνεχίσει την πορεία, ενώ τώρα δεν προέβη σε καμία τέτοια κίνηση.
Θεοδωρής Λαπαναϊτης
Χρυσοχοΐδης κατά ΚΚΕ: Πρόστιμα στους συλληφθέντες - Δεν θα διεξαχθούν ούτε οι πορείες για τον Γρηγορόπουλο
Για τα σημερινά γεγονότα στο Πολυτεχνείο και για τη στάση του ΚΚΕ μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «νιώθω μεγάλη απογοήτευση, τιμώ το ΚΚΕ. Είναι πολύ απογοητευτικά αυτά τα πράγματα. Την ώρα που έχουμε 95% καλυμμένες ΜΕΘ, μια πολιτική παράταξη πραγματοποιεί συγκέντρωση με 1.500 άτομα; Δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Με δική μου εντολή ο αξιωματικός που ήταν παρών, ζητούσε από την ηγεσία της συγκέντρωσης, να αποχωρήσουν. Και αυτό δεν συνέβη. Μη μου πείτε ότι συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημίου για να αποχωρήσουν τελείως. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να διαλύσουμε τη συγκέντρωση. Φανταστείτε με αυτή την υγειονομική κρίση να βαδίζουν 1.500 άτομα στο κέντρο της Αθήνας”. Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι σήμερα δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις. Όπως εξήγησε τόσο στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με 50 άτομα όσο και στην εκδήλωση του ΚΚΕ με 200 τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα σήμερα, ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας. Ήταν μια πολιτική εκδήλωση, και η απόφαση πάρθηκε στα όρια της ανοχής στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της κατανόησης τόνισε ο υπουργός ενώ ανέφερε πως «ανέλαβα την ευθύνη, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις με τα μετρά προστασίας και μετά έφυγαν. Δεν υπήρχε λόγος για πρόστιμο». «Είναι πολίτικα κόμματα με πολιτικές εκδηλώσεις οφείλαμε να το ανεχτούμε σήμερα που είναι μια ξεχωριστή ημέρα». «Αποφασίσαμε σήμερα να μη σταματήσουμε τη ζωή των πόλη πρέπει να λειτουργεί σα να είναι καθημερινή μέρα και θα το συνεχίσουμε αυτό για να τελειώνει η υπόθεση με διαδηλώσεις που καταλύουν την κοινωνική ζωή». Παράλληλα ανέφερε πως όλες οι καταγγελίες περί προπηλακισμών θα διερευνηθούν ενώ επεσήμανε οτι «σε όλους όσους προσήχθησαν θα επιβληθούν πρόστιμα για τον κορονοϊό. Θα υπάρξουν πέρα από την ποινική μεταχείριση, και πρόστιμα. Για τη συγκέντρωση που έγινε θα διερευνηθούν όλες οι αιτίες, γιατί υπάρχει παραβίαση του Ποινικού Κώδικα». «Τι θέλαμε να πετύχουμε σήμερα. Ειρηνική ημέρα, το πετύχαμε. 2ον δημοκρατική ημέρα, τα κόμματα και οι φορείς να εκδηλώσουν το σεβασμό τους για τα θύματα, το πετύχαμε. 3ον να μην καταστραφεί η πόλη από διάφορους μπαχαλάκηδες που το κάνουν κάθε φόρα, τα πετύχαμε αυτά. Ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «είναι προφανές πως εν μέσω πανδημίας δεν μπορούν να γίνουν διαδηλώσεις όπως έγιναν πέρυσι. Θα τελειώσουμε φέτος με την υπόθεση του κορωνοϊού υποθέτω»., ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου