Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Οι τραπεζικές μετοχές και πάλι στόχος κερδοσκοπικών funds


Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχουν μπει σε έναν νέο έντονο κύκλο πιέσεων, ο οποίος έχει «γονατίσει» τις κεφαλαιοποιήσεις τους. 

Αυτό, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα της ελληνικής αγοράς αλλά και την έλλειψη ορατότητας σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και των πολύ φιλόδοξων στόχων τους, δίνει «τροφή» στα short funds, τα οποία αυξάνουν συνεχώς τις αρνητικές τους θέσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Αφορμή για το νέο «σφυροκόπημα» των ελληνικών τραπεζών, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είναι οι προβλέψεις διεθνών οίκων ότι κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν εκτός των δεικτών της MSCI κατά την αναδιάρθρωση η οποία θα λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου.

Μετά τη Société Générale την Παρασκευή, που εκτίμησε ότι οι Πειραιώς, Eurobank και Εθνική θα αφαιρεθούν από τον MSCI Emerging Markets, και την UBS να προβλέπει την αφαίρεση της Πειραιώς, η Woods σε έκθεσή της χθες εκτίμησε και αυτή ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα αφαιρεθεί από τον MSCI Ελλάδας λόγω της πτώσης της κεφαλαιοποίησής της, γεγονός που οδήγησε χθες τη μετοχή της σε βουτιά έως και 11%, με τις πιέσεις ωστόσο να περιορίζονται στα τέλη της συνεδρίασης.

Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν σε μία εβδομάδα από σήμερα, θα είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη για την ελληνική αγορά και θα οδηγηθεί σε κύμα ρευστοποιήσεων και σε νέες πιέσεις των τιμών εκείνων των τραπεζικών μετοχών οι οποίες θα δουν την «έξοδο» από τους δείκτες, παρασύροντας μαζί τους πιθανότατα και τις υπόλοιπες.

Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός των ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων, αφού στα τέλη του δ΄ τριμήνου είναι η εποχή που σχεδιάζουν τη στρατηγική του νέου έτους. Αν οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν εκτός αυτών των σημαντικών παγκόσμιων δεικτών, είναι ξεκάθαρο πως θα είναι δύσκολο το ελληνικό Χρηματιστήριο να δει σημαντικές εισροές την επόμενη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο τραπεζικός κλάδος τον τελευταίο μήνα έχει χάσει το 18% της κεφαλαιοποίησής του, ενώ από τις αρχές Αυγούστου οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, οι απώλειες διαμορφώνονται στο 44%, στέλνοντας τη συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα 4,8 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται δε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ.

Τα τρία ισχυρά βρετανικά funds Lansdowne Partners, Marshall Wace και Oceanwood Capital Management, τα οποία έχουν κεφάλαια υπό διαχείριση στα 23 δισ. δολ., 40 δισ. δολ. και 4 δισ. δολ. αντίστοιχα, ενίσχυσαν την παρουσία τους στο Χ.Α. από το καλοκαίρι του 2017 –όταν το ΔΝΤ άρχισε να απαιτεί 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες– και επιμένουν short και δεν αποχωρούν από τις αρνητικές τους θέσεις ακόμα και όταν σημειώνεται ράλι, όπως αυτό του περασμένου Απριλίου, όταν ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο άνω του 30%.

Οπως σημειώνει στην «Κ» χρηματιστηριακός παράγων, «είναι ξεκάθαρο πως παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά και ποντάρουν όπου εκτιμούν ότι υπάρχει πηγή ανησυχίας και αδυναμία». Οι κλυδωνισμοί που «μετέφερε» η ιταλική κρίση από τον Μάιο, οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων, η αδύναμη κερδοφορία τους, η αδυναμία πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές το τελευταίο πεντάμηνο, που οδηγεί και σε αντίστοιχο «αποκλεισμό» για τις τράπεζες, αποτελούν, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, λόγους για να επιμένουν «επιθετικά».

Σύμφωνα με την BreakoutPoint, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των θέσεων των funds, τα περισσότερα short διατηρεί το Marshall Wace (4 short θέσεις) και ακολουθούν το Lansdowne Partners (3 θέσεις) και το Oceanwood (2 θέσεις).

Η μεγαλύτερη συνολική short θέση αφορά τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και φτάνει το 3,74% επί των μετοχών της ή τα 18,3 εκατ. ευρώ (το Lansdowne έχει το 2,74% και το Marshall Wace το 1%) και από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει αυξηθεί σταδιακά. Και τα τρία hedge funds διατηρούν μεγάλες short θέσεις στην Alpha Bank (Lansdowne 0,51%, Oceanwood 0,6%, Marshall Wace 0,59%) οι οποίες συνολικά φτάνουν το 1,7% επί των μετοχών της, ενώ δύο διατηρούν μεγάλο short (άνω του 0,5%) στη Eurobank (Lansdowne 1,33%, Marshall Wace 0,52%, ενώ το Oceanwood μείωσε τις θέσεις του κάτω από το 0,5% τον Σεπτέμβριο).

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το Oceanwood αύξησε τις θέσεις short κατά 40% στο 0,7% επί των μετοχών της στα τέλη Οκτωβρίου –πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη από τις 10 θέσεις short που έχει λάβει το fund–, ενώ και το Marshall Wace επιμένει σταθερά short στην τράπεζα και στο 0,58% επί των μετοχών της.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom