Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Εισαγγελικές έρευνες για δύο συμβάσεις της ΔΕΗ και μία εξαγορά (σκοπιανή ΕDS)


Τρεις εισαγγελικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα σε σχέση με τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε ότι οι δύο εισαγγελικές έρευνες αφορούν τις συμβάσεις ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Λάρκο και η τρίτη την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS, που αποτέλεσε προσφάτως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Με τις εισαγγελικές έρευνες, όπως προκύπτει, συνδέεται η κινητικότητα που έχει αναπτύξει η διοίκηση της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα για τη διεκδίκηση ανεξόφλητων οφειλών από μεγάλους οφειλέτες της, όπως η Λάρκο και η Χαλυβουργική.

Τα χρέη της Λάρκο στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν φτάσει τα 285 εκατ. ευρώ, ενώ η μεταλλευτική βιομηχανία, που με απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου καλείται να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να μην αποπληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος και παρ’ όλα αυτά να συσσωρεύει ζημίες.

Με την εισαγγελική έρευνα αλλά και το γενικότερο οικονομικό αδιέξοδο της Λάρκο φαίνεται να συνδέεται και η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, της Εθνικής Τράπεζας να αποσύρει τα μέλη της από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η σύμβαση με τη Λάρκο εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου 2017 και διασφάλιζε έπειτα από σειρά εκπτώσεων τελική τιμή ρεύματος γύρω στα 37 ευρώ/μεγαβατώρα έως και τις 31/12/2020.

Η σύμβαση με την Αλουμίνιον είναι επταετούς διάρκειας και εγκρίθηκε από έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 6 Οκτωβρίου 2016, διασφαλίζοντας για την ενεργοβόρα βιομηχανία και τον μεγαλύτερο καταναλωτή της ΔΕΗ ελάχιστο κατώτατο όριο τιμής στα 31,6 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν η Διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει οι δύο εταιρείες είχε δώσει τιμή στα 36,6 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οι εισαγγελικές έρευνες για τις συμβάσεις με τις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν είναι άσχετες πάντως και με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ διοίκησης της ΔΕΗ και των υπολοίπων ενεργοβόρων βιομηχανιών, που εκπροσωπούνται από την ΕΒΙΚΕΝ, κάποιες εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσφύγει στη ΡΑΕ καταγγέλλοντας τη ΔΕΗ για διακριτική μεταχείριση.

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ στη χθεσινή συνεδρίασή του ενέκρινε την εισήγηση της διοίκησης για απορρόφηση της θυγατρικής ΔΕΗ ΑΠΕ με στόχο την αποτελεσματική επίτευξη του στόχου για 15πλασιασμό της ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030. Ενέκρινε επίσης την είσοδό της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, αλλά και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 220 άτομα που έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom