Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη-ποταμός του Νίκου Φίλη για όλους και για όλα (βίντεο)

Παραδίδουμε τους ιερείς στην δεσποτοκρατία και το ταμείο στον Ιερώνυμο

Θετικός μεν στην συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου αλλά με ενστάσεις δε, ειδικά στο θέμα των κληρικών και της εκκλησιαστικής περιουσίας ο Νίκος Φίλης - Να ληφθεί υπόψιν το δημόσιο συμφέρον για την αξιοποίηση της
εκκλησιαστικής περιουσίας - Έγιναν πολλά από την κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και έχουμε να δώσουμε και άλλα - Γίνονται θαύματα στις μέρες μας είπε για την σύμπλευση των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση για το θέμα της Εκκλησίας - Πιστεύω απόλυτα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές

Συνέντευξη στην Ελένη Καλογεροπούλου


Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κυριάρχησε στην συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στο newsit.gr. Ο κ. Φίλης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για πολλά σημεία της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και για το θέμα των 10.000 κληρικών και τον τρόπο που θα μισθοδοτούνται. Για την εκκλησιαστική περιουσία, ο κ. Φίλης περιέγραψε τις ενστάσεις που έχει λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν καταλαβαίνει την σπουδή για το κλείσιμο του θέματος ειδικά για τα αμφισβητούμενα ακίνητα.

Είπε ότι με το Κτηματολόγιο σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να λυθεί το θέμα και όχι να υπάρχει αξιοποίηση 50 – 50. Για την μισθοδοσία των κληρικών εξέφρασε την διαφωνία του με το να αναλαμβάνει το Κράτος την ευθύνη να καταβάλλει 210 εκατομμύρια ευρώ στον αιώνα τον άπαντα. «Είναι παράλογο να δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα πληρώνει 10.000 κληρικούς» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φίλης είπε επίσης ότι δεν πρέπει να παραδώσουμε τους ιερείς στην δεσποτοκρατία και εκτίμησε ότι από την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου αυτός που κερδίζει είναι η Εκκλησία και όχι το δημόσιο συμφέρον! Για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι παρά τις δηλώσεις Καμμένου περί καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πάει μέχρι το τέλος και κάλεσε την κα Γεννηματά να αποφασίσει αν θα γίνει δορυφόρος της ΝΔ.

Παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του για ουσιαστικούς λόγους όχι για αριθμητικούς και δήλωσε βέβαιος ότι θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές, αφού έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται οι σωστές παρεμβάσεις στην κοινωνία και μπορούν να γίνουν και άλλες στον τομέα της οικονομίας.

Όλη η συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο newsit.gr και την Ελένη Καλογεροπούλου

Γιατί να μοιραστεί 50 – 50 η αμφισβητούμενη περιουσία της Εκκλησίας;

«Θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση ανέλαβε μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική να ανοίξει ένα θέμα που ήταν εδώ και χρόνια κλειστό. Παρότι αποτελεί μια δημοκρατική εκκρεμότητα και αποτελεί αίτημα της κοινωνίας να ανοίξει. Και το θέμα αυτό αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Το θέμα αυτό έχει πολλά επίπεδα είναι το Σύνταγμα, όπου όπως ξέρετε αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αναθεωρήσουμε το άρθρο 3, όχι τόσο τολμηρά όσο θα έπρεπε και πάντως είναι η πρώτη κυβέρνηση από το 1974 και μετά που αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία. Ο διάλογος θα εξελιχθεί.

Επίσης, υπάρχει το κοινό ανακοινωθέν, αυτό το προσχέδιο, η πρόθεση συμφωνίας, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, με τον πρωθυπουργό, που αναφέρεται αφενός στα ζητήματα της μισθοδοσίας και αφετέρου στα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας».
Στο ερώτημα που έγκειται η ένσταση του κ. Φίλη στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο ίδιος απάντησε: «Όπως ξέρετε υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που ονομάζεται διακατεχόμενα ακίνητα της Εκκλησίας, δηλαδή ακίνητα που δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας η Εκκλησία τα νέμεται όμως και εμφανίζεται ότι είναι ας πούμε ιδιοκτήτης. Το Κράτος διεκδικεί αυτά τα ακίνητα και εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ένας αιώνας, υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στην Εκκλησία και το Κράτος. Τώρα που πηγαίνουμε στο Κτηματολόγιο σε λίγα χρόνια θα μπορούσε αυτό με έναν τρόπο αντικειμενικό και οριστικό να λυθεί το θέμα, της ιδιοκτησίας των διακατεχόμενων εκτάσεων της Εκκλησίας. Όμως το προσχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι τα κτήματα αυτά, η αμφισβητούμενη περιουσία της Εκκλησίας, θα μπει σε μια ενιαία εταιρεία με το Δημόσιο και από την αξιοποίηση θα παίρνουν 50-50 το Κράτος και η Εκκλησία. Και ερωτώ: γιατί 50-50; Αν είναι του ενός να τα πάρει όλα. Αν είναι του άλλου να τα πάρει όλα. Ή κατ’ αναλογία».

Και πρόσθεσε: «Αν είναι του Κράτους στο Κράτος, αν είναι της Εκκλησίας στην Εκκλησία. Αλλά χωρίς σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς για ποιο λόγο πρέπει να υπάρξει σπουδή για αξιοποίηση ακινήτων που τόσο καιρό δεν είχαν αξιοποιηθεί. Σε πέντε – έξι επτά χρόνια θα έχουμε Κτηματολόγιο. Εντωμεταξύ όμως έχει συμφωνήσει το Κράτος με την Εκκλησία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, 9,5 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το πρόγραμμα, να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση της περιουσίας που διεκδικεί η Εκκλησία και το Κράτος. Ας περιμένουμε ένα δυο χρόνια. Θα τελειώσει αυτό το πρόγραμμα και μετά επί τη βάση συγκεκριμένων στοιχείων θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην από κοινού αξιοποίηση ή στην χωριστή αξιοποίηση της περιουσίας».

«Να δίνουμε χρήματα και σε άλλες Εκκλησίες που συμμετέχουν Έλληνες πολίτες»

Για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο κ. Νίκος Φίλης είπε: «Βεβαίως το Κράτος πρέπει να μισθοδοτεί τους κληρικούς, δηλαδή χρήματα στην Εκκλησία για τους μισθούς των κληρικών αλλά πιστεύω ότι, γιατί αυτό είναι συνταγματική επιταγή, με την έννοια ότι οι πιστοί, οι πολίτες που είναι πιστοί, θέλουν να θρησκεύονται. Αλλά, άλλο αυτό και άλλο να λέμε ότι αναλαμβάνει το Κράτος την υποχρέωση να δίνει 210 εκατομμύρια εις τον αιώνα τον άπαντα στην Εκκλησία ως επιδότηση. Γιατί αυτό έχει να κάνει με την περιουσία που έδωσε η Εκκλησία στο Κράτος. Αυτό δεν ισχύει. Τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει δοθεί στο Κράτος έχουν λήξει. Έχουν εκκαθαριστεί. Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα του Κράτους προς την Εκκλησία. Καμία οικονομική εκκρεμότητα. Αυτό είναι πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων. Τώρα βλέπουμε ότι τα πράγματα λίγο διαφοροποιούνται. Και επαναλαμβάνω. Να δίνουμε χρήματα στην Εκκλησία για τις ανάγκες της μισθοδοσίας των κληρικών αλλά πόσα και για πόσο χρόνο αυτό είναι άλλη κουβέντα. Και εν πάση περιπτώσει πρέπει κατ’ αναλογίαν να δίνουμε χρήματα και σε άλλες Εκκλησίες στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες πολίτες.

«Αν είναι να παραδώσουμε τους ιερείς στην δεσποτοκρατία..»

Για το θέμα των 10.000 κληρικών ο κ. Φίλης είπε: «Αναμφισβήτητα είναι θετικό ότι παύει το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς. Αυτό είναι θετικό. Ποιο καθεστώς όμως θα έχουν είναι σημαντικό να το διευκρινίσουμε. Αν είναι να παραδώσουμε τους ιερείς στην δεσποτοκρατία, δηλαδή χωρίς τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, να τους κόβει τους μισθούς ο δεσπότης, να έχει το ταμείο της Εκκλησίας το κεντρικό ο Αρχιεπίσκοπος, αυτά είναι σοβαρά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν γενικότερα την δημόσια ζωή της χώρας».
Για τις νέες θέσεις εργασίας ο Νίκος Φίλης είπε: «Οι νέες θέσεις εργασίας θα δούμε πως δημιουργούνται. Εδώ έχουμε το δημόσιο ταμείο να δίδει χρήματα στην Εκκλησία, το ισόποσο των 210 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτοχρόνως η Εκκλησία να παραμένει ΝΠΔΔ. Δηλαδή, τι ακριβώς αλλάζει;»

Θα παραδώσουμε το ταμείο της μισθοδοσίας στον Αρχιεπίσκοπο;

Ο Νίκος Φίλης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το “άνοιγμα” 10.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Είπε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει δυνατότητα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Να το δούμε αυτό. Δεν είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί νωρίτερα μια μεγάλη αναστάτωση που έχει να κάνει με την ζωή 10.000 ιερέων. Πολλοί από αυτούς έχουν πολύτεκνες οικογένειες. Να το δούμε. Δεν μπορεί να θεωρούμε ότι πρέπει κατά μια έννοια να αλλάξει η εργασιακή σχέση 10.000 ανθρώπων, δημοσίων υπαλλήλων για να βρουν δουλειά άλλες 10.000. Προνόμια δεν έχει ο απλός παπάς. Μισθό παίρνει μόνο. Τίποτε άλλο από το δημόσιο ταμείο. Άλλο είναι το ζήτημα. Θα παραδώσουμε το ταμείο της μισθοδοσίας στον Αρχιεπίσκοπο και την ευθύνη των συλλογικών συμβάσεων στους δεσπότες, οι οποίοι θα κόβουν τους μισθούς των ιερέων;»

«Παράλογο να δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα πληρώνει 10.000 κληρικούς»

Ο κ.Φίλης είπε ότι είναι παράλογο να δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα πληρώνει η Πολιτεία 10.000 κληρικούς. «Είναι παράλογο που δεσμεύεται σε έναν αριθμό οργανικών θέσεων για κληρικούς. Αν αυξηθεί αυτός ο αριθμός, εγώ λέω ότι πρέπει να μειωθεί. Αν αυξηθεί όμως να πληρώνει με ευθύνη της η Εκκλησία. Δηλαδή μπορεί να μειώνει τον μισθό των υπολοίπων 10.000. Είναι λεπτά ζητήματα αυτά. Βεβαίως θέλουμε νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο αλλά αυτές δεν θα προκύψουν από τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να δημιουργήσουν κάποιου είδους κοινωνική αναστάτωση.

Καταλήγοντας γι’ αυτό το θέμα είπε ότι «Είναι θετική αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφού ανοίγει ένας δημόσιος διάλογος ο οποίος θα γίνει και στην Ιεραρχία και στους ιερείς και στην κοινωνία. Κατά μεγάλο ποσοστό δεν θέλει οι ιερείς να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θέλει να υπάρξει χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος. Αντ’ αυτού συζητάμε νέα ζητήματα. Είναι ένα βήμα το θέμα των ιερέων; Ναι είναι. Αλλά προς τα που; Έχει σημασία αυτό. Οι ιερείς είναι και Έλληνες πολίτες. Έχουν δικαιώματα και πρέπει να ληφθούν υπόψιν και αυτά. Για την περιουσία πρέπει να ληφθεί υπόψιν το δημόσιο συμφέρον για την συναξιοποίηση αυτής της περιουσίας. Και όχι χαρίσματα. Γαλαντομίες.

Το ίδιο ισχύει και για την επιδότηση όπου μετατρέπεται η μισθοδοσία σε επιδότηση ετήσια και αυτό επίσης πρέπει με βάση το δημόσιο συμφέρον να αντιμετωπισθεί και όχι γενικά αβλεπεί δίνονται χρήματα κάπου. Λέγεται ότι αν αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία μαζί με το Κράτος έτσι θα μπορέσει η Πολιτεία να μην δίνει πια χρήματα, παρότι έχει αναλάβει υποχρέωση να δίνει πάντοτε χρήματα, να μην δίνει χρήματα ή να παίρνει ένα μέρος από τα χρήματα αυτά. Θα αργήσει η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και σε κάθε περίπτωση δεν θα φτάσει ποτέ αυτή η αξιοποίηση στο αντίστοιχο των 210 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Με συμβιβασμό πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα και αυτός ο συμβιβασμός να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι υπέρ της Ιεραρχίας».

«Εγώ δεν έχω ανοικτούς λογαριασμούς με τον Ιερώνυμο»

Για την στάση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ο κ. Φίλης απάντησε: «Εγώ δεν έχω ανοικτούς λογαριασμούς με τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι μας. Δεν θα ήθελα να κάνω κριτική για την λειτουργία του Αρχιεπισκόπου. Πιστεύω ότι από την συμφωνία αυτή που ακούσαμε προχθές, κερδίζει η Εκκλησία διότι η Πολιτεία αποδέχεται τις δυο βασικές αξιώσεις της Εκκλησίας που έναν αιώνα προβάλλει:
1. Να μισθοδοτεί το Κράτος εσαεί τους κληρικούς έστω με την μορφή της επιδότησης γιατί αυτά τα χρωστάει το Κράτος στην Εκκλησία, έτσι λέει η Εκκλησία,
και 2. περιουσία που δεν θα ανήκει στην Εκκλησία, είναι αμφισβητούμενη, τα διακατεχόμενα, να τεθεί υπό κοινή διαχείριση και αξιοποίηση με το Κράτος και να λαμβάνει από εκεί 50%.

Για τις αντιδράσεις μέσα από την Εκκλησία, υπάρχουν άλλα ζητήματα που αφορούν κάποιες δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, αμφισβητήσεις, φόβοι ή να μείνουν στο τέλος οι ιερείς χωρίς να πληρώνονται».

Για την στάση της ΝΔ ο κ. Φίλης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να ψηφοθηρήσει πάνω σε αυτό χρησιμοποιώντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν στον χώρο των ιερέων, κυρίως τις αντιδράσεις που έχουν ένα συντηρητικό και αντιδραστικό ιδεολογικό πρόσημο. Πάνε να σφραγίσουν αυτές τις απόψεις οι γνωστοί κήρυκες του εμφύλιο μίσους, είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι και στο Μακεδονικό σήκωσαν τα ράσα επάνω.

Για τους ΑΝΕΛ: «Είδατε που γίνονται θαύματα και στις μέρες μας;»

Για τις σχέσεις στην συγκυβέρνηση και αν ήρθαν κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με αφορμή το θέμα της εκκλησίας, ο κ. Φίλης είπε: «Είδατε που γίνονται θαύματα και στις μέρες μας; Δεν ξέρω πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό το θαύμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα κυβερνητικής κρίσης. Ο κ.Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα περάσει από την Βουλή, πιθανότατα να φύγει από την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος αλλά να παραμείνει στην κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή να μην θέσει θέμα δεδηλωμένης. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πάει μέχρι το τέλος».

Αλλάζουν όλα προς το καλύτερο

Ο κ. Φίλης είπε επίσης ότι από εδώ και πέρα γίνονται πράγματα στον τομέα της οικονομίας που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων και πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν είναι παροχές αλλά θα αναγκαστεί να τα ψηφίσει και η ΝΔ. Είπε ακόμα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανεργία. «Την πήγαμε από το 26% στο 19% και τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε μορφές σταθερής και όχι επισφαλούς απασχόλησης. Πετύχαμε επίσης όλοι οι ανασφάλιστοι να έχουν υγειονομική κάλυψη και το θέμα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης το οποίο και φέτος θα δοθεί κατά τον πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο».

«Τι θα κάνει η κα Γεννηματά; Θα γίνει δορυφόρος της ΝΔ;»

Στο ερώτημα με ποιους θα μπορούσε να συμπορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φίλης απάντησε: «Το με ποιους προϋποθέτει με ποιο πρόγραμμα. Κι εμείς διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα προοδευτικών συγκλίσεων, που ανταποκρίνεται σε μια πορεία ευρωπαϊκή. Πήγε ο πρωθυπουργός στους σοσιαλιστές στην Ευρώπη. Τον αντιμετώπισαν όχι με βρισιές όπως η Γεννηματά. Στην Ευρώπη υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς που επιβάλλει να υπάρξουν συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων. Στη βάση ενός προγράμματος κατά του νεοφιλελευθερισμού. Αυτός δημιουργεί την απογοήτευση στον κόσμο. Στα θολά νερά αυτή της απογοήτευσης πάει να κερδίσει η ακροδεξιά».

Ο κ. Φίλης αναρωτήθηκε τι θα κάνει η κα Γεννηματά. «Θα είναι αλλού; Σε άλλη κατεύθυνση; Θα γίνει δορυφόρος της ΝΔ όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια;» είπε. Και επανέλαβε «το βασικό θέμα των συνεργασιών δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το πρόγραμμα. Συγκλίνουμε; Ανταποκρινόμαστε σε κοινωνικά αιτήματα; Σε αξιώσεις λογικές του απλού πολίτη;»

Ξέρουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε

Στο ερώτημα αν τον ξενίζει το φλερτ με την σοσιαλδημοκρατία αφού προέρχεται ο ίδιος από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης απάντησε: «Είμαστε μια ριζοσπαστική Αριστερά που έχει την φυσιογνωμία της, το πρόγραμμά της, που αντιπαρατέθηκε με το παλαιοκομματικό  πολιτικό σύστημα που προσπάθησε να δώσει απάντηση στην επικράτηση των μνημονίων. Είμαστε μια σύγχρονη αριστερά που ξέρει ότι μόνη της δεν μπορεί να κυβερνήσει γιατί είναι τόσο δύσκολα τα προβλήματα στην κοινωνία που χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων. Θέλουμε να υπάρξει συνεργασία και με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αρκεί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης».

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα; «Φτάσαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό όπου κάναμε το παν ως κυβέρνησης της Αριστεράς να δημιουργήσουμε αριστερές χαραμάδες για να περάσουμε μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Πήραμε μέτρα και αποδείξαμε ότι ακόμα και σε ένα μνημόνιο με πυρήνα νεοφιλελεύθερο να υπάρξει κοινωνική διαχείριση. Δεν κάνω πως δεν καταλαβαίνω. Υπήρξε απογοήτευση από ανθρώπους που άλλα περίμεναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε ψευδαισθήσεις, το είπε και ο πρωθυπουργός. Αλλιώς προχώρησε η κατάσταση. Σημασία έχει ότι αυτό που αναλάβαμε με έναν σκληρό συμβιβασμό, με το περίστροφο στον κρόταφο όπως λέγαμε τότε και όλα τα social media έγραφαν ότι έγινε πραξικόπημα εις βάρος του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης από τους δανειστές. Αυτό που αναλάβαμε το φέραμε εις πέρας με μια αριστερή κατεύθυνση. Σήμερα μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμα περισσότερο σε λαϊκές προσδοκίες».

«Εύστοχη η παρέμβασή μου για την ΕΡΤ»

«Δεν υπήρξε προσωπική αντιπαράθεση με το Νίκο Παππά αλλά η έκφραση γνώμης για το που πηγαίνει η ΕΡΤ. Μας ενδιαφέρει η λειτουργία του και αυτές τις μέρες υπάρχει αντικατάσταση της διοίκησης εκεί. Προσδοκώ και αλλαγή του πνεύματος στην ΕΡΤ. Θα δούμε όμως. Η κριτική που άσκησα ήταν εύστοχη γιατί είχε αποτέλεσμα», είπε ο Νίκος Φίλης.

«Πιστεύω απολύτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές. Οι πολίτες θα υποστηρίξουν το αυτονόητο ότι η κυβέρνηση αξίζει και μια δεύτερη τετραετία για να συνεχίσει τις αλλαγές που ξεκίνησε αυτή την περίοδο. Τα γκάλοπ δεν μπορούν να προδικάσουν τον παλμό των πολιτών. Οι πολίτες δεν σηκώνουν το τηλέφωνο γιατί νομίζουν ότι είναι οι τράπεζες για τα χρέη.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι θα περάσει από την Βουλή και αν τα κόμματα αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση τότε θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία».



https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom