Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Τα «προβλήματα της χώρας» απασχολούν τον Κώστα Σημίτη


«...άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας και δεν λύνονται με τη σκανδαλολογία» - Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε («μέσω των "Νέων"») για την υπόθεση Παπαντωνίου.
Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά δεν είπε «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα».

του Γεράσιμου Χολέβα

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μίλησε «μέσω των “Νέων”» (εδώ) και της στήλη «Στίγμα» του Γιώργου Παπαχρήστου. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, μίλησε και για την υπόθεση Παπαντωνίου. Αντιγράφουμε από το σχετικό δημοσίευμα (οι υπογραμμίσεις δικές μας).


«Ευκαιρίας δοθείσης, ρώτησα τον πρώην πρωθυπουργό για την πίεση που υφίσταται από μέσα ενημέρωσης της Δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ “να μιλήσει” με αφορμή την προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Μου απάντησε χωρίς περιστροφές”Είναι εμφανές ότι από διάφορες πλευρές επιχειρείται να ανοίξει ένα άλλο πεδίο συζήτησης, το οποίο θα διευκολύνει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας και λάσπης. Τα προβλήματα της χώρας είναι τέτοια και τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπουν αποπροσανατολισμούς και παραδοξότητες. Τους καταλαβαίνω γιατί το κάνουν και τι σκοπούς επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν, αλλά προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετάσχω στην προσπάθεια ούτε να συνεισφέρω απαντώντας τους. Επαναλαμβάνω: άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας και δεν λύνονται με τη σκανδαλολογία”».
   Ανεξαρτήτως της αξιοποίησης της υπόθεσης Παπαντωνίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη Νέα Δημοκρατία  έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία κάνουν τη χρήση της λέξης «σκανδαλολογία», για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το λιγότερο άτοπη. Μπορεί η Δικαιοσύνη να μην έχει αποφασίσει οριστικά αλλά μέχρι τώρα έχουμε την προφυλάκιση του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου (και της συζύγου του) μετά την απολογία τους.  Συγκεκριμένα, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως και των ανακριτών, για την κατηγορία της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο Γ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003.
  Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός του κυρίου Κώστα Σημίτη. Αυτό σημαίνει αυτόματα ευθύνη και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για ό,τι φέρεται πως έκανε ο υπουργός του; Προφανώς και όχι.  Όπως είπαμε, άλλωστε η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί οριστικά, οπότε ενδεχομένως να περιμένει τη σχετική απόφαση ο πρώην πρωθυπουργός. Από τη στιγμή, όμως, που τοποθετείται θα πρέπει κάτι να έχει να πει, σε πολιτικό επίπεδο. Δεν προφυλακίστηκε κάποιος υπουργός γενικά, αλλά υπουργός της κυβέρνησης του. Παρ’ όλα αυτά επέλεξε να μιλήσει για τη «σκανδαλολογία» και τα «προβλήματα του τόπου».
  Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά δεν είπε εκείνη την αγαπημένη του φράση, που όλοι θυμόμαστε: 
    «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα».
  Με λίγα λόγια ο Κ. Σημίτης τοποθετήθηκε λες και είναι και κάποιος «ξένος παρατηρητής» της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Ακόμα και τα στοιχειώδη, δηλαδή πως ένας πρωθυπουργός φέρει την πολιτική ευθύνη για την επιλογή των υπουργών του, το ξεχάσαμε. 
 Εμείς, πάντως,  δεν έχουμε ξεχάσει πως ο Κώστας Σημίτης κυβέρνησε τη χώρα επί 8 ολόκληρα χρόνια, από το 1996 έως το 2004.  
 Ήταν, τότε, ο «εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός» της «ισχυρής Ελλάδας» που μπήκε στην ΟΝΕ και ανέμιζε τα ευρώκαι πανηγύριζε.
 Ήταν, τότε, η Ελλάδα των «μεγάλων έργων» που θύμιζε «απέραντο εργοτάξιο» (τα μεγάλα έργα που με τον τρόπο που έγιναν – νόμιμα και χωρίς σκάνδαλα – τα χρυσοπληρώνουμε μέχρι τώρα και κερδίζουν εκατομμύρια κι εκατομμύρια οι εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται).
  Ήταν, τότε, η Ελλάδα του Χρηματιστηρίου, όταν το ΠΑΣΟΚ καλούσε το λαό να γίνει επενδυτής για να σωθεί και να πιάσει την καλή. Χιλιάδες οι μονάδες στο δείκτη του Χρηματιστηρίου και ο μισθός και τα δανεικά «έπεφταν», από αρκετούς, σε μετοχές. Κι όλα αυτά με προτροπή της κυβέρνησης. Τα επόμενα χρόνια ο δείκτης έπεσε και χιλιάδες και χιλιάδες έβριζαν τους συμβούλους επενδύσεων, δηλαδή πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τότε κάποιοι, λίγοι, έβγαλαν λεφτά. Πολλά λεφτά. Πάρα πολλά λεφτά. Νόμιμα, φυσικά, και χωρίς σκάνδαλα. 
  Ήταν, τότε, η Ελλάδα που ο  Τσουκάτος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, είχε γίνει «σύμβολο» της διακυβέρνησης Σημίτη. Ο ίδιος Τσουκάτος ο οποίος, πολλά χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα από την εταιρεία «Ζήμενς». Όπως ο ίδιος, μάλιστα, είχε ισχυριστεί τα παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το  υπόμνημα που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2010 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
  Να θυμηθούμε κι άλλα ή μήπως δεν κάνει επειδή «άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας»; 
  Να θυμηθούμε εκείνη την ντροπή της «ισχυρής Ελλάδας» το 1999 όταν ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ήταν, για 15 μέρες, στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας; Το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου υποχρεώθηκε να φύγει από την πρεσβεία. Αργότερα είδαμε τις εικόνες της παράδοσης του Οτσαλάν.
  Να θυμηθούμε την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία; Ήταν Μάρτιος του 1999 όταν ξεκίνησε μια από τις πιο βάρβαρες επιθέσεις απέναντι σ’ έναν ολόκληρο λαό. Αποτέλεσμα; Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Κραύγαζαν τότε εκεί στο ΠΑΣΟΚ: Δεν συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο! Και την ίδια στιγμή η χώρα είχε γίνει κέντρο πολεμικών εξορμήσεων, αφού, με άδεια της κυβέρνησης, πέρναγαν τα  ΝΑΤΟϊκά πλοία και αεροσκάφη. Έδωσε ό,τι ζήτησαν οι ΝΑΤΟϊκοί.
  Να μη θυμηθούμε εκείνο το «ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ»; Ίμια.1996. Ο Σημίτης δήλωσε -και με αυτόν τον τρόπο – ποια εξωτερική πολιτική υπερασπίζεται.
  Ας μη συνεχίσουμε , αφού «άλλα είναι τα προβλήματα της χώρας»…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom