Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Εξωφρενικό υπερπλεόνασμα για να πεισθούν οι δανειστές


Ενα «μαγικό» πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 6,46 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group
(EWG) που θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις αλλά και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, η κυβέρνηση μεγεθύνει το πρωτογενές πλεόνασμα αποστραγγίζοντας την αγορά.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σταμάτησε τις επιστροφές φόρου, ενώ την ίδια στιγμή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στο σκέλος των δαπανών καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρατήσει για τον Οκτώβριο τις πρωτογενείς δαπάνες.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της χαρτί και επιχειρεί να πείσει τους δανειστές ότι όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο όχι μόνο φέτος αλλά και το 2019.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 6,46 δισ. ευρώ στο 10μηνο του έτους, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,584 δισ. ευρώ. Δηλαδή το πλεόνασμα είναι αυξημένο κατά 2,877 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η επίδοση θα ήταν μικρότερη εάν η κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της. Οπως δείχνουν τα στοιχεία:

• Υποεκτελείται κατά 1,3 δισ. το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

• Οι επιστροφές φόρου είναι λιγότερες κατά 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

• Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 618 εκατ. ευρώ.

Tο άθροισμα των παραπάνω ανέρχεται στα 2,71 δισ. ευρώ, όσο περίπου η υπέρβαση από τον στόχο που καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018 το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.436 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 839 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3.097 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 770 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.866 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.683 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 746 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυτές ανήλθαν σε 38,696 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 618 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 234 εκατ. ευρώ και οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 147 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,089 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1,321 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στο σενάριο χωρίς τις περικοπές των συντάξεων «κρύβεται» μια περικοπή του ΠΔΕ κατά 300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (από τα 7,3 στα 7 δισ. ευρώ).

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom