Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018

Καβάλα: Επεσε η γέφυρα κάτω από το παλιό Νοσοκομείο - Προαναγγελθέν «έγκλημα» η κατάρρευση (φωτο & βίντεο)

Ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα!

Τμήμα της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο υποχώρησε πριν το μεσημέρι. Είναι ένα κομμάτι αυτής μήκους 10-15 μέτρων. Εγκλωβίστηκαν δύο οχήματα, επιβάτες και οδηγοί των οποίων (συνολικά 3 άτομα) βγήκαν από αυτά χωρίς να πάθουν το παραμικρό.


Στο πεσμένο κομμάτι της γέφυρας βρίσκονται εγκλωβισμένα ένας γερανός κι ένα επιβατικό αυτοκίνητο.
Η παραπάνω φώτο είναι χρήστη του FB
Η κυκλοφορίας προς την έξοδο της πόλης έχει σταματήσει. Τον Αύγουστο του 2016 είχε διαπιστωθεί τρύπα στο οδόστρωμα, στο ίδιο περίπου σημείο της γέφυρας. Η βλάβη είχε αποκατασταθεί από το Δήμο Καβάλας. Τότε είχε ελεγχθεί η γέφυρα από εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού, αυτοί είχαν διαβεβαιώσει για την στατική επάρκεια της.
H φώτο αυτή  είναι απο τον Αύγουστο του 2016
Προαναγγελθέν «έγκλημα» η κατάρρευση της γέφυρας, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής για τη κατάρρευση της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. «Εδώ και τώρα» να απολογηθούν μπροστά στον Καβαλιώτικο λαό.

Ενώ τα προβλήματα της εν λόγω γέφυρας ήταν γνωστά, τα είχαμε θέσει στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα της 16ης/08-06-2018 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με το ερώτημα «Διαμαρτυρία κατοίκων για το δρόμο μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο», όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε, αλλά δεν άρθρωσαν την παραμικρή κουβέντα, απαξιώνοντας τελείως τις ανησυχίες των κατοίκων.

Το ότι ήταν ήδη γνωστή η κατάσταση της γέφυρας στη διοίκηση, αναγκάστηκε να το παραδεχτεί και η Δήμαρχος σε δηλώσεις της τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δηλώνοντας ότι η κακή κατάσταση της γέφυρας επισημάνθηκε και από ειδικό επιστήμονα. Ωστόσο δεν έκαναν τίποτε, γιατί κατά την κυνική δήλωση της Δημάρχου «γέφυρες δεν γίνονται κάθε μέρα».

Μόνο η καθαρή τύχη «προφύλαξε» τους χιλιάδες διερχόμενους δημότες της Καβάλας και μη, από το να μην θρηνήσουμε θύματα.

Το γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας, ενός πολυσύχναστου δημοτικού και εθνικού αυτοκινητοδρόμου, φέρει τη σφραγίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες. Μια ανάπτυξη που έχει πρώτο και κύριο στόχο το κέρδος, την επιδίωξη του κράτους, της τοπικής διοίκησης, των επιχειρηματικών ομίλων, για μείωση του κόστους συντήρησης, τη περικοπή κονδυλίων για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, που μοιραία οδήγησαν στην «αναμενόμενη» κατάρρευση.

Η σημερινή εξέλιξη έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας που επανειλημμένα θέτουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, εκείνα τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές και τεχνικές καταστροφές, τα οποία δεν είναι πρώτα στη λίστα των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, επειδή δεν αποφέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας ή άλλες υποδομές, π.χ. αυτοκινητόδρομους που με τα διόδια ρέει διαρκώς χρήμα προς τους κατασκευαστικούς ομίλους. Πρακτική και τακτική που ούτε στο ελάχιστο δεν ξεφεύγει η σημερινή δημοτική αρχή.

Η πολιτική της σημερινής διοίκησης του Δήμου, αλλά και των εκκολαπτόμενων χαλίφηδων που θέλουν να βρεθούν στη θέση του χαλίφη, που υποκλίνονται σε αυτού του τύπου την «ανάπτυξη», δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν την επιβάλουν με τον αγώνα τους οργανωμένα οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης με αποφάσεις των σωματείων, των συλλόγων, με επιτροπές αγώνα να διεκδικήσουν την γρήγορη αποκατάσταση της γέφυρας και να απαιτήσουν άμεσα τον αντισεισμικό έλεγχο, σε πρώτη φάση σχολικών υποδομών και δημόσιων χώρων όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα. Να απαιτήσουν σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, γιατί η «τύχη» δεν θα είναι κάθε φορά με το μέρος μας!.

Καβάλα 09-11-2018

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

https://www.proininews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: