Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Μήνυση κατά Κοτζιά για «παράδοση κρατικών μυστικών» και «έκθεση της χώρας σε κίνδυνο αντιποίνων»


Μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ Νίκου Κοτζιά, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για «παράδοση κρατικών μυστικών-απορρήτων» και «έκθεση της χώρας σε
κίνδυνο αντιποίνων» μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων για ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο ε.ά. πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο τέως ΥΠΕΞ παραβίασε τα άρθρα 141 και 146 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία εντάσσονται στο κεφάλαιο «περί προδοσίας της χώρας». Η παραβίαση των άρθρων αυτών επιφέρει συνολική ποινή κάθειρξης μέχρι 13 ετών.

Το πρώτο άρθρο (141 του Ποινικού Κώδικα) προβλέπει την καταδίκη όποιων με πρόθεση και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτουν το Ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους του σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτουν σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος.

Το δεύτερο άρθρο (146 του Ποινικού Κώδικα) προβλέπει την καταδίκη όποιων με πρόθεση και παράνομα παραδίδουν ή αφήνουν να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση.

Για την στοιχειοθέτηση των εγκλήματος αυτών απαιτείται η παράδοση ή ανακοίνωση σε άλλον ή αναμετάδοση μυστικών του κράτους, δημοσίως ή δια του Τύπου.

Σύμφωνα με τον μηνυτή, ο κ. Κοτζιάς με τη δημόσια και δια του Τύπου «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζει, ανακοίνωση «των μυστικών κυβερνητικών σχεδίων» της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια «τορπίλισε, μια θαρραλέα επιτελική και εθνική προσπάθεια για επέκταση των εθνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. σε μέρος της Ελληνικής επικράτειας».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αυτή του τέως ΥΠΕΞ, σημειώνει ο μηνυτής, επέφερε «έναρξη αντιπαραθέσεων- διενέξεων με το γειτονικό κράτος, διατάραξη των φιλικών σχέσεων και εξέθεσε το Ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων» και υπογραμμίζει είναι «άγνωστος ο λόγος που ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και έκαψε μία σωστή προσέγγιση και προσπάθεια, η οποία μόνο αιφνιδιαστικά επιβάλλεται και όχι κατόπιν διαπραγμάτευσης».

Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής του κ. Κοτζιά, ήταν η Τουρκία να κάνει λόγο για casus belli για όλη της θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής Επικρατείας.

Συντάκτης: Μαρία Δήμα
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom