Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Τύρναβος: Στο δρόμο τα τρακτέρ για το τσίπουρο

Εγκύκλιος του υπουργού ανάβει το «πράσινο φως» για την απόσταξη του τσίπουρου

Μετά από πολλές ημέρες αγώνα και πιέσεων του δημάρχου Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, αλλά και την κατανόηση προφανώς από πλευράς των πολιτικών ηγεσιών τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων όσο και του Υπουργείου Οικονομικών, για το δίκαιο των αμπελουργών - αμβυκούχων, τελικά προωθείται λύση με παρέμβαση του υπουργού  κ. Στ. Αραχωβίτη,ο οποίος με εγκύκλιό του χθες το απόγευμα ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των αμβύκων και την απόσταξη του τσίπουρου.

Ωστόσο στις τάξεις των αγροτών της περιοχής του Τυρνάβου οι οποίοι παρέταξαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους γύρω από την Κεντρική πλατεία του, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία και δυσπιστία. Γι’ αυτό και τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο κέντρο του Τυρνάβου μέχρι τη Δευτέρα.

Στον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σαρχώση και τα μέλη της δημοτικής αρχής από τις 5 το απόγευμα που στάλθηκε η εγκύκλιος του κ. Αραχωβίτη με πολλούς αποδέκτες υπήρχε ένα κλίμα έντονης αισιοδοξίας για οριστική λύση.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου χθες το βράδυ, ο δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος που ξεμπλοκάρει η διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου στον Τύρναβο. Μετά από μεγάλες προσπάθειες υπάρχει θετική εξέλιξη. Το έγγραφο του κ. Αραχωβίτη αίρει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και εμπόδιζαν την κανονική διαδικασία απόσταξης.

Στην εγκύκλιο του κ. Αραχωβίτη αναφέρονται τα εξής:

«Κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, προέκυψαν έκτακτες περιστάσεις, οι οποίες επέφεραν επιπτώσεις στην παραγωγική κατάσταση των οιναμπέλων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας τις σταφυλές των ποικιλιών οινοποιίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Υπήρξαν μεγάλες μυκητολογικές προσβολές όπως καταστροφή (φράξιμο) των αγγείων από μύκητες και άρα δεν τροφοδοτούνταν με θρεπτικά στοιχεία οι σταφυλές (διακοπή διακίνησης θρεπτικών στοιχείων), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός αφυδατωμένων και συρρικνωμένων ραγών σε κάθε σταφυλή, σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Σε ορισμένες δε περιοχές όπως των νομών: Ιωαννίνων, Αρκαδίας, Λάρισας, Καβάλας, Ηρακλείου, Κορινθίας και στα νησιά του Αιγαίου, παρατηρήθηκαν ποσοστά ζημιάς μεγαλύτερα από 70% (στοιχεία ΕΛΓΑ, 2018)».

Λόγω των ανωτέρω έκτακτων συνθηκών, παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, κατά την προβλεπόμενη υποβολή ή τροποποίηση των υποβληθέντων δηλώσεων συγκομιδής, στην καταχώριση «οινοποίηση από τον δηλούντα», να δηλώσουν ποσότητα σταφυλιών άνω των 1.700 κιλών, που να αντιστοιχεί σε παραγωγή 10 εκατόλιτρων οίνου για ιδιωτική κατανάλωση».

Μετά την ανάγνωση της εγκυκλίου ακολούθησαν έντονοι διάλογοι με τις παρατάξεις να διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά στην αισιοδοξία του κ. Σαρχώση.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Έντονη κριτική κατά των χειρισμών του δημάρχου Τυρνάβου το προηγούμενο διάστημα έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Μαλάκος ο οποίος δήλωσε «λειτούργησε μόνος του ενώ θα έπρεπε ενωμένες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους αμπελουργούς να κινούσαν συλλογικά τις διαδικασίες ώστε να αρχίσει η απόσταξη όπως πέρυσι».

Μιλώντας στην αίθουσα ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» κ. Στέλιος Ροντούλης είπε ότι θα συμμετάσχει σε διαπαραταξιακή επιτροπή υπό την προϋπόθεση ότι στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν και θεσμικοί εκπρόσωποι των αμπελοκαλλιεργητών και αμβυκούχων. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών εκ μέρους των ενδιαφερόμενων παραγωγών γιατί οι περιουσίες τους που είναι μέσα στις στέρνες είναι σε κίνδυνο.

Κριτική και από τον επικεφαλής της «Λ.Σ.» κ. Στέλιο Χατζηκράχτη. Τάχθηκε στο πλευρό των αμπελοκαλλιεργητών και αμβυκούχων και απέναντι στα καρτέλ των αλκοολούχων ποτών, οπότε ο αγώνας στρέφεται προς αυτούς και στην κυβέρνηση που τους υποστηρίζει.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες, δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής σημειώνοντας ότι το έγγραφο του κ. Αραχωβίτη δεν τους καλύπτει διότι χρειάζεται να απαντήσει η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών εάν το αποδέχονται και στη συνέχεια να αποσταλεί στα κατά τόπους Τελωνεία.

Ο κ. Τσικριτσής δήλωσε χθες στην «Ε»: «Δεν πρόκειται να φύγουμε από τον δρόμο του αγώνα αν δεν εξασφαλίσουμε τα τέσσερα διήμερα στα χέρια μας. Ζητάμε άμεσα να έρθουν στον Τύρναβο την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η τοπική κοινωνία του Τυρνάβου καταστρέφεται οικονομικά».

Σε πιο ήπιους τόνους η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Αμπελουργών Αμβυκούχων κ. Λάσκου Β. Μανδηλά ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε σε καλό δρόμο, το έγγραφο Αραχωβίτη είναι ένα πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί και με το έγγραφο της ΑΑΔΕ άμεσα και να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των αδειών απόσταξης στο Τελωνείο».

* Τέλος το Σάββατο στις 5 το απόγευμα έγινε συγκέντρωση αγροτών στην Κεντρική πλατεία και σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται πανελλήνια συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδος στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο.

του Κώστα Τσόλα
https://www.eleftheria.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ την ισχύουσα νομοθεσία για την απόσταξη Τσίπουρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom