Το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters δεν έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν. Ούτε να προκαλέσει «σάλο», καθώς στην αρχική του μορφή δεν δημοσιεύτηκε... ποτέ. Άλλα ήθελε να γράψει το πρακτορείο και άλλα τελικά δημοσίευσε, έπειτα από πιέσεις και τις συνήθεις... απειλές. Οι καλά γνωρίζοντες όμως επιμένουν ότι αυτοί που κρύβονται πίσω από την τελική μορφή του δημοσιεύματος δεν είχαν ποτέ σκοπό να το δημοσιεύσουν στην ολότητά του.
Το «Π» είχε γράψει από τον Οκτώβριο του 2010 για το σχέδιο των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ, τα οποία είχαν καταρτίσει έκθεση για τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα και για το «αύριο» όπως θα το ήθελαν. Στην έκθεση αυτήν αναφερόταν ότι έπρεπε να σπάσει η αλυσίδα συμφερόντων του τρίπτυχου πολιτική - επιχειρήσεις - Μέσα Ενημέρωσης.
Τότε, ο συντάκτης της έκθεσης, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους ότι, για να μπορέσει να ελεγχθεί αυτή η αλυσίδα και συνεπώς κάθε τι που γίνεται στη χώρα, έπρεπε να ελεγχθεί το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που το ΔΝΤ άφησε το δημοσιονομικό χάος να το διαχειρίζονται η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, και το Ταμείο προσηλώθηκε στις τράπεζες.Σιγά - σιγά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της πολιτικής του, που συνοψιζόταν στο να συγχωνευθούν αρκετές μικρές τράπεζες με μεγάλες, αρκετές να κάνουν χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, μέσα από τους όρους της τρόικας για το ΤΧΣ (τους οποίους σχεδίασε το ΔΝΤ), να ελέγχεται πλέον όλη η ροή χρήματος που περνάει από την Ελλάδα. Από τα προσωπικά δάνεια μικρών ποσών μέχρι τα μεγάλα σε επιχειρήσεις και, κυρίως, κόμματα και εκδοτικά συμφέροντα.
Απόλυτος έλεγχος
Από τότε που γράφτηκε εκείνο το ρεπορτάζ μέχρι τώρα, το είδαμε να μπαίνει σε εφαρμογή με μαθηματική ακρίβεια:
1 Είδαμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη. Σκοπός του «προγράμματος» είναι να μείνουν μεγάλες και απόλυτα ελεγχόμενες εταιρείες, που θα εξαρτώνται από τις δανειοδοτήσεις που θα χορηγούν οι απόλυτα ελεγχόμενες τράπεζες. Συνεπώς το ΔΝΤ και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί θα ελέγχουν όλους τους τομείς της οικονομίας.
2 Είδαμε ΜΜΕ να κλείνουν, κανάλια και εφημερίδες να διαγράφονται από τον χάρτη και όσα έμειναν να παλεύουν μήνα με τον μήνα για επιβίωση και βεβαίως να προχωρούν σε πογκρόμ απολύσεων. Με αυτόν τον τρόπο συρρικνώθηκε δραματικά η έννοια της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, καθώς η απειλή της απόλυσης δεν... ευνοεί τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Στα συντριπτικά περισσότερα ΜΜΕ επικρατεί πλήρης ανασφάλεια και κανείς δεν έχει τη διάθεση να ψάξει τι γίνεται πίσω από το προσωπείο της προσαρμογής στις απαιτήσεις της τρόικας.
Κάποια εκδοτικά εγχειρήματα που θα ξεπηδήσουν, επιχειρείται να είναι απολύτως ελεγχόμενα. Ήδη στο pay roll συγκεκριμένων εταιρειών δημοσίων σχέσεων κ.λπ. μπήκαν πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι προστατεύουν με την πένα και τον λόγο τους το νέο κατεστημένο. Πίσω από αυτές τις εταιρείες κρύβονται εκατομμύρια ευρώ που διοχετεύει το «σύστημα».
3 Τα πολιτικά κόμματα θα περάσουν σε λίγο καιρό από τον σκόπελο της δανειοδότησης. Όταν το αποφασίσει το «σύστημα», ξαφνικά θα δούμε να εγείρεται το θέμα τού τι δανείστηκε κάθε κόμμα και με ποιες διαδικασίες. Αυτό θα αγγίξει και μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, είτε με άρθρα είτε με κωδικοποιημένες διαρροές, ώστε ο παραλήπτης να λάβει το «μήνυμα». Αυτή θα είναι η τελευταία φάση του εγχειρήματος.
Πρόωρες εκλογές
Όπως μαθαίνουμε, το όλο... πρόγραμμα αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και το «σύστημα» – που δεν έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – θα κινήσει τα νήματα για πρόωρες εκλογές όταν πιστέψει ότι ήρθε η ώρα. Εάν και εφόσον στις εκλογές η λαϊκή βούληση επιλέξει αριστερή κυβέρνηση, όλη η οικονομία της χώρας θα είναι σε τόσο ασφυκτικό κλοιό, ώστε λίγα πράγματα θα μπορεί να κάνει η νέα ηγεσία.
Ας μην ξεχνάμε ότι με το τρίτο μνημόνιο και επισήμως όλα τα υπουργεία και οργανισμοί θα είναι υπό εβδομαδιαία επιτήρηση και οι πολίτες συνεχώς υπό την απειλή νέων μέτρων μέσω των αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση απόκλισης των δημοσιονομικών στόχων. Και επειδή, ακόμη μια φορά, η απόφαση για την Ελλάδα αγνόησε επιδεικτικά τη βαριά ύφεση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ανά τρεις μήνες θα τρέμουμε νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.
Για τους καλά γνωρίζοντες, το κείμενο του Reuters δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προειδοποιητική και γεμάτη νόημα βολή στο παλαιό κατεστημένο και το πολιτικό σύστημα που στηρίζουν και τους στηρίζει. Το συγκρότημα του Φαλήρου δεν έχει λόγο να ανησυχεί, καθώς έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη γραμμή του ΔΝΤ.
Το 2013 λοιπόν δεν θα είναι εφιάλτης μόνο για τον κόσμο, αλλά και για πολλούς μεγαλόσχημους που είχαν πιστέψει ότι τα παλαιά τους «κουμάντα» θα μπορούσαν να τους κρατάνε για πάντα στον... αφρό.
το Ποντίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου