Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Οι δύο εξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η Ελένη και η Μαρία Παπακωνσταντίνου είναι κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Είναι δικηγόροι και κληρονόμησαν το γραφείο του πατέρα τους μετά τον θάνατό του.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου σπούδασε νομικά στο London School Of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης όπου έκανε και τα πρώτα επαγγέλματικά της βήματα. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στο Βέλγιο και πήρε διδακτορικό από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Εχει ειδικευτεί σε τομείς του δικαίου όπως το εμπορικό, το εταιρικό, το ευρωπαϊκό, το εργατικό, το ασφαλιστικό, το χρηματοπιστωτικό, καθώς και το δίκαιο εξαγορών, συγχωνεύσεων και ανταγωνισμού. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει διατελέσει νομική σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες όπως η Toyota Hellas, η Amadeus, η Swarowski και η Philip Morris/Παπαστράτος. Το 2004 αντικατέστησε τη Μιράντα Ξαφά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Στο ALBA
Εχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο ALBA, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο και σύμβουλο επιχειρήσεων Σίμο Σικιαρίδη, ο οποίος έχει τα γραφεία του στην οδό Ρηγίλλης.
Η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Ρωσσώνη και κατοικεί στη Φιλοθέη. Ο πατέρας της Ελένης και της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου ήταν ένας από τους ευπατρίδες της πολιτικής.
Γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε νομικά στην Αθήνα, το Μάντσεστερ, το Κέμπριτζ και τη Χαϊδελβέργη.
Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 1961 και εξελέγη βουλευτής Κοζάνης με την Ενωση Κέντρου. Το 1964 τοποθετήθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου στη θέση του υφυπουργού Αμυνας. Μετά την πτώση της δικτατορίας εντάχθηκε στην Ενωση Κέντρου ? Νέες Δυνάμεις χωρίς να εκλεγεί βουλευτής και το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.
Εξελέγη βουλευτής Κοζάνης στις εκλογές του 1981, ενώ χρημάτισε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη ανέλαβε το υπουργείο Βιομηχανίας και στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ακολούθησαν έγινε υπουργός Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.
Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί». Το 1994 διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία λόγω διαφωνιών με τον τότε αρχηγό του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ.
Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο με βιβλία μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα «Μια βορειοελληνική πόλη στην Τουρκοκρατία», «Η ταραγμένη εξαετία 1961-1967», «Το Ημερολόγιο ενός πολιτικού» και «Βαλκάνια, η άγνωστη γειτονιά μας». Απεβίωσε το 2010 σε ηλικία 91 ετών.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
http://www.ethnos.gr

Σημείωση Ζείδωρον: Το βράδυ στις 12:30 θα δημοσιεύσουμε: "Το μυστικό των Παπακωνσταντίνου από την εποχή της Κατοχής"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom