Τριγμούς στην αθηναϊκή ελίτ αναμένεται να προκαλέσουν το επόμενο διάστημα οι ενέργειες της Δικαιοσύνης, που γίνονται στο πλαίσιο της μεγάλης δικαστικής έρευνας για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που φέρονται ότι απομυζούσαν τον κρατικό κορβανά στο όνομα της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης.
Δεκάδες πρόσωπα από τη λεγόμενη αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας αναμένεται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι στο Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας, για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε ΜΚΟ, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας.
Περίπου εξακόσιες είναι οι οργανώσεις που αναμένεται να ερευνηθούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και την Οικονομική Αστυνομία, ωστόσο, αυτό το διάστημα οι έρευνες έχουν εστιαστεί κυρίως σε έξι ΜΚΟ, με κριτήριο τα χρηματικά ποσά, τα οποία απορρόφησαν από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.
Η αρχή έγινε με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κύκλος της Πάτμου», για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη την περασμένη βδομάδα σε βάρος 14 προσώπων, μεταξύ των οποίων και πρώην μέλη του ΔΣ της οργάνωσης.
Τα αδικήματα για τα οποία θα κληθούν να απολογηθούν στη συνέχεια σε ειδικό ανακριτή είναι απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ιδιωτών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η τσιμπίδα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση για το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», την «Αλληλεγγύη», το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, το Ιδρυμα «Αγά Χαν» και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση για το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», την «Αλληλεγγύη», το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, το Ιδρυμα «Αγά Χαν» και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών.
Μετά από πολύμηνες έρευνες, που εστιάστηκαν σε ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που μετείχαν στα διοικητικά συμβούλια των συγκεκριμένων ΜΚΟ, εντοπίστηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- επιβαρυντικά στοιχεία και αδικαιολόγητα παραστατικά ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, ενώ στις ογκώδεις δικογραφίες που σχηματίζονται υπάρχουν καταθέσεις δεκάδων υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΠΑΠ, καθώς και ιδιωτών, που κατά καιρούς ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις των οργανώσεων αυτών.
Δικαστικός λειτουργός που ασχολείται με την υπόθεση μίλησε για «πάρτι εκατομυρίων», ενώ εκτίμησε ότι, «μαζί με τα χρήματα που φαγώθηκαν, χάθηκε και η ευκαιρία της Ελλάδας να κάνει έργο στον τομέα αυτόν».
Η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», με την οποία έγινε η? πρεμιέρα των ποινικών διώξεων, φέρεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Από τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας προκύπτει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 με στόχο τη σύνδεση... θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος, ενώ από την άρση τραπεζικού απορρήτου προέκυψε μεταξύ άλλων ποσό της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα στο Λονδίνο, το οποίο ουδείς από τη ΜΚΟ ανέφερε στις αρχές, ενώ από τον συγκεκριμένο λογαριασμό φέρονται να έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά άσχετα με τη δραστηριότητα της οργάνωσης, ορισμένα εκ των οποίων κατέληξαν και στα χέρια μελών των οικογενειών των προσώπων, που συμμετείχαν στον «Κύκλο της Πάτμου».
Η οργάνωση φέρεται ότι διοργάνωσε εννέα συμπόσια, για τα οποία ξοδεύτηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού κάθε φορά διοργανώνονταν κρουαζιέρες στον Μισισιπή, στον Νείλο, στον Δούναβη, ως και στην Αρκτική!
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών, ο «Κύκλος της Πάτμου» φέρεται ότι, είχε δώσει 600.000 ευρώ προκειμένου να ναυλώσει παγοθραυστικό για να φιλοξενήσει σ' αυτό τους δεκάδες συμμετέχοντες στο συμπόσιο του... Βορείου Πόλου, ενώ σε εξωτικά συμπόσια της οργάνωσης έδιναν το παρών εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και πολιτικοί, όπως ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Αλ Γκορ ή ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Ο «Κύκλος της Πάτμου», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, έχει χρηματοδοτηθεί για τις? συμποσιακές δραστηριότητές του με περίπου 1.190.000 ευρώ από το ΥΠΕΞ, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης «Κύκλος της Πάτμου», στις έγγραφες εξηγήσεις τους φέρονται ότι προσκόμισαν 88 φακέλους, οι οποίοι περιείχαν 66.000 σελίδες εγγράφων προκειμένου να δικαιολογήσουν τις οικονομικές πράξεις τους, ωστόσο στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, «με πρόσχημα την οργάνωση των συμποσίων, κάποιοι ιδιοποιήθηκαν πολλά από αυτά τα χρήματα».
Μέσα από τις έρευνες Οικονομικής Αστυνομίας και Εισαγγελίας αποκαλύφτηκε ότι, σε δύο χρηματοδοτούμενα συμπόσια, τα οποία ματαιώθηκαν, εμφανίζονται να ξοδεύονται μεγάλα και εντελώς αδικαιολόγητα ποσά, ενώ σε άλλη περίπτωση ίδρυμα φέρεται ότι έδωσε 743.000 ευρώ και στο βιβλίο εσόδων της ΜΚΟ ενεγράφησαν μόνο 349.000 ευρώ, ενώ για το ένα από τα δύο συμπόσια που ματαιώθηκαν φέρονται η Βουλή και ένα πιστωτικό ίδρυμα να πληρώνουν την ίδια ποινική ρήτρα ύψους 300.000 ευρώ προς ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία θα διέθετε πλοίο της για το ταξίδι.
Εικονική πραγματικότητα
Οι έρευνες των αρχών έχουν επικεντρωθεί αυτό το διάστημα στη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», το οποίο φέρεται τα τελευταία χρόνια να έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι έρευνες των αρχών έχουν επικεντρωθεί αυτό το διάστημα στη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», το οποίο φέρεται τα τελευταία χρόνια να έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών.
Η έρευνα συναντάει μεγάλες δυσκολίες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν προσκομιστεί τιμολόγια από τους υπεύθυνους της οργάνωσης για το τι απέγιναν τα χρήματα αυτά, με τη δικαιολογία ότι «η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει κλείσει πια, και τα στοιχεία που υπάρχουν είναι μόνο για τα τρία τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καταθέσεις στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρεται ότι «το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη συλλογή ναρκών από διάφορες περιοχές, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στη Βοσνία, στον Λίβανο και σε άλλες πρώην εμπόλεμες ζώνες».
Ωστόσο οι έρευνες των αρχών προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση ότι μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα κατασπαταλήθηκε και ότι πολλές από τις αποναρκοθετήσεις ήταν εικονικές.
ΤΟ... ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗ ΦΩΧΕΙΑ
Τα μυστήρια με το ίδρυμα Αγά Χαν
Τα μυστήρια με το ίδρυμα Αγά Χαν
Το «Ιδρυμα Αγά Χαν» είναι μία διεθνής ΜΚΟ που έχει στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας σε περιοχές όπου η υπερβολική δημογραφική πίεση και η συσσώρευση του πληθυσμού έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή υποβάθμιση των φυσικών πόρων και τις πολλές εποχικές μετακινήσεις του αγροτικού πληθυσμού. Κύριος στόχος της τα τελευταία χρόνια ήταν η ενίσχυση της περιοχής Γκουτζαράτ στην Ινδία. Ωστόσο, στο παρελθόν είχε επιδείξει ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική. Παρόλο που υπάρχει ένα παγκόσμιο Δίκτυο Ανάπτυξης Khan Aga (όπως γράφεται διεθνώς το όνομα Αγά Χαν), δεν είναι σαφές αν η ελληνική οργάνωση αποτελεί παράρτημά του. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου, πάντως, δεν αναφέρεται έδρα του στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπήρχαν σχέσεις με κάποιο από τα επιμέρους «πρακτορεία» της οργάνωσης.
ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ
Οι νάρκες που ίσως έκρυβαν «χρυσάφι»
Οι νάρκες που ίσως έκρυβαν «χρυσάφι»
Ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στόχος του ήταν η «ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναρκών σε ολόκληρο τον κόσμο και η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα προβλήματα που σχετίζονται με τις νάρκες καθώς και για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται». Ιδρυτής και «ψυχή» της οργάνωσης ήταν ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, που ασχολείται με το θέμα από το 1998.Στην αναλυτική ιστοσελίδα του Κέντρου διαβάζουμε για τη δράση του, που εκτείνεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέχρι τον Λίβανο και το Ιράκ.
Οπως αναφέρεται, το Κέντρο έχει αποναρκοθετήσει «πάνω από 1.500.000 τετραγωνικά μέτρα γης σε περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από καταστροφικούς πολέμους και αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα ναρκοθέτησης». Επίσης, επισημαίνεται ότι «τα στελέχη του εργάζονται με απόλυτη υπευθυνότητα για να σώσουν ζωές αθώων πολιτών, γι' αυτό και το έργο μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς από τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και αξιωματούχους». Μάλιστα, για την αποναρκοθέτηση στο Νότιο Λίβανο, η οργάνωση είχε λάβει τα εύσημα από τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η οργάνωση έχει και στο παρελθόν περάσει από ελέγχους, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ατασθαλίες. Οπως μάλιστα τονίζουν πρώην εθελοντές, «όλα τα έργα του Κέντρου σχεδιάζονταν, υλοποιούνταν και παρακολουθούνταν σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρότυπα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με τη στενή εποπτεία και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές αποναρκοθέτησης στην περιοχή που υλοποιείται το κάθε έργο».
ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
Οι άποροι και τα τοξικά της Λίμαν Μπράδερς
Οι άποροι και τα τοξικά της Λίμαν Μπράδερς
Το ΚΕΣΣΑ Δήμητρα είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1991. Η έδρα του είναι στη Λάρισα, αλλά διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα. Στόχος του είναι «η εξεύρεση πρακτικών και ανθρωπίνων λύσεων οι οποίες θα αποτελέσουν το μέσο για μια δυναμική και διαρκή δράση, που σαν σκοπό της θα έχει την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την καθιέρωση στρατηγικών για τη δημιουργία υποδομών, που θα συνεισφέρουν στην κοινωνική ανάπτυξη των λαών που βρίσκονται σε κρίση». Προγράμματα έχει υλοποιήσει στην Ελλάδα, αλλά και στις υπό ανάπτυξη χώρες της Αφρικής, της Νότιας και Λατινικής Αμερικής και αλλού. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι «πρωταγωνιστές» της συγκεκριμένης ΜΚΟ φέρονται να είναι τα ίδια πρόσωπα με αυτά που είχαν επενδύσει τα «τοξικά» ομόλογα της Λίμαν Μπράδερς, της εταιρείας που κατέρρευσε στην Αμερική, συμπαρασύροντας εκατομμύρια επενδυτές...
Η αποκάλυψη
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιήθηκε με στόχο τη σύνδεση... θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος, ενώ από την άρση τραπεζικού απορρήτου προέκυψε μεταξύ άλλων ποσό της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα στο Λονδίνο, το οποίο ουδείς από τη ΜΚΟ ανέφερε στις Αρχές.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιήθηκε με στόχο τη σύνδεση... θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος, ενώ από την άρση τραπεζικού απορρήτου προέκυψε μεταξύ άλλων ποσό της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα στο Λονδίνο, το οποίο ουδείς από τη ΜΚΟ ανέφερε στις Αρχές.
ΤΗΣ MΑΙΡΗΣ MΠΕΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου