Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ξεκινάνε “Σαφάρι” για εντοπισμό της φοροδιαφυγής!!!



Μπαράζ φορολογικών ελέγχων ξεκινά το υπουργείο οικονομικών από το νέο έτος προσπαθώντας να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο στο πεδίο της φοροδιαφυγής, καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των ελεγκτικών στόχων, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2012.

Στους Μεγάλους φορολογούμενους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 330 έλεγχοι έως τον  Ιούνιο και 750 έλεγχοι έως το Δεκέμβριο και ακολούθως να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 75% έως το Δεκέμβριο.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν σταλεί 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα έως τον Ιούνιο και 18 υποθέσεις έως το Δεκέμβριο.

Στους Φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.200 έλεγχοι έως τον Ιούνιο και 2.600 έλεγχοι έως το Δεκέμβριο και ακολούθως να έχει εισπραχθεί το 40% φόρων και προστίμων έως τον Ιούνιο και το 65% έως Δεκέμβριο, ενώ θα πρέπει να έχουν σταλεί  50 υποθέσεις στον Εισαγγελέα έως τον Ιούνιο και 110 υποθέσεις έως Δεκέμβριο.

Από την αναβαθμισμένη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να έχουν γίνει 50 έλεγχοι στην περιουσία των Διευθυντών εφοριών έως τον Ιούνιο και 110 έλεγχοι έως το Δεκέμβριο, όπως επίσης να έχουν ολοκληρωθεί 50 έλεγχοι στην περιουσία ελεγκτών έως τον  Ιούνιο και 130 έλεγχοι έως το Δεκέμβριο.

Όσον αφορά, δε, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 775 εκατ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 1,9 δισ. ευρώ έως το Δεκέμβριο.

Το βασικό “εργαλείο” για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα είναι οι διασταυρώσεις νέου τύπου, οι οποίες θα γίνουν κατά κύματα.

Σε πρώτη Φάση, θα γίνουν έλεγχοι σε περίπου 17.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν αποστείλει μεγάλα ποσά με εμβάσματα στο εξωτερικό και έχουν προβληματικό “πόθεν έσχες”, στα πρόσωπα που θα περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται από τις Γαλλικές Αρχές, όπως επίσης έλεγχοι με βάση την επικείμενη σύμβαση με την Ελβετία.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκινάνε άμεσα και δειγματοληπτικοί Έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με βάση κριτήρια φορολογικής συμμόρφωσης.

Σε δεύτερη φάση, θα γίνει υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με στόχο τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου. Με αυτή τη βάση δεδομένων, θα γίνονται έλεγχοι αμερικανικού τύπου, με σύγκριση δαπανών- δηλούμενων εισοδημάτων, σύγκριση κινητής και ακίνητης περιουσίας- δηλούμενων εισοδημάτων, σύγκριση τιμών πώλησης- όγκου λιανικών πωλήσεων- δηλούμενων εισοδημάτων επιχειρήσεων.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αναλαμβάνουν στρατηγικό ρόλο οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας του Χ. Ράιχενμπαχ

Βέλγοι και Ολλανδοί ανέλαβαν τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου και συστήματος υπενθύμισης/ είσπραξης οφειλών καθώς και την κατάρτιση των Ελλήνων ελεγκτών για το χειρισμό μεγάλων οφειλετών

Γάλλοι ανέλαβαν την κατάρτιση για ελέγχους πολύ εύπορων ατόμων

Ισπανοί ανέλαβαν την κατάρτιση για ελέγχους μεγάλων φορολογούμενων στους τομείς κατασκευών/ real estate, ενώ Σουηδοί ανέλαβαν την κατάρτιση για ηλεκτρονικούς ελέγχους μεγάλων φορολογούμενων.
Σοφία Δήμτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom