Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Μετακίνηση συνοριοφυλάκων

Του Πασχάλη Χριστοδούλου*

Για το ρόλο  της πρωτεύουσας  που σε κάθε ευκαιρία μετατρέπεται σε σαρκοφάγο, έχω αναφερθεί πολλές φορές.  Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε στην οποία η οικονομική, κοινωνική και πολιτική χρεοκοπία έχουν διαλύσει ολοκληρωτικά την κοινωνία.
Αυτή λοιπόν την περίοδο  που οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές υποδομές και παροχές, προκαλούν ανατριχίλα και κατάθλιψη στους πολίτες, οι ίδιες λογικές και πρακτικές διαιωνίζουν αυτή τη σαθρότητα που κυριάρχησε τις προηγούμενες δεκαετίες. Αναφέρομαι στην καθημερινή μετακίνηση  εκατοντάδων συνοριοφυλάκων από και προς την Αλεξανδρούπολη με προορισμό τις υπηρεσίες στις οποίες αποσπάστηκαν να υπηρετήσουν για τον περιορισμό της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.
Επειδή αυτές οι υπηρεσίες  δεν βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, αφού η είσοδος των παράνομων  μεταναστών γίνεται στη Βύσσα, στην περιοχή της Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, στο Σουφλί, στο Τυχερό, στις Φέρες, οι συνοριοφύλακες θα πρέπει να μένουν στην Αλεξανδρούπολη και να μεταφέρονται σ’ αυτές με υπηρεσιακά λεωφορεία, τα οποία οι πολίτες,  σκωπτικά,  χαρακτηρίζουν σχολικά. Με λίγα λόγια οι περιοχές αυτές ενδείκνυνται μόνο για την είσοδο των παράνομων μεταναστών κι όχι για τη διαμονή των συνοριοφυλάκων. Άλλωστε υπάρχει μεγάλη οικονομική ευμάρεια στην ενδοχώρα και πρέπει να ενισχυθεί  η «πρωτεύουσα» του Νομού ή καλύτερα της Περιφερειακής Ενότητας, από τις δαπάνες του προγράμματος. Φαίνεται ότι η απόλυτη συγκέντρωση των υπηρεσιών στην Αλεξανδρούπολη, που αποψιλώθηκαν από τον κεντρικό και βόρειο Έβρο δεν ήταν αρκούντως επαρκής.
Δεν γνωρίζω τους πραγματικούς λόγους αυτής της ενέργειας ούτε μπορώ να σκεφτώ καχύποπτα. Είμαι βέβαιος όμως  ότι η άμεση αποκατάσταση μιας ακόμη αδικίας, εκ των πολλών, σε βάρος του κεντρικού κυρίως Έβρου, θα αμβλύνει την οργή των κατοίκων και θα ανακουφίσει όσο είναι εφικτό επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή την περιοχή .  Κυρίως όμως θα αποκαταστήσει, εν μέρει, το περί δικαίου αίσθημα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση  η μεταφορά του θέματος σε κεντρικό επίπεδο για ενημέρωση των αρμοδίων περί τα έξοδα του κράτους και η απόδοση των ευθυνών σε όσους αναλογούν είναι μονόδρομος.
Σουφλί, Δεκέμβριος 2012
*Πρώην Δήμαρχος Σουφλίου             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom