Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

«Αλλάζουν σταδιακά το πολίτευμα της χώρας»

Παράκαμψη της Βουλής και ακύρωση δικαιωμάτων καταγγέλλουν οι συνταγματολόγοι

του Μάριου Διονέλλη
Τον τίτλο της πιο αντιδημοκρατικής κυβέρνησης διεκδικεί επαξίως ήδη η τρικομματική συμμαχία, συμπληρώνοντας το πρώτο εξάμηνο ζωής της. Με μια σειρά από παραβιάσεις του Συντάγματος, άλλοτε με νομικά τερτίπια και άλλοτε με ευθεία περιφρόνηση νόμων και δικαστικών αποφάσεων οδηγούμαστε κυριολεκτικά σε… αλλαγή του πολιτεύματος και παράδοση της εξουσίας στην τρόικα. Τη μακρά λίστα των συνταγματικών εκτροπών αλλά και των παραβιάσεων, ακόμα και διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και υπερέχουν της ελληνικής νομοθεσίας ξεδιπλώνει στον Δρόμο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος.

Αντί για νόμοι «πράξεις» 

Σε έξι μήνες η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη χρησιμοποιήσει το κόλπο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου περισσότερο απ’ ότι άλλες κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη θητεία τους. Σοβαρότατα ζητήματα από την εκδίωξη των δημοσίων υπαλλήλων ως αντίδραση στην άρνηση αποστολής στοιχείων για το θέμα της διαθεσιμότητας μέχρι την απαλλαγή των εθνικών εργολάβων από το «βραχνά» της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να συνεχίσουν τα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα, πέρασαν με τον τρόπο αυτό. Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρει πως η παρούσα κυβέρνηση έχει επιδοθεί στην έκδοση σωρείας πράξεων νομοθετικού περιεχομένου με επίκληση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος περί «απρόβλεπτων αναγκών». Ωστόσο, όλα τα θέματα τα οποία ρυθμίζονται με τις πράξεις αυτές είναι γνωστά και «προβλέψιμα» μήνες πριν. Με το συγκεκριμένο κόλπο η κυβέρνηση παρακάμπτει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αποφεύγοντας τη δημόσια συζήτηση και τυχόν διαφοροποιήσεις των βουλευτών της και φυσικά προλαβαίνοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις. «Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υπογράφονται και απλά δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς να προλάβει κανείς να λάβει γνώση ή να αντιδράσει», λέει στον Δρόμο ο κ. Χρυσόγονος, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 73 του Συντάγματος και των ακολούθων του, που προβλέπουν τις διαδικασίες της τακτικής νομοθετικής διαδικασίας για τη χώρα.

Η περίπτωση Στουρνάρα
Κραυγαλέο παράδειγμα συνταγματικής εκτροπής και περιφρόνησης των νόμων αποτέλεσε η στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα της πληρωμής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Για πρώτη φορά υπουργός της κυβέρνησης καλεί δημόσιο φορέα να μην εφαρμόσει δικαστική απόφαση. «Είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, που δεν είναι εκλεγμένος από το λαό αλλά διορισμένος στη θέση του υπουργού, εκφράζεται ως εκπρόσωπος της τρόικας ακόμα και έναντι της ίδιας της κυβέρνησης δικαιολογώντας, προωθώντας και εντέλει επιβάλλοντας θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας. Είναι εμφανές ότι σε πολλές περιπτώσεις ο εκ των πραγμάτων κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειστών μας και όχι ως εκπρόσωπος του ελληνικού λαού».
Τις σαφείς παραβιάσεις του Συντάγματος δεν απέφυγε ούτε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και «αριστερών καταβολών», υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Η πραξικοπηματικού χαρακτήρα παράκαμψη των δημάρχων, ως προς τις αποφάσεις διαθεσιμότητας, προφανώς αντίκειται σφόδρα σε όσα ο ίδιος δίδασκε τους φοιτητές του στο πανεπιστήμιο. «Είναι κάτι παραπάνω από προφανής η αντισυνταγματικότητα της υποκατάστασης των οργάνων της Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης από τον ίδιο τον υπουργό σε ό,τι αφορά την υπογραφή των αποφάσεων διαθεσιμότητας από τον ίδιο και όχι από τους εκπροσώπους των ίδιων των φορέων», λέει ο κ. Χρυσόγονος και συμπληρώνει: «Παραβιάζονται τα άρθρα 16 και 102 που προβλέπουν το αυτοδιοίκητο των δήμων και των πανεπιστημίων αντίστοιχα. Οι φορείς αυτοί έχουν εκ του Συντάγματος την εξουσία να αποφασίζουν για τη λειτουργία τους, να προσλαμβάνουν και να απολύουν το προσωπικό τους. Αποτελεί ακόμα ένα συνταγματικό ολίσθημα της παρούσας κυβέρνησης».
Συνολικά για το εξάμηνο της τρικομματικής διακυβέρνησης ο κ. Χρυσόγονος, διαπιστώνει καταστρατήγηση του Συντάγματος όχι διά της βίας αλλά μέσω νομιμοφανών διαδικασιών, με αποκορύφωμα την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στις αρχές Νοεμβρίου. «Στην ουσία, στη χώρα έχει επιβληθεί καθεστώς χρεοκρατίας. Υπάρχει μια σταδιακή και αδιόρατη μεταβολή του πολιτεύματος, μέσω της καταστρατήγησης των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Τελικό αποτέλεσμα είναι η ολοκληρωτική παράδοση της εξουσίας στην τρόικα», λέει ο κ. Χρυσόγονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom