Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Μας «ράβουν» γερμανικό κοστούμι 20 δισ. ευρώ

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η λάθος πολιτική (Σημ. Ζείδωρον:κατ' εμάς εσκεμμένα λάθος) δημιουργεί συνεχώς νέες τρύπες

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝ ΕΙΔΕΙ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Των ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

«Κοστούμι» τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ φαίνεται πως «ράβει» το Βερολίνο για την Αθήνα, καθώς οι... αστοχίες του ΔΝΤ, η αναποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ και οι δυσβάστακτες δανειακές υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς εκτοξεύουν τον λογαριασμό στα ύψη.

Σε «τρίτο και μη αναστρέψιμο» Μνημόνιο αναφερόταν χθες η «Ελευθεροτυπία» (ρεπορτάζ Αλέξανδρου Κλώσσα) τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητεί άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, καθώς αποτελεί οριστική απόφαση η αποχώρησή του από τα προγράμματα διάσωσης, όχι μόνο της Ελλάδας.

Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά και τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το σχήμα των δανειστών, προωθεί μεθοδικά ένα σχέδιο «ευρωπαϊκής τρόικας» υπό τον έλεγχο του Βερολίνου.

Σε αυτή τη συγκυρία, που αποδεδειγμένα υπάρχει κενό (χρηματοδότησης, ισορροπίας δυνάμεων), όλως συμπτωματικώς διαρρέονται πληροφορίες για «μυστική συνάντηση» Β. Σόιμπλε - Π. Μοσκοβισί, η «El Pais» δημοσιεύει έγγραφο-«φωτιά» του Ταμείου για το πρώτο Μνημόνιο, ενώ σύμφωνα με το «Der Spiegel» το Βερολίνο φέρεται αποφασισμένο να παράσχει μεγαλύτερη «βοήθεια» στην Αθήνα.

Ευρωπαϊκή «τρόικα»

Συμπτώσεις, θα πείτε, μόνο που συμπίπτουν με την αναπόφευκτη αλλαγή του καθεστώτος στις μελλοντικές δανειοδοτήσεις των προγραμμάτων «διάσωσης». Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Β. Σόιμπλε, με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το σχήμα των δανειστών, προωθεί μεθοδικά ένα σχέδιο «ευρωπαϊκής τρόικας» υπό τον έλεγχο του Βερολίνου. Προφανώς, ένας τέτοιος σχεδιασμός θα έχει τις ευλογίες της Ανγκ. Μέρκελ και την ανοχή των συγκυβερνώντων του SPD.

Και ερχόμαστε τώρα στο... ελληνικό κοστούμι, καθώς μέσα στο 2014 η χώρα πρέπει να πληρώσει συνολικά 28,7 δισ. ευρώ (χρέη, ομόλογα) με το διάστημα Μαΐου - Αυγούστου να συγκεντρώνει τις περισσότερες καλύψεις (16,8 δισ. ευρώ). Πρόκειται για ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, τίτλους «ειδικού σκοπού», δόσεις προς το Ταμείο, ελληνικό χρέος που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών (και δεν «κουρεύεται»).

Είναι ενδεικτικό πως μόνο το Μάιο πρέπει να πληρωθούν 4,4 δισ. ευρώ, που κάλυψαν την αγορά προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες το 2009. Το ενδιαφέρον είναι πως η τελευταία ημέρα κάλυψής τους είναι την Τετάρτη 21 Μαΐου, δηλ. στην «καρδιά» των εκλογικών αναμετρήσεων και της αναπόφευκτης πολιτικής ρευστότητας που θα επικρατεί εκείνη την περίοδο. Ακολουθεί τον Αύγουστο η υποχρέωση κάλυψης υποχρεώσεων ύψους άλλων σχεδόν 7,2 δισ. ευρώ.

Βαθαίνει η «μαύρη τρύπα»

Ομως η «μαύρη τρύπα» βαθαίνει λόγω των αστοχιών του ΔΝΤ (παρωνυχίδα μόνον οι περιβόητοι... πολλαπλασιαστές), από το οποίο φυσικά ουδείς θα ζητήσει τα ρέστα, αλλά και του «άσφαιρου» ΤΑΙΠΕΔ. Ομολογουμένως είναι... θεαματική η απόκλιση του Ταμείου από τους στόχους, που ούτε στο ελάχιστο δεν επιτυγχάνονται.

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως για το 2013 ο αναθεωρημένος (επί τα χείρω) στόχος ήταν 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία καλύφθηκαν μόλις τα 1,6 δισ. ευρώ -πουλώντας μάλιστα το «φιλέτο» του 33% του ΟΠΑΠ. Θυμίζουμε πως το συνολικό ποσό που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από 652 εκατ. ευρώ πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί.

Εάν σκεφτεί κάποιος πως, σύμφωνα με την τότε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ (11/10/2013), «...η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», καταλαβαίνει πόσο χαμηλά τίθεται ο πήχυς για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις την επίμαχη περίοδο του «χρηματοδοτικού κενού» και τις ανάγκες της χώρας σε κεφάλαια. Αποτελεί κοινό μυστικό πως μόνο από την αναποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τη 2ετία 2014-2015 «φούσκωσαν» στα 14 δισ. ευρώ, έναντι των 11-11,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Και μόνον η αποτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (το 2013 εισπράχθηκαν μόλις 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος) αύξησε στα 14 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη διετία 2014-2015. Το αρχικό σχέδιο είχε υποεκτιμήσει τις ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μετακυλίουν τη λήξη των ελληνικών ομολόγων

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ 
a.klossas@eleftherotypia.net

Ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας πηγαίνει αύριο στη Φρανκφούρτη
Τα σενάρια γύρω από το νέο «οικονομικό πακέτο» που ετοιμάζει η Γερμανία προς την Ελλάδα ανατροφοδότησε η ξαφνική ανακοίνωση της επίσκεψης του Γιάννη Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη αύριο, την ώρα που ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, παραδέχθηκε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης δεν θα προχωρήσουν στη μετακύλιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν (ANFAs), αντίθετα με ό,τι είχε συμφωνηθεί.

Αν και το επίσημο πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και το Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), όπως και μία ομιλία του σε γεύμα της επιχειρηματικής λέσχης Frankfurter Gesellschaft fur Handel, Industrie und Wissenschaft, δεν μπορεί να μη δημιουργεί νέα σενάρια η παρουσία του κ. Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη, έδρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Γιάννης Στουρνάρας να έχει παρασκηνιακές επαφές με στελέχη της ΕΚΤ, σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, τα οποία δεν εντάχθηκαν στο PSI και τώρα αρνούνται να μεταθέσουν την ημερομηνία λήξης τους όπως είχε συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχε συμφωνηθεί η χρονική μετάθεση των ελληνικών ομολόγων που αγόρασαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, πριν εφαρμοστεί η οικονομική κρίση. Το μέτρο θα αφορούσε τις λήξεις ομολόγων της περιόδου 2013-2015 ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε χθες ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ύστερα από την ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, η ανανέωση (rollover) τίτλων ANFA ύψους 5,6 δισ. ευρώ δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς «το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης)».

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της ΕΚΤ, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «αρμόδια για τη χρηματοδότηση είναι τα κράτη-μέλη». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε οι δανειστές να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί, υπογραμμίζοντας: «Οσον αφορά τις συνέπειες για το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, σας παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωομάδας της 21ης Φεβρουαρίου 2012 στην οποία αναφέρεται ότι η Ευρωομάδα δεσμεύεται να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα τόσο στη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη αυτού, έως ότου η χώρα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom