Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Νέο "δωράκι" Άδωνι στους φαρμακοποιούς,χαράτσι για τους ασφαλισμένους

Χωρίς αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ κι άλλα σκευάσματα
Τελειωμό δεν έχουν τα χαράτσια που έρχονται στην εποχή του μνημονίου και της τρόικας για τους ασφαλισμένους. Τι ετοιμάζει ο Άδωνις
της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Δεκάδες φάρμακα που μέχρι σήμερα αποζημιώνονταν από την κοινωνική ασφάλιση -με συμμετοχή των ασθενών στα έξοδα- αναμένεται να βγουν από τη θετική λίστα και να μετατραπούν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ασφαλισμένοι φάρμακα που δε χρειαζόταν να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους, τώρα θα καταβάλουν όλο το αντίτιμο. Η νέα επιβάρυνση έρχεται σε μια περίοδο όπου ούτως ή άλλως η συμμετοχή στα φάρμακα έχει αυξηθεί τα χρόνια του μνημονίου κατά τρεις φορές ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υφυπουργός υγείας Αντώνης Μπέζας ο οποίος δήλωσε ότι ο ΕΟΦ σε συνεργασία με το υπουργείον Υγείας επεξεργάζεται την αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία οι ασθενείς θα μπορούν να τα αγοράζουν με δικά τους έξοδα από τα φαρμακεία.

Πάντως στη λίστα αυτή αναμένεται να προστεθούν και σκευάσματα που ήταν ενταγμένα στη λεγόμενη “αρνητική” λίστα φαρμάκων δηλαδή είχαν αφαιρεθεί από την αποζημίωση το προηγούμενο διάστημα επιβαρύνοντας τις τσέπες των ασθενών.

Η επιβαρυντική αυτή ρύθμιση θεωρείται από πολλούς το ...δεύτερο “δωράκι” Άδωνι στους φαρμακοποιούς μετά την πρόταση του υπουργού Υγείας προς την τρόικα για τη μη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ που θα έβλαπταν σοβαρά τα εισοδήματα του κλάδου.

Με την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων χωρίς συνταγή, οι φαρμακοποιοί μπορούν να ισορροπήσουν κάπως το τζίρο τους δεδομένου ότι έχουν υποστεί διάφορα κουρέματα τα τελευταία χρόνια στα εισοδήματα τους.
http://www.iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom